DAN BALABAN, DAVINO: 2010 - an viticol mai slab, vânzări mai bune

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 21 ianuarie 2011

2010 - an viticol mai slab, vânzări mai bune
  • document ataşat FRĂŢIA VINULUI
    apasă aici pentru a descărca.

    "Davino" a lansat "probabil cel mai scump vin alb din România"

    Anul viticol 2010 a fost cel mai slab an, după 2005 - care s-a dovedit a fi cel mai dificil în ultimii 30 de ani, în ceea ce priveşte viticultura, ne-a spus Dan Balaban, proprietarul cramei "Davino", care ne-a precizat: "Niciodată nu am cheltuit atât de mult cu tratamentele fitosanitare. Ne-a costat cu 30-40% mai mult comparativ cu alţi ani, în condiţiile în care producţia de vin alb a fost cu 30-35% mai mică faţă de 2009". Domnia sa ne-a explicat că acest lucru s-a întâmplat din cauză că a sacrificat foarte mult din cantitate, pentru o calitate ridicată.

    Referitor la vinul roşu, pierderile nu au fost atât de mari, deşi, după cum ne-a menţionat Dan Balaban, şi în acest domeniu au fost probleme: "Deşi am întârziat foarte mult culesul, în sensul că, dacă, în general, cea mai târzie recoltă o aveam la 15 noiembrie, anul trecut am început să culegem strugurii roşii la jumătatea lui octombrie, aceştia tot nu au ajuns la maturitatea absolută".

    În general, într-un an normal, "Davino" produce, în total (vin roşu şi alb), circa 300.000 de litri. În 2010, compania a realizat 240.000-250.000 de litri.

    Din punct de vedere calitativ, domnul Balaban ne-a spus că producţia din 2010 va fi una foarte bună, "poate chiar mai bună faţă de anii trecuţi", întrucât selecţia a fost una riguroasă. În acest moment, vinul se află în butoaie, la învechit.

    Dacă 2010 a fost un an viticol dificil, s-a dovedit a fi unul financiar destul de bun pentru compania "Davino", întrucât vânzările acesteia au cres-cut cu 30% faţă de 2009, potrivit managerului acesteia, care ne-a spus că efectele anului viticol care tocmai au trecut vor fi resimţite în acest an, în ceea ce priveşte vinul alb şi în 2013-2014 pentru vinul roşu.

    "Rezerva" este singurul vin alb de la "Davino" baricat

    În luna decembrie a anului trecut, "Davino" a lansat în premieră vinul alb sec baricat din categoria "Rezerva". Acest vin a stat la baric şase luni, iar învechirea în sticlă a vut loc timp de 6-9 luni, fiind singurul vin alb de la "Davino" fermentat în baric, ne-a precizat Dan Balaban. Soiurile de struguri din care este produsă licoarea sunt "Riesling Italian" şi "Sauvignon Blanc". Managerul "Davino" ne-a specificat că, din anul de recoltă 2010, va lipsi vinul "Rezerva alb" întrucât anul trecut nu a permis realizarea lui: "Cei care vor dori să-l cumpere îl vor mai putea găsi în 2012-2013, daca îl vom produce în acest an". În prezent, licoarea este comercializată într-un singur restaurant - "DiDavid" - şi în două magazine de specialitate ("Comtess Du Barry" şi "Vinexpert"), la preţul de raft de 130 de lei. "Probabil că este cel mai scump vin alb din România", ne-a spus domnul Balaban, precizând că poate fi servit la aperitive fine, peşte, fructe de mare. Producţia de "Rezerva alb" totalizează 2970 de sticle.

    Pe segmentul vinului roşu, în ultima lună a lui 2010, "Davino" a scos la vânzare "Rezerva roşu" - un cupaj de "Cabernet Sauvignon" şi "Merlot" din recolta anului 2007, care costă 250 de lei şi care se găseşte în aceleaşi locuri în care este expus vinul "Rezerva alb 2009". Aceasta băutură, produsă într-un număr de 954 de sticle, a beneficiat de o fermentaţie prelungită în baric de stejar şi o maturare la sticlă de peste doi ani. La "Rezerva roşu" putem asocia carnea de vânat, de vită şi porc şi brânzeturile vechi.

    Circa 73.800 hectolitri - producţia de vin în Crişana şi Maramureş

    Producătorul exclusivist "Davino" a început ca distribuitor

    În prezent, "Davino" produce vinuri exclusiviste, deşi a început, în 1992, ca distribuitor, urmând ca, în anul 1999, să devină cel mai mare distribuitor de vinuri din ţara noastră, după cum ne-a declarat Dan Balaban: "Distribuiam peste 10% din vinul care se producea în România şi tot în 1999 am luat decizia să intrăm în producţia de vin. Am renunţat la distribuţie, iar în prezent producem şi distribuim doar vin producţie proprie şi doar pe segmentul premium. Lucrăm într-o singură podgorie totul, întreaga producţie fiind distribuită în sistemul HoReCa. Nu avem vinuri în retail, singurele magazine în care se găsesc vinurile noastre sunt cele super specializate, cum ar fi < Le Manoire >, < Vinexpert >, < Nic Classic >, < Arte&Vino > etc. Hotelurile şi restaurantele către care distribuim sunt de la patru stele în sus, pentru că şi preţurile sunt pe măsură".

    Compania are cultivate clone pentru producţie de înaltă calitate, nu pentru cantitate, astfel că nu produce mai mult de 5.000 de kg de struguri la hectar.

    "Davino" deţine 54 de hectare de vie replantate, nouă hectare care nu sunt replantate şi circa 20 de hectare cu provizioane de cumpărare, cultivate cu şase soiuri de struguri - "Merlot", "Cabernet Sauvignon" şi "Fetească Neagră" pentru vinul roşu şi "Sauvignon Blanc", "Riesling Italian" şi "Fetească Alba" pentru vinul alb.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb