DAN GHIŢĂ, ROMBET: "Termenii definitorii ai lui 2016 - dezvoltare şi consolidare"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 2 martie 2016

"Termenii definitorii ai lui 2016 - dezvoltare şi consolidare"

Termenii definitorii ai anului 2016 sunt, în concepţia lui Dan Ghiţă, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc (ROMBET), dezvoltare şi consolidare. Domnia sa a reiterat că 2016 va fi şi anul în care se va trece de la sistemul dreptului provizoriu de operare la acordarea primelor licenţe şi autorizaţii pentru operatorii de jocuri online, în baza noilor prevederi legale.

"Vom asista, probabil, şi la acordarea primelor licenţe şi autorizaţii de joc temporare, care vor conferi drept de operare în staţiunile turistice de interes naţional, cu scopul declarat al revigorării turismului din ţara noastră, după modele de succes din alte state ale lumii. Totodată, prin intrarea în vigoare a normelor metodologice, vom asista, pentru prima dată în România, şi la apariţia aparatelor electronice atribuitoare de câşiguri cu risc limitat, aşa numitele AWP-uri, aparate ce vor putea fi exploatate în spaţii comerciale în care se desfăşoară alte activităţi decât jocuri de noroc", ne-a mai declarat domnia sa.

Referitor la anul trecut, Dan Ghiţă a evidenţiat că 2015 a fost sub semnul intrării în vigoare a legislaţiei primare din domeniul jocurilor de noroc: "În sfârşit, avem o reglementare aplicabilă în acest sector, ceea ce a condus la deschiderea efectivă a pieţei, prin acordarea dreptului de operare unui număr de 19 operatori online. Pe lângă acest aspect, trebuie să menţionăm şi noile prevederi legislative din domeniul jocurilor tradiţionale".

În acelaşi timp, Dan Iliovici, director executiv ROMBET, ne-a menţionat că, în piaţa de profil, au fost şi cazuri de operatori tradiţionali de sloturi care, în urma evaluării noilor condiţii de operare, mult mai restrictive şi costisitoare, au notificat Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc intenţia de a renunţa la activitate, odată cu expirarea autorizaţiilor de exploatare acordate în baza vechilor prevederi.

Un caz special este reprezentat de "falimentarea" mai multor operatori de pariuri în cotă fixă de către ANAF, ca urmare a unei interpretări eronate în ceea ce priveşte impozitul pe profit aferent acestei activităţi.

Domnul Iliovici ne-a declarat: "ROMBET a explicat în repetate rânduri că venitul din activitatea de jocuri de noroc reprezintă doar comisionul încasat de operatorul de jocuri, în schimbul serviciului prestat pentru jucători, aşa-numitul GGR, adică diferenţa dintre miza şi premiile acordate, şi nicidecum sumele cu care jucătorii participă la joc, aşa cum în mod eronat au interpretat reprezentanţii ANAF".

Anchidim Zăgrean: "Valoarea pieţei de gambling se ridică la circa un miliard de euro pe an"

Valoarea pieţei de gambling se ridică la circa un miliard de euro pe an, după cum ne-a spus Anchidim Zăgrean, vicepreşedinte ROMBET, care a precizat: "Piaţa jocurilor de noroc este măsurată sub forma «Taxei de participare la joc», adică sumele de bani cu care jucătorii participa la joc, incluzând aici şi banii jucaţi din sumele câştigate la jocurile precedente. Din informaţiile noastre, această piaţă se situează la aproximativ un milliard de euro anual".

Potrivit domniei sale, este greu de estimat dimensiunea pieţei negre: "Ce putem să afirmăm este că acest fenomen a fost şi este permanent în atenţia ONJN şi, în urma acţiunilor de control desfăşurate de Oficiu, cea mai mare parte a acestei zone negre a fost eradicată. Acest fapt nu poate decât să fie în beneficiul operatorilor care funcţionează în mod legal, care îşi plătesc impozitele şi taxele, dar şi în beneficiul jucătorilor, care numai astfel pot benefica de o reală protecţie".

Anchidim Zăgrean consideră actuala legislaţie ca fiind un pas înainte faţă de vechile reglementări. Domnia sa menţionează că, după recenta adoptare a normelor de aplicare a legii, mai sunt aşteptate şi alte ordine şi instrucţiuni ale ONJN: "Odată cu adoptarea acestora, se va încheia starea de incertitudine care a domnit printre operatorii de jocuri în ultimul an, atât în cazul organizatorilor de jocuri tradiţionale, cât mai ales la nivelul operatorilor de jocuri online şi conexe acestora".

Domnia sa apreciază că, acum, după definitivarea pachetului de reglementări ale industriei de gambling, vom asista la consolidarea activităţilor din acest domeniu, la o mai bună predictibilitate pe termen lung, în special ca urmare a noului termen de zece ani pentru care este acum acordată licenţa de organizator de jocuri.

Domnul Zăgrean spune că noile cerinţe privind monitorizarea, supravegherea şi controlul jocurilor de către ONJN fac obligatorie conectarea operatorilor la sistemul informatic centralizat al Oficiului, ceea ce se traduce prin necesitatea unor investiţii importante din partea acestor operatori.

După aprobarea recentă a normelor de aplicare a legii, sunt aşteptate o serie de Ordine ale Preşedintelui Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, care se vor constitui în reglementările terţiare, încheindu-se, astfel, pachetul legislativ ce ar trebui să constituie un tot unitar al acestui domeniu, ne-a mai explicat domnia sa.

Dan Iliovici menţionează că activitatea de jocuri de noroc presupune unele riscuri, iar organizatorii din domeniu, prin intermendiul ROMBET şi a altor asociaţii de profil, desfăşoară deja programe de joc responsabil, dedicate ajutării şi consilierii jucătorilor cu probleme. Aceste programe urmează să fie "instituţionalizate", prin înfiinţarea unei fundaţii de interes public, aşa cum prevede noua legislaţie, precum şi prin înfiinţarea unui fond pentru finanţarea programelor acestei fundaţii, fond care va fi alimentat prin contribuţiile tuturor celor implicaţi în activitatea de jocuri de noroc.

Fundaţia urmează să pună în aplicare proiecte de educare a tinerilor, de prevenţie a problemelor de joc, după modele similare din alte state cu tradiţie în domeniu.

Dan Ghiţă: "Am constatat un interes deosebit al organizatorilor de jocuri de noroc online pentru piaţa noastră"

Referitor la segmentul jocurilor online, Dan Ghiţă ne-a spus că, dacă, în prezent, cei 19 operatori care au obţinut dreptul temporar de operare au aşteptat apariţia normelor, în vederea licenţierii propriu-zise, "cu siguranţă există şi operatori care urmează să aplice pentru dreptul de operare, acum, după apariţia normelor de aplicare".

Tot după recenta elaborare a legislaţiei secundare, urmează să fie acordate şi licenţele de gradul doi, pentru activităţile conexe jocurilor de noroc - procesatori de plăţi, producători şi importatori de mijloace de joc, laboratoare de testare etc.

Preşedintele ROMBET spune că a constatat un interes deosebit al organizatorilor de jocuri de noroc online pentru piaţa noastră, "ceea ce s-a tradus şi, cu siguranţă, se va materializa şi în continuare, în noi şi importante investiţii în acest domeniu al jocurilor de noroc".

Aparatele de joc cu risc limitat, asa-numitele AWP-uri, precum şi serviciile conexe, vor fi, de asemenea, în atenţia investitorilor, în perioada care urmează, după cum ne-a spus domnia sa.

Companii mari din domeniul jocurilor de noroc online sunt hotărâte să intre pe piaţa din ţara noastră, după cum ne-a spus Dan Iliovici, precizând: "Am observat an de an cum piaţa din România naşte un interes din ce în ce mai mare, culminând, anul trecut, cu adoptarea noii legislaţii de pe piaţa online. De la un an la altul am văzut cum operatorii, producătorii de echipamente online, producătorii de soft, furnizorii de servicii conexe sunt tot mai interesaţi şi mai deschişi să vină şi să investească în România. Aici intervine rolul nostru, ca asociaţie. I-am susţinut, i-am chemat în ţara noastră, le-am făcut cunoscute prevederile legislative şi acum avem primii membri străini, firme importante care au aderat la ROMBET. Cu siguranţă ni se vor mai alătura şi alţii, unii reprezentând companii foarte mari din industrie. Oamenii sunt deja hotărâţi în acest sens".

Dan Iliovici ne-a mai declarat: "România este una dintre cele mai mari pieţe din Europa de Est, cu cel mai mare potenţial, legislaţia de la noi este foarte bună, taxele sunt rezonabile, există deschidere şi vom asista la o industrie solidă, bine reglementată, pe o piaţă corespunzătoare. Bineînţeles că toată lumea trebuie să respecte regulile şi atunci vom avea o industrie de succes".

Despre profilul jucătorului român, Dan Iliovici ne-a menţionat: "În funcţie de fiecare tip de joc, cred că avem şi diferite tipologii de jucători. Cu toate că până la acest moment nu există un studiu de piaţă de ansamblu, putem aprecia că majoritatea jucătorilor participă la joc pentru distracţie şi socializare şi au o vârstă medie de aproximativ 30 de ani, în cazul jocurilor tradiţionale (sloturi, pariuri sportive). În cazul jocurilor de noroc online, apreciem că avem de-a face cu persoane cu o mai mare deschidere spre tehnologie, familiarizaţi ai domeniului IT. Din ceea ce vedem că se întâmplă la nivel mondial, jucătorii din cazinourile tradiţionale par să aibă o medie de vârstă ceva mai ridicată, dar şi venituri mai mari decât celelalte categorii de jucătoris".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb