DACĂ E VOLUNTARĂ, ATUNCI NU E Reducerea voluntară a consumului de gaze - fără efect la Bucureşti

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 28 iulie 2022

Reducerea voluntară a consumului de gaze - fără efect la Bucureşti

Decizia Consiliului UE, luată în urmă cu două zile la Bruxelles, privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze pare, la prima vedere, că nu are niciun impact asupra autorităţilor de la Bucureşti, ai căror reprezentanţi au declarat nonşalant, ieri, după şedinţa de guvern, că industria de stat nu va avea de suferit, consumatorii casnici pot să stea liniştiţi şi că industria privată este liberă să decidă dacă va reduce consumul sau nu.

"Fiecare companie îşi analizează capacităţile de producţie şi fluxurile de producţie în contextul întreruperii lanţurilor de aprovizionare sau în contextul unei pieţe care este în continuă schimbare", a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

În schimb, reprezentantul Ministerului Energiei, secretarul de stat George Niculescu a arătat: "În momentul de faţă nu avem niciun fel de situaţie, de corespondenţă cu vreun mare consumator de gaze naturale ca să vă pot spune dacă are intenţia ca de la 1 august să îşi reducă voluntar, cu 15%, consumul de gaze naturale. Având în vedere că nu este instituită o obligaţie, Guvernul nu poate interveni să solicite imperativ acest lucru vreunui grup de firme sau vreunei companii. Vă confirm că Guvernul nu va cere acest lucru; dacă o companie doreşte să facă acest lucru voluntar, o poate face".

Cu alte cuvinte, de luni, 1 august, în ţara noastră nu va opera vreo reducere a consumului de gaze, nici măcar la companiile cu capital majoritar de stat, chiar dacă Guvernul s-a angajat, prin acordul de la Bruxelles, să demareze o campanie de conştientizare a populaţiei şi a mediului de afaceri cu privire la reducerea voluntară a acestui consum.

Reducerea va opera doar în cazul în care Comisia Europeană şi Consiliul UE vor decide că este obligatoriu să scădem consumul de gaze cu minimum 15%.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a precizat că, în cazul în care reducerea consumului de gaze naturale cu 15% va deveni obligatorie, atunci toate companiile, mai puţin cele din industria critică şi din zona serviciilor critice, vor trebui să reducă acest consum.

"Industria grea nu intră în categoria industriei critice. Nu vorbim aici despre companii din subordinea Ministerului Economiei, ci vorbim despre companii private din economia românească. Companiile din subordinea Ministerului Economiei cu siguranţă nu intră în categoria industriei critice. Ele vor trebui să îşi analizeze producţia şi fluxurile de producţie astfel încât să poată să se încadreze în acest targhet de 15%. Dar să ştiţi că o parte din ele, din dinamica economică, din piaţa şi din fluxurile de aprovizionare, deja au făcut un astfel de demers", a spus Florin Spătaru.

Ministrul Economiei a precizat că a avut discuţii pe marginea reducerii consumului de gaze cu companiile care acoperă 80% din piaţa de gaze şi energie în domeniul industrial.

"Este vorba despe companiile mari. Fiecare dintre ele îşi analizează în acest moment bugetul. Dacă reducerea voluntară se va transforma în reducere obligatorie, asta va duce la o cifră de afaceri scăzută şi costuri reduse. Nu avem informaţii în acest moment că vor apela la instrumente de tip şomaj tehnic sau reducerea unor fluxuri de producţie. Deocamdată ne-au transmis că îşi vor reorganiza aceste fluxuri astfel încât să poată să funcţioneze corespunzător, dar cu o capacitate redusă", a spus Florin Spătaru.

George Niculescu, reprezentantul Ministerului Energiei, a precizat că, în urma deciziei luată marţi, la Bruxelles, de Consiliul UE, Guvernul are obligaţia ca până la 31 octombrie 2022 să modifice HG 715/2022 privind Planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în ţara noastră şi să îl adapteze cerinţelor din Regulamentul temporar adoptat de forurile europene pentru perioada 1 august 2022-31 martie 2023.

"După modificarea HG 715/2022, după discuţia cu marii consumatori şi cu sectorul energetic, vom stabili cum se vor face reducerile de gaze. În principiu, reducerile se vor face proporţional până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor consumatoare de gaze naturale, ca să nu fie afectate/avariate din punct de vedere tehnic de o reducere bruscă. În momentul în care se va declanşa o situaţie de alertă la nivel european, reducerea respectivă va deveni obligatorie, iar ea va fi aplicată potrivit noului regulament", a spus secretarul de stat George Niculescu, care a menţionat că, în situaţia actuală, ţara noastră poate face faţă unei reduceri obligatorii de 15% a consumului de gaze naturale.

El a arătat că în acest moment, conform documentului aprobat la Bruxelles, consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de obligaţia de reducere a consumului de gaze naturale.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Mesaje de conștientizare???

    Una spui la UE, alta faci acasă 

    Tipic romanesc

    PARCA NOI AVEAM MAI MULTE RESURSE NATURALE DE GAZ DECAT CELELALTE TARI UE? CE-ATI FACUT CU ELE? SAU AM VISAT DOAR?

    1. Ai visat. Culca-te inapoi

      Voluntar ,vor reduce consumul pentru ca nu pot achita facturile cu preturi astronomice.AUZI ACOLO ROMANIA A DOUA TARA CA NIVEL DE PRET LA ENERGIE.Ce sabotori ne conduc

      Avem, dar Dragnia a alungat investitorii care trebuiau sa scoata gazul de la mare adancime din Marea neagra-vezi Exxon si am pierdut din cauza lui vreo 3 ani

      Eh, la faza asta D-l STATY nu-ti va mai raspunde! :D

      Ahahahahahahaha! Asta cu exxon, e din categoria Bechtel. Da'...nu ai tu de unde sa stii detalii d-astea.

    Aproape 30 % din necesarul energetic european LIPSA.

    CAUZA = SANCTIUNILE ENERGETICE,INFLATIA(BANI TIPARITI FARA ACOPERIRE), 

    ENERGIE IMPORTATA (mai ales din SUA) LA PRETURI EXORBITANTE 

    REZOLVAREA = MOMENTAN POLITIC INCORECT (INCA NU SA PRIMIT ORDIN)

    Raspuns logic = CINE CASTIGA ECONOMIC DIN CRIZA (SECRET PASTRAT DE MEDIA SUBORDONATA(CUMPARATA). 

    Ue nu mai are gaz,termocentrale pe baza de carbune si isi inchide si centralele nucleare.in curand ramane si fara petrol.a ajuns proasta satului!

    Acum idiotii care conduc ue se chinuie sa imparta un pai la 3 magari.

    Sunt foarte curios sa vad cum se va aplica aceasta reducere de 15 procente.o sa vina ursula sa-mi inchida robinetul la gaz? 

    1. Simplu:

      o sa-ti dea un pret, fix in luna lui gerar, 

      de-o sa te usture si-n... buzunar!

      Alta rima n-am gasit! 

      Ar trebui sa fie 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb