Dăncilă despre Brexit şi Abramburica despre Eminescu

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 18 ianuarie 2019

Cornel Codiţă

Poate nu ştiaţi: am scăpat ca prin urechile acului! Avem noroc că nu am căzut cu toţii în hău, de pe marginea galaxiei unde se află amărîta şi insignifianta planetă Pămînt. Ne-a salvat doamna Premier Dăncilă! A declarat oficial şi răspicat, la plural, în nume propriu şi în numele unui grup neidentificat de asociaţi, asta dacă nu cumva dumneaei vorbeşte despre sine la pluralul majestăţii: "Respectăm votul de marţi din Camera Comunelor..." !!!! Păi, vă daţi seama unde eram acum dacă nu-l res-pectau dumnealor, taman la momentul oportun??? Eram haihui, aiurea în spaţiu, timp şi istorie... pierduţi de tot şi de acum pînă la Judecata de Apoi. Nimeni nu poate şti ce o fi crezînd doamna Dăncilă că este "Camera Comunelor", dar cu siguranţă habar nu are despre logica evenimentelor întîmplate acolo şi despre legătura lor cu Brexitul. Ca dovadă, după ce îşi declară respectul, în propoziţia secventă ne aduce la cunoştinţă şi consideraţiile sale, potrivit cărora "acordul de retragere oferă un fundament juridic solid, care limitează consecinţele negative legate de Brexit" !!! Nici nu ar putea fi altfel, de vreme ce votul Parlamentului britanic a respins acordul negociat de Guvernul May cu Uniunea Europeană!!! Cu alte cuvinte, acesta este "null and void", cum ar zice englezul. Adică pe înţelesul doamnei Dăncilă, ca urmare a votului din Camera Comunelor, pentru Marea Britanie, acordul negociat de Guvernul May nu există, deci nu poate fi o bază juridică pentru nimic!!! Cu atît mai puţin pentru Brexit... de unde şi mandatul pe care actualul guvern britanic l-a primit, după ce a supravieţuit votului de neîncredere introdus de opoziţia laburistă: să vină cu un alt plan pentru Brexit!!! Dacă această nouă "emanaţie" va fi aprobată vreodată în Camera Comunelor şi dacă va putea fi baza unui alt acord care ar trebui negociat cu Uniunea Europeană pînă la sfîrşitul lunii martie, rămîne, desigur, de văzut!

O altă stea ce străluceşte pe firmamentul imposturii din spaţiul politicii noastre, nemaiavînd prea multe de stricat la ministerul care i-a consacrat renumele, "Abramburica" s-a apucat să filozofeze cu voce tare, în cheie critic-paseistă. Nu chiar oricînd, ci de Ziua Culturii. De ziua naşterii lui Eminescu. Cum să se mai întoarcă bieţii elevi, studenţi, doctoranzi şi docenţi la Eminescu, s-a întrebat dumneaei retoric, cînd dascălii lor îi îndeamnă doar către profesii din care să facă bani!!! O tempora o mores!!! Adevărul este că profesia de "Emines-cu" încă nu apare în nomenclatorul funcţiilor şi al meseriilor autorizat de Ministerul Muncii din România, dar doamna ministru de la Educaţie ar putea pune o vorbă bună pe lîngă colega sa de bancă ministerială şi s-ar putea aranja. Mai mult, s-ar putea face şi nişte forme speciale de pregătire, de la nivel liceal, pînă la cel post-doctoral de specializare profesională "Eminescu". Elevii, studenţii, doctoranţii şi docenţii ar putea învăţa cum să scrie o scrisoare... prima, a doua, a treia... mă rog şi aşa mai departe. Ar putea învăţa cum să scrie o Doină sau cum şi ce îşi scriu un Împărat şi un Proletar. De ce să producă sistemul nostru de învăţămînt doar tinichigiii şi vopsitorii auto de care e atît de înfometată economia României? Să mai producă şi nişte "Emineşti", că s-o mai găsi, pe ici pe colo, vreun post, pe la vreo gazetă, şi pentru ei, unde să mănînce o pîine şi să mai scrie cîte o capodoperă, din cînd în cînd!!! Mă rog, cealaltă soluţie ar fi ca fiecare elev care intră în sistemul de învăţămînt să fie obligat ca, pînă la terminarea ultimei forme de pregătire, să scrie un "Luceafăr". Altfel va fi obligat să restituie cheltuielile de şcolarizare şi nu i se va da voie să emigreze nicăieri!!!

Desigur, acestea nu sunt nici pe departe stelele singulare ale "impos-turii prin cultură" care răsar zi de zi şi noapte de noapte pe cerul politicii din România. Firmamentul nostru este puzderie, luminat în toate direcţiile şi din toate unghiurile, astfel că oricînd şi de oriunde ai privi bolta, spectacolul strălucirii lor este deplin. Întrebarea ar fi doar dacă suntem dis-puşi să ne mai trezim vreodată din somnul acestei nopţi a minţii care ne-a procopsit cu asemenea personaje în fruntea treburilor publice!

Opinia Cititorului ( 28 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Adevar graiti, maestre!

    1. Corect; gura pacatosului adevar graieste........

      Dancila: "acordul de retragere oferă un fundament juridic solid, care limitează consecinţele negative legate de Brexit" ... , adica , pe intelesul meu, care am vazut/auzit luarile de pozitie ale celor mai de seama lideri UE, prim ministrul Romaniei, in rezonanta cu acestia a reiterat faptul ca "acordul de retragere oferă un fundament juridic solid, care limitează consecinţele negative legate de Brexit",... 

      Esti la fel de steluta ca Dancila! Nu pricepi nimic din politica dar vrei sa comentezi! NU mai semnaliza, te rog!

      Virtutea pentru dânșii - ea nu există. Însă

      V-o predică, căci trebuie să fie brațe tari,  

      A statelor greoaie cară trebuie-mpinse  

      Și trebuiesc luptate războaiele aprinse,  

      Căci voi murind în sânge, ei pot să fie mari.

      Minciuni și fraze-i totul ce statele susține,

      Nu-i ordinea firească ce ei a fi susțin;  

      Averea să le aperi, mărirea ș-a lor bine,  

      Ei brațul tău înarmă ca să lovești în tine,  

      Și pe voi contra voastră la luptă ei vă mân.  

      De ce să fiți voi sclavii milioanelor nefaste,  

      Voi, ce din munca voastră abia puteți trăi?

      De ce boala și moartea să... 

      Nu te mai lasa pacalit; cel care ti-a dictat isi bate joc de tine.Nu mai scrie dupa dictare, fforteaza-te un pic; n-ai nimic de pierdut.

    Drept dovadă un lopătar băga în buzunar 3000 lei iar un profesor juma' că îi învață copilul? Lopătarul câștigă de la 18 ani profesorul după 18+4?

    Dacă decide să iemigreze lopătarul bate-n 6000 lei? 

    Francezi oferă After Shave lu' Macrones?

    Vremurile lui Cizmar Împărat rezonează mai aproape cu "adunarea egalilor" gândite în Atena? 

    1. Retardat.

      Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,

      Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece? 

      Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă 

      Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă, 

      Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela, 

      Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?

      Prea v-aţi... 

      Iar cărările vieții fiind grele și înguste,

      Ei încearcă să le treacă prin protecție de fuste,  

      Dedicînd broșuri la dame a căror bărbați ei speră

      C-ajungînd cîndva miniștri le-a deschide carieră. 

      Hienă cu cravată sau vorbăreață?

    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,

    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, 

    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,

    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! 

    1. Lună tu, stăpân-a mării, pe a lumii boltă luneci

      Și gândirilor dând viață, suferințele întuneci; 

      Și pe toți ce-n astă lume sunt supuși puterii sorții

      Deopotrivă-i stăpânește raza ta și geniul morții! 

    Iar în lumea cea comună a visa e un pericul,

    Căci de ai cumva iluzii, ești pierdut și ești ridicul.  

    Medicii, jurnalistii si politicienii lucreaza cu informatie negativa! Intelepciunea cere sa o transformam in informatie pozitiva altfel vom avea probleme cu totii!

    1. Transforma negativul in pozitiv intotdeauna!..pentru a influenta organismul pozitiv! Gandurile sunt produse de suflet!Acesta conteaza mai mult decat creierul! Nici emisfera stanga si nici cea dreapta nu produce gandurile!.Creierul receptioneaza gandurie si le poate receptiona doar pe cele pozitive iar pe cele negative sa le transforme in pozitive! Directia trebuie schimbata si ea in cea buna!

      Jurnalistii si profesorii au misiunea de a desfiinta razboiul, prin definitie! Doar astfel putem evolua!

      But the honor of the human kingdom is the attainment of spiritual happiness in the human world, the acquisition of the knowledge and love of God. The honor allotted to man is the acquisition of the supreme virtues of the human world. This is his real happiness and felicity. – Abdu’l-Baha, The Promulgation of Universal Peace, p. 166.

    Viata spirituala, lumea spirituala este superioara celei non spirituale! Misiunea profesorilor si a media este sa transforme lumea non spirituala in una spirituala, specifica sufletului uman! Politicul ar trebui sa procedeze la fel..coordonat! Lumea are nevoie de ghizi spirituali care sa desfiinteze prin definitie razboiul, rau, lumea non-spirituala!

    1. Abdu’l-Baha says that “the emergence of this natural sense of human dignity and honor is the result of education”—which means we can best cultivate such intrinsic honor through educating children and youth.

      Acting honorably means to act with integrity. It calls for self-respect, while respecting others. Honor also means to act in the best interests of humanity: 

    Maestrul Ignatenco ne invata cum sa facem asta! Cursurile dureaza un an!

    Putem deveni activi pana la 120 ani prin intinerirea organismului! 

    1. Lider este cel care nu se imbolnaveste, intinereste, intelect dezvoltat, carisma sa duca sine mase importante, are victorie intotdeauna, are succes! De unde se primesc aceste matrici ale intineririi? La fel ca si Mendeleev ca si altii se primesc din Univers, Tesla, Hypocrite...se primesc prin revelatie!

      Ce bine facem planetei?

      Cum transcedem forma fizica? Nu putem individual ci colectiv! Masina mea...iubita mea, controlul trebuie scos din mentalul colectiv! 

      Abdu’l-Baha’s life, even in prison, focused primarily on humanitarian concerns. His humility; his love for all people; his abiding care and concern for the poor, the ill and the homeless, and his constant ch aritable efforts for those of every faith ch aracterized his dedication to the ideal of service to others. The British government knighted him in 1920 for feeding the hungry and averting famine in Palestine during World War I. When he passed away in 1921, ten thousand people attended... 

      The oldest definition of the word “truth” explains it as “the quality or state of being faithful.”

      If something is true, in other words, it is faithful to reality. The Wikipedia definition says that truth “involves both the quality of ‘faithfulness, fidelity, loyalty, sincerity, veracity’, and that of “agreement with fact or reality.” 

      But truth means something else, too, something more mystical and profound. Truth doesn’t mean only the facts – it refers to the deep resonance we feel in... 

      When we find and recognize something true in this life, it changes us.

      The Baha’i teachings ask everyone to conduct a fearless search for that life-changing truth: 

      The state in which one should be to seriously search for the truth is the condition of the thirsty, burning soul desiring the water of life, of the fish struggling to reach the sea, of the sufferer seeking for the true doctor to obtain the divine cure, of the lost caravan endeavoring to find the right road, of the lost and... 

      By means of vigorous consultation and focused question-asking, we might just arrive at a more beautiful, just, peaceful, and sensible planetary existence.

      Indeed, the poisoning of oceans, the extinction of animal species, the oppression of women, famine, fleeing families—all describe human problems subject to our inquiring minds and the sacred obligation to ask why, to seek the truth courageously and searchingly. Baha’i philosopher William Hatcher, incidentally, allowed that scientific... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb