Cum a decurs încleştarea mea cu teribilul Omicron

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul #Sănătate / 4 februarie 2022

Cum a decurs încleştarea mea cu teribilul Omicron

M-am "omicronizat" la rândul meu şi cred că experienţa poate fi utilă celor care privesc valul al cincelea al pandemiei de Covid-19 cu teama moştenită din valurile anterioare, când media făcea totul pentru ca panica să fie cuvântul de ordine.

Primele simptome au fost durerile în gât şi senzaţia de frisoane seara, la culcare. Durerea în gât a ţinut cam două zile, mai tuşeam din când în când, nu am avut febră, din ziua a treia au apărut nişte dureri în spate care au cedat în următoarea. Primul impuls a fost să consider totul o răceală de sezon, cel mult o viroză. Aşa că paracetamol, ceaiuri calde. Cum copilul avea vreo două teste de salivă nefolosite din cele primite la şcoală, am folosit în ziua a doua unul şi în ziua a patra altul. Rezultat negativ. Prin ziua a cincea nu mai aveam nimic şi am mers la plimbare cu familia prin parcul Carol. Era dumincă seara, bătea vântul, cam frig, ziua următoare a început să îmi curgă nasul, a revenit tusea. "Ia uite, m-a întors răceala", am gândit. Nu aveam febră nici atunci, cum nu avusesem nici înainte.

"Dar dacă o fi Omicron"? mi-a trecut prin cap. Brusc m-am gândit că e păcat să nu imortalizez momentul printr-un test dacă tot e atât de gravă boala asta încât seamănă a răceală banală. Am cumpărat un test antigen rapid (17 lei) de la farmacie-pozitiv! (Eram la 6 zile de la primele simptome). Merg la un centru autorizat, fac un test pentru Corona Forms (45 lei), pozitiv din nou (a se deduce de aici cât de utile sunt testele de salivă din şcoli). Primesc apoi mesaj pe mail şi sms, e anunţat la fel şi medicul de familie, sunt bolnav cu acte în regulă.

Semnele de răceală - nasul care curge, tusea - s-au ameliorat apoi din ziua a şasea, iar în ziua a şaptea dispăruseră aproape de tot. Cum însă făcusem testul la mai bine de 5 zile de la debutul simptomelor, mai am vreo 7 zile de stat cu ochii pe pereţi în casă.

Au trecut mai bine de 2 zile de la confirmarea în Corona Forms cu test pozitiv. Teoretic, DSP Bucureşti ar trebui să mă sune pentru ancheta epidemiologică repede. Nu m-a sunat nimeni. Nu pot da numele contacţilor pentru a fi trecuţi la rândul lor în izolare (5 zile). Copilul e la şcoală şi nu are nevoie de concediu medical, dar soţia, da. Mă întreb ce se întâmplă dacă până la finalul celor 5 zile nu sună nimeni - ne crede medicul de familie pe cuvânt că nu a sunat DSP, emite concediul medical fără decizia DSP, în ideea că poate apare la un moment dat? Am încercat să sun eu la DSP pentru ancheta epidemiologică (nu se pot trimite datele pe mail sau completa printr-o aplicaţie). Nicio şansă - te preia robotul care te invită să aştepţi dacă ai un test confirmat pozitiv să ia legătura cu tine cineva pentru ancheta epidemiologică, iar la opţiunea întrebări/solicitări suplimentare auzi muzică până când legătura se taie. Cu alte cuvinte, până dă DSP-ul o decizie, în 2-3 sau câte zile o dura asta, toţi contactii se pot plimba nestingheriţi pe stradă fără să rişte legal nimic, doar ei nu există în evidenţele DSP încă.

După opt zile, nici soţia şi nici copilul nu au simptome (copilul s-a plâns la un moment dat de uşoare dureri în gât, dar ziua următoare trecuseră de la sine) şi se pare că ultima varianta de virus nu e chiar atât de contagioasă pe cât se spune. Inutil de precizat că nu m-am izolat în vreo cameră de serviciu, am luat masa împreună cu familia, ne-am uitat împreuna la televizorul din living, nu mi s-a părut necesar să mai fac paradă de responsabilitate câtă vreme simptomele sunt la graniţa dintre răceală şi viroză. Păi am avut gripe la viaţa mea care măturau pe jos cu vreo trei omicroni de ăştia la un loc. Am uitat să menţionez că nimeni din familie nu este vaccinat, iar dacă eu am avut forma "gravă" Omicron, mă întreb cum o arăta forma "uşoară" pentru vaccinaţi? Poate la persoanele cu grave probleme de imunitate simptomele sunt mai serioase (şi la gripele de sezon tot aşa era), poate au mai rămas şi versiuni Delta care dau forme mai grave regăsite la ATI-uri azi, dar ideea este că boala actuală e chiar banală şi de aici şi deciziile recente ale unor state de a o ignora complet din această lună.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. n-ar trebui generalizat...

    1. nici gripa nu e gluma si nu s-au inchis granite si magazine pentru ea.

      reactia tutoror autoritatilor e ca e cam generalizabila situatia. doar controlul populatiei ramane, ca nu strica. 

      Ce ti-a controlat autoritatile ? ineligenta?

      Autorul articolului trimite undeva la subsol numarul imens de morti din aceasta pndemie cu teribilul sau exemplu de bolnav usor si mai ales nevaccinat- te apuca greata 

      Autorul se refera la varianta omicron care este mai contagioasa dar mai putin patogena.Eu nu credeam pana acum,dar asa este ,astia vor sa scape de vaccinuri daca te obliga sa faci si doza booster.Pentru ce mama dracului sa o mai faci si pe aia?Sa creasca riscul efectelor adverse grave?Nu mai au ce face cu vaccinurile,sa le arunce,cine vrea sa se vaccineze bine,cine nu,nu ,vin ei cu certificatul verde si alte chestii.

    Mai are timp sa resimta simptome. Pana la 10 zile de la infectarea dvs.

    Eu am avut puls de 88-100 o noapte si o zi, durere de cap si putin dureri articulate. Pt gat ,bicarbonatul de sodiu cu apa si gargara a facut minuni.

    Testele de la scoala ,niste rebuturi....

    multa sanatate, Cristiane!

    si la mai multe articole, ca bine scrii !  

    Dle, nu va suparati ca va atrag atentia, dar ce raceala dureaza 4-5 zile? Raceala, dupa cate imi aduc aminte de acum 15-20 de ani, dureaza 2-3 zile, cel mult. Cam asa imi aduc aminte, dar nu am mai avut de atat de multi ani. Nu stiu de raceala care sa ajunga la 5 zile. Ea trecea cu vreo 10 ceaiuri de musetel intr-o zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb