Cum se organizează un referendum?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 16 noiembrie 2010

Cătălin Avramescu

Acum ceva vreme discutam cu un decan al unei facultăţi de ştiinţe politice. Îmi relata o întâmplare şocantă, din punctul său de vedere. Participase la o întâlnire cu câţiva politicieni, pe tema instituţiei referendumului. Spre surpriza sa, politicienii respectivi nu aveau niciun chef de lecţii asupra acestui subiect. I-au tăiat vorba, iar unii au plecat, ostentativ, înainte de finalul întâlnirii. Motivul? Majoritatea politicienilor prezenţi l-au asigurat pe bietul om că ideea unui referendum nu e altceva decât "populism", dacă nu cumva mai rău...

Un amănunt, acum. Profesorul era elveţian, unul dintre cei mai mari specialişti în materie de teorie a democraţiei directe. Politicienii erau români.

Acestea fiind spuse, cred că merită să vedem cum se organizează un referendum. Mai ales unul în care tema este foarte relevantă pentru publicul nostru. Este vorba despre referendumul asupra MMP din Noua Zeelandă.

Dacă credeţi că e vorba despre un subiect obscur, vă înşelaţi. "MMP" (acronimul de la Mixed Member Proportional) este un sistem de vot. Nu aţi auzit de el? Este ceea ce politicienii noştri insistă, absurd, să numeas-că "vot uninominal".

Iată cum funcţionează. Mandatele din Parlament se împart în două. Unele sunt atribuite prin alegeri directe, altele în compensare. Votul este, aşadar, dublu. Votezi pentru un om şi votezi pentru un partid. În aşa-numitul "sistem german", ai două voturi distincte. După ce 50% dintre mandate sunt atribuite direct, restul se atribuie în compensare, de pe listă, până la scorul partidului.

Există mai multe variante de MMP. Una, cu deosebire bizară, este aceea românească, unde practic toate locurile sunt atribuite prin compensare. Votul alegătorului este unic, motiv pentru care unora li se pare că este un vot "uninominal". Însă votul este socotit în principiu per partid, la nivel naţional. După aceea, mai multe operaţiuni distincte stabilesc eligibilitatea candidaţilor, câte unul în fiecare colegiu. Dacă vi se pare complicat, nu vă faceţi griji. Chiar este. Nu am întâlnit decât un singur politician care înţelegea calculul acesta, un fost olimpic la matematică.

MMP este un sistem interesant, însă rar. Dintre democraţiile mari, doar Germania îl are.

În România, politicienii au ignorat un referendum, în 2007, unde imensa majoritate (82%) a susţinut sistemul de vot majoritar în două tururi ("sistemul francez"). Dornici să se ascundă în spatele etichetelor de partid, au mers înainte cu "sistemul german". În ultima clipă au adoptat o variantă bastardă, pe care au botezat-o "uninominal".

Ce s-a întâmplat în Noua Zeelandă? MMP a fost introdus după referendumul din 1993, când a fost ales de 54% din participanţi (46% au dorit să rămână la vechiul FPTP, "sistemul englezesc", cu majoritate relativă într-un singur tur).

Din păcate, după câteva alegeri generale, neo-zeelandezii, care ştiu bine ce înseamnă democraţia, şi-au dat seama că ceva nu merge chiar bine. Iar guvernanţii au oferit două soluţii. Fie modifică regulile MMP, fie renunţă cu totul la acesta.

Referendumul va fi organizat în 2011, odată cu alegerile generale (aviz celor care au ţipat, anul trecut, că un referendum nu se organizează peste alegeri). Întrebările vor fi multiple şi tehnice (aviz celor care au ţipat că o întrebare cum este aceea cu privire la numărul de parlamentari este prea complicată pentru intelectul alegătorului mediu).

Ultimele sondaje de opinie arată că alegătorii vor cere abandonarea sistemului MMP. În acest caz, va fi un alt referendum, când probabil că alegătorii vor selecta întoarcerea la sistemul majoritar, într-un singur tur. Guvernul l-a promis deja, simultan cu alegerile generale din 2014.

Nemulţumirea faţă de MMP nu mă miră. Este un sistem proporţional, care fragmentează Parlamentul şi care produce parlamentari cu mandate cu legitimitate diferită. Inclusiv la noi, unde a produs un grup parlamentar al unui partid ai cărui aleşi, în majoritate, au pierdut alegerile din colegiul lor. Fără ca aceştia să resimtă vreun fel de jenă atunci când dau lecţii de democraţie la televizor.

Am urmărit pe net discuţiile în jurul MMP din Noua Zeelandă. Nu am detectat isterie sau acuzaţii exagerate ("Dictatură!", "Furt!", "Vreţi să distrugeţi partidele!" etc.). Merită să accesaţi site-ul despre referendum al Ministerului Justiţiei, să vedeţi cât de profesional au organizat acolo consultarea populară.

O democraţie este un regim în care un referendum este organizat serios şi unde rezultatul este luat în serios de politicieni. Noi avem acum un referendum validat şi care totuşi este ignorat de politicieni.

În loc de concluzii, să vă mai spun că în Noua Zeelandă a avut loc anul trecut alt referendum naţional. Întrebarea a fost dacă tradiţionala palmă dată copiilor de către părinţi trebuie pedepsită prin lege. O largă majoritate (87%) crede că nu. Altfel spus, majoritatea crede că nişte palme bune administrate la timp celor mici i-ar aduce pe calea cea bună în viaţă, când se vor face mari.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Referendele acelea nu sunt asa de importate ca subiect vreau sa spun. Importante sunt alegerile din Loja din Peris. Despre acestea de ce nu se spune nimic? Se crede ca sa asecunde adevarul de aceea. Insa situatia este atent monitorizata. Nu de cine se asteapta! Am facut unele afirmatii care pot fi probate dar nu acum.

    1. Webmasterul mi-a anulat un text . Nu-mi place dlor.Exista libertatea opiniilor! Referitor la articol,autorul incearca sa ne alfabetizeze in domeniu. Nu merge. Sau sa ne pregateasca psihologic in vederea viitorului referendum organizat pentru suspendarea sefului sau de la Cotroceni. Ne este perfect egal daca seful sau pleaca din functia suprema in stat la termen sau mai devreme Cat ii iubeste pe romani,ne-am convins.Noi urmnarim cu atentie situatia creata prin extradarea catre SUA a negustorului rus de arme Victor Bout. In mod sigur el isi va deserta sacul cu informatii CIA. Unele dintre ele sunt deosebit de jenante pentru dl T.Basescu. Care, vrand, nevrand ,va trebui sa-si dea demisia din functia suprema in stat. Probab il ca Larry Summers va veni cu ordinul de mazilire. Daca nu vor actiona, ca intotdeauna, forte neprevazute si incontrolabile. Cele care vizeaza sanatatea cuiva. Intr-alta ordine de idei,constat ca clona A.L. o tine mereu cu Perisul. Spre informarea cititorilor, la Peris nu se intampla nimic. Conventul masonic l-a ales ca sef pe dl dr RADU Balanescu in loc dlui Gheordunescu. Spre necazul dlui Fl.Coldea. Coleg de seviciu cu dvs,dle C.Avramescu. Templul masonic al lojei de la Peris se afla undeva in zona.Seful lojei de la Peris este un personaj bogat si temut. Prin relatiile pe care le are. Unii , ca Adrian Nastase ii zic Baronul. Ma limitez la atat.

      Referendumurile amice !. 

      Am impresia ca esti din PRM si incerci sa-ti copiezi seful.

      Ceea ce fac (pardon ; nu fac) guvernantii de 20 ani -adica tot promit,faceti voi , dar in alt mod - fabulati intruna. 

    zice adanc conul Avramescu "Noi avem acum un referendum validat şi care totuşi este ignorat de politicieni" si eu la aceasta zicere MOOOR DE RAS! Care politicieni neicusorule? Liberalii? Pesedistii? Ei is de vina, NU? Care altzii ca doar n'o fi Baselu sau PDL'u. Nooo n'au cum ca ei is ocupati cu guvernarea si cu reforma statului...dar astialalti, opozitia nici treaba n'au si mai si ignora referendumul. Dartoria lor de opozitie este sa implementeze ce'a propus Baselu la referendum, chiar daca ei s'au opus.

    Apropos. Po sa dai si niste nume? De exemplu pe cel al elvetianului si a politicienilor romani care'l ignorau, asa de chestie.... Ca asa si mie mi'a spus un intelectual de marca din occident ca unii consilieri prezidentiali sunt niste slugoi incompetentzi care fac propaganda de partid in loc sa se ocupe de fisa postului dar ptiu, iote ca am uitat cum il cheama si pe ala si pe consilieri...

    Imi place ca dl Avramescu ne povesteste ce important e referendumul si cum trebuie el implementat dar ne da un exemplu in care lumea a votat exact tipul de vot care nu'i place lui... dar aici o intoarce "da, au votat bietzii ca' prosti si n'au priceput" (daca votau altfel erau desteptzi) si ca "acu si'au dat seama ca nu e bun si vor sa'l schimbe" da in 2011, adica "mai vedem" ... tare as vrea sa vad acuma un referendum propus de basescu...CHIAR SA VEDEM ce'ar mai vota poporul care e tare destept si bun cand voteaza ca noi si tare prost si dezinformat cand voteaza ca ceilalti... 

    Cum se fac ? simplu: un Geoana in lipsa de inspiratie si de ceva mai bun , invoca 'MAJORITATEA ZDROBITOARE" SI PROPUNE SUSPENDAREA; 

    Presedintele - jucator,  

    chema plebea-n ajutor 

    In final a izbutit:

    ...a fost fleac: i-am ciuruit. 

    CINE ESTE ACEST EVREU AVRAM-ESCU? AGENT MOSSAD?

    1. Dom' Iordache, tre' sa fii inteligent ca sa fii agent Mossad....

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb