DANIEL CONSTANTIN: "Suntem în discuţii pentru finanţarea necesară refacerii infrastructurii principale de irigaţii"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 20 iunie 2014

"Suntem în discuţii pentru finanţarea necesară refacerii infrastructurii principale de irigaţii"

"Avem lucrări în derulare de 140 de milioane de euro, pe infrastructura secundară"

Ministerul Agriculturii poartă discuţii pentru obţinerea finanţării necesare modernizării infrastructurii principale de irigaţii, potrivit lui Daniel Constantin, ministrul de resort, care a declarat, ieri, că aceşti bani ar putea fi obţinuţi ori din fonduri europene, ori prin parteneriate public-private.

În prezent, se află în derulare lucrări pentru refacerea infrastructurii secundare de irigaţii în valoare de 140 de milioane de euro, proiectele aferente fiind contractate în ultimii doi ani. Oficialul a subliniat că urmează să fie scoase la licitaţie noi contracte, în valoare de 370 de milioane de euro începând cu finalul acestui an, în vederea refacerii întregii infrastructuri secundare.

"Vorbim de staţiile de punere sub presiune, staţiile de repompare, canalele secundare, care sunt în proprietatea organizaţiilor fermierilor şi organizaţiilor de udători. Lucrările de reabilitare aflate în derulare înseamnă decolmatare, schimbarea pompelor care sunt foarte vechi etc. Vorbim de circa 128 de organizaţii de udători care implementează aceste proiecte, urmând ca, probabil, peste 300 de organizaţii să beneficieze de cei 370 de milioane de euro - fonduri europene alocate prin PNDR. Refacem toată infrastructura secundară, care se întinde pe 600.000-700.000 de hectare".

Agricultura poate deveni principalul sector din care să asigurăm creşterea economică, dar şi exporturile, consideră Daniel Constantin.

Oficialul apreciază că anul agricol care a trecut a fost unul bun, atât din punct de vedere al producţiei, cât şi în ceea ce priveşte exporturile, care au depăşit valoarea de 5 miliarde euro, în creştere cu mai mult de 1 miliard de euro comparativ cu 2012. Cel mai bine vândut produs pe pieţele externe a fost grâul, în 2013, volumul exporturilor fiind de 7,3 milioane de tone, faţă de 4,7 milioane tone de grâu, vândute pe pieţele străine în anul precedent. Ministrul Constantin a subliniat că 37% din grâul exportat anul trecut a mers pe piaţa din Egipt. Creşteri în zone extra-comunitare au fost înregistrate pe tot segmentul exporturilor agricole, ţările membre UE rămânând, însă, principalul partener al nostru în acest domeniu, cu o proporţie de 75% în total exporturi produse agricole, potrivit lui Daniel Constantin.

Ministrul de resort preconizează că şi anul în curs va avea, de asemenea, o evoluţie pozitivă, toate semnele din primul trimestru indicând acest lucru. Astfel, în primele trei luni ale lui 2014 faţă de perioada similară a anului trecut, exportul de porumb a crescut cu 137 milioane de euro şi cel de grâu cu 54 de milioane de euro%, fiind înregistrate creşteri şi în cazul altor produse agricole vândute pe alte pieţe.

Potrivit statisticilor, în ultimele luni, deficitul comercial a scăzut, exportatorii arătându-se îngrijoraţi şi sceptici, în acelaşi timp, cu privire la acest an.

Aceştia reclamă lipsa de fonduri pentru promovarea produselor româneşti, precum şi birocraţia şi modul greoi în care sunt derulate procedurile în departamentul specializat din Ministerul Economiei.

Ieri, Constantin Niţă, ministrul de resort, a declarat: "În România, nimeni nu vorbeşte despre exporturi complexe şi licitaţii internaţionale. (...) În Ministerul Economiei nu ai cu cine să discuţi despre aceste lucruri", precizând că se gândeşte să înfiinţeze un departament special în acest sens.

Domnia sa a mai spus că Departamentul de Comerţ Exterior din cadrul instituţiei pe care o conduce va fi reorganizat, în prezent neexistând specialişti în acest domeniu în Ministerul Economiei.

"Avem nevoie de comercianţi care să se implice în relaţiile dintre state", a spus Niţă, adăugând că intenţionează să atragă fonduri europene pentru realizarea unui număr de cinci centre de promovare a exporturilor româneşti şi a unor agenţii în domeniu.

Daniel Constantin a spus că se încearcă realizarea unei singure entităţi pentru promovarea produselor agricole şi alimentare, în prezent ministerul bazându-se pe extinderea exporturilor în ţări precum China.

În acest sens, domnia sa a precizat: "Am avut o discuţie cu ministrul agriculturii din China şi sunt cel puţin două lucruri concrete - exportul de animale (în acest caz ne-am aliniat din punct de vedere tehnic, mai trebuie obţinut un aviz, mai mult politic, de la Ministerul Agriculturii şi autorităţile veterinare din China) şi exportul de carne, în special carne de porc (şi acest obiectiv este pe punctul de a se realiza, este o chestiune de zile).

Daniel Constantin a menţionat că, deocamdată, vremea a avut efecte pozitive în agricultură, cu mici excepţii unde autorităţile vor veni cu un ajutor de minimis pentru cei afectaţi de grindină.

Există promisiuni ferme din partea ministrului finanţelor publice pentru scutirea, cel puţin parţială, a sectorului agricol de la plata taxei pe construcţiile speciale, potrivit lui Daniel Constantin.

Domnia sa a menţionat: "Am discutat cu doamna Ioana Petrescu (n.r. ministrul finanţelor) şi există un angajament ferm cu privire la modificarea legislaţiei privind plata aşa zisei «taxe de stâlp», pentru că nu a fost vizat sectorul agricol, ci alte domenii. Cred că dacă nu tot sectorul, anumite componente vor fi scutite de această taxă. Există angajamentul ferm al ministrului de finanţe ca în perioada următoare să fie modificată această măsură şi să intre în vigoare la finalul acestui an".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb