Criza nu se va termina nici în 2021. Suntem în război, iar economia este şi ea o victimă, avertizează preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. El spune că toate companiile private mari se vor restructura, vor da afară oameni şi există pericolul unei destabilizări sociale de amploare. Statul va trebui să ia decizii foarte chibzuite, să aibă grijă să nu-şi crească cheltuielile nepermanente şi să aibă un program de consolidare fiscală, conform Digi24.
Natura acestui duşman al nostru este ceva încă misterios, operează insidios, se bizuie pe contagiozitate, spre deosebire de un război cald, cu avioane şi tancuri, sau chiar spre deosebire de războiul hibrid, care se dă prin intermediul internetului. În acest război, pentru a învinge, pentru a nu avea un nou val, trebuie să respectăm nişte reguli, a spus la Digi24 preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
În acest război, în care este nevoie de o intervenţie masivă a statului, România a intrat cu un buget care se baza oricum pe surse de venit firave şi care avea deja deficite foarte mari.
"Bugetul public este în continuare puternic afectat. Avem distorsiuni nu numai legate de o structură a economiei, avem diferenţe mari de competitivitate din diferenţe de salarii dintre oameni, dar avem şi un regim fiscal profund inechitabil prin faptul că el nu promovează transparenţa, şansele egale. Sunt contributori care sunt oneşti, dar sunt şi contributori care sunt de cealaltă parte" - a arătat Daniel Dăianu, citat de Digi24.
Creşterile de taxe şi impozite, neavenite în condiţii de declin economic. Care e soluţia?
Tocmai de aceea, Consiliul Fiscal pledează pentru creşteri de venituri la buget, însă asta nu înseamnă neapărat taxe şi impozite. Creşterile de taxe şi impozite cu atât mai mult sunt neavenite în condiţii de declin al economiei şi de fragilitate, care vor continua şi în 2021, consideră Daniel Dăianu.
"Noi ce vrem este să nu creştem cheltuieli permanente, să nu ne întindem mai mult decât ne este plapuma", spune Daniel Dăianu. "Nu poţi să-ţi asumi în mod responsabil o creştere cu 40 la sută a punctului de pensie", a subliniat el.
"Eu sper că nu se va inversa această decizie, care a fost luată cu dificultate, de a creşte pensiile cu 14 la sută", a adăugat Daniel Dăianu, referindu-se la intenţia parlamentarilor de a modifica ordonanţa de rectificare bugetară şi de a reintroduce creşterea pensiilor cu 40 la sută.
"Pandemia nu ne vizitează ca unic eveniment extrem. Vor urma poate şi altele de aceeaşi factură. Omenirea este descoperită şi nu a învăţat suficient. (Poate asiaticii sunt mai experimentaţi şi nu au avut memorie scurtă). Dacă vom fi vizitaţi şi de alte evenimente extreme, ce vom face? Vom rămâne cu aceleaşi venituri fiscale, care sunt extrem de mici? De aceea ar fi nevoie de creşterea veniturilor fiscale. Cum s-ar putea face asta? De pildă, prin informatizare. La noi nu s-a dorit informatizarea ANAF-ului. De ce s-a putut face în Polonia, în Bulgaria? Ei şi-au crescut astfel veniturile la buget cu 2-3 procente. Cu ce atentează la libertate declararea averilor, această transparenţă care ar trebui să guverneze toate domeniile? Nu există o discuţie onestă la noi, pentru că sunt mulţi care se simt cu musca pe căciulă, vor să rămână lucrurile aşa cum stau" - susţine Daniel Dăianu. "Nu suntem insulă în Pacific. Suntem în Uniunea Europeană. Alţii au putut să-şi crească veniturile prin colectare mai bună", a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal.
Pe de altă parte, este nevoie şi de politici industriale din partea statelor, care să încurajeze anumite ramuri. Aşa s-a întâmplat în Statele Unite şi a dus inclusiv la descoperirea internetului. Dar pentru aşa ceva, trebuie să ai un buget mult mai robust şi să ai posiblităţi, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Digi24.
Trebuie să avem un program de consolidare fiscală care să se întindă pe mai mulţi ani şi important este ca deficitul să fie preponderent dat de cheltuieli nepermanente. Guvernul îşi poate asuma unele cheltuieli suplimentare, dar important este ca ele să fie nepermanente, de pildă pentru educaţie, sănătate şi problemele acute care se ridică acum în aceste domenii.
Erori cu efecte nimicitoare. Unii politicieni nu înţeleg economia
Toate ţările intră în proceduri de infringement (România este în procedură de deficit bugetar excesiv - n.r.) şi nu tot ce vine de la Comisia Europeană este bun, dovadă că acum se acceptă că este nevoie de bănci de dezvoltare în statele nou intrate. Dar una este să te gândeşti la politici industriale, la o bancă de dezvoltare, la faptul că ai nevoie, totuşi, să ţii în mâinile tale politica publică şi altceva este să nu comiţi erori care pot să conducă la efecte nimicitoare pentru economie, a subliniat Daniel Dăianu.
"Lupta politică este rea pentru noi, nu se poate compara cu lupta electorală din Statele Unite. Trebuie să fii mai responsabil în disputele politice, să traversăm perioada de dispute politice, astfel încât să nu supunem la mare caznă reacţiile faţă de economia României, posibilităţile ca BNR să ţină situaţia sub control. BNR nu poate fi un factotum, nu ne permitem deficite de două cifre. Noi am pornit cu un deficit bugetar foarte mare şi se riscă enorm. Mulţi politicieni poate nici un înţeleg economia şi cred că totul se poate repara. Sunt anumite lucruri care nu se pot repara sau dacă se poate, se face cu costuri mari. Dacă ajungem la o inflaţie galopantă, pierzi şi controlul asupra leului" - a punctat preşedintele Consiliului Fiscal.
Daniel Dăianu crede că vor avea loc restructurări mari în businessul privat. "Toate companiile se vor restructura, vor elibera forţă de muncă, ajutate şi de tehnologiile noi. Noi subestimăm impactul tehnologiilor noi şi a inteligenţei artificiale. Problematica socială va deveni acută în viitor, de aceea se vorbeşte de salarii garantate. Poţi să ai chiar o destabilizare socială de amploare. Această pandemie şi criza economică şi implicaţiile - care nu sunt temporare - conduc la o constelaţie de relaţii economice, sociale, politice care va fi foarte greu de gestionat în viitorul ce vine. Avem şi schimbarea de climă" - a schiţat Daniel Dăianu câteva dintre provocările viitorului.
"Una peste alta, să nu lăsăm politica să aducă mare durere acestei ţări nu peste mult timp, să limităm stricăciunile, războiul cu acest nenorocit de coronavirus nu s-a terminat, impactul asupra economiei este sever, va fi sever şi în 2021, chiar dacă vom avea o creştere a economiei, iar o corecţie macroeconomică pentru România este inevitabilă şi trebuie să o construim cu grijă şi cu înţelepciune, nu trebuie să facem o corecţie brutală, pentru că vom plonja noi economia, iarăşi, într-o recesiune profundă", a conchis preşedintele Consiliului Fiscal.
1. Daca ar fi după Daianu
(mesaj trimis de Cristian în data de 07.09.2020, 16:35)
După globalistul Daniel Dăianu ar trebui sa tinem cu toții cura de slăbire pe termen nedeterminat, eventual să ne hranim cu firimiturile care mai pica de la masa bogaților sau sa ne hrănim de prin tomberoane. Cam asta e optica pe care doresc sa o transmită stăpânii planetei prin slugile locale. Poporul care deja trăiește modest trebuie să facă foamea că sa le iasă lor socotelile pe buget.
1.1. Cateva intrebari ptr. D-l Daianu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Marian în data de 08.09.2020, 11:20)
1. Daca este asa bun economist, de ce a dat o parte din banii sai sa-i administreze Sima??
2. O tine una si buna cu punctul de pensie!! (Batranetea ?!). Solutii pentru cresterea pensiilor nu a oferit niciodata - scaderea salariilor uriase/nemeritate ale multor bugetari (inclusiv D. Daianu), pensiile speciale, digitalizare ANAF,...
3. Dl Daianu are si pensie si salariu? Presupun ca da. Ce valori au acestea?
4. De ce "marele" economist nu observa ca pensia medie in Romania (ma refer la cea pe contributivitate) este de cca. doua ori mai mica (sau mai mult in comparatie cu cele ale tarilor din jurul Romaniei (exceptie - Bulgaria) Ar mai fi multe, ma opresc aici..
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2020, 18:12)
acest hodorog de securist batran , este dovada inca vie ca Romania este condusa de vechea securitate . chiar nu se mai gaseste nimeni , unul tanar cu studii facute afara sa ocupe acest post ? trebuie sa ne dea lectii despre capitalism un bosorog scolit in comunism ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 08.09.2020, 08:53)
tineri ?
nu ni se da voie.
suntem opriti la usa si ni se arata postul de portar sau de 'edificator' de cafele pentru dinozaurii comunisti (si puii lor nascuti din pacate vii)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2020, 18:44)
orice il intrebi pe daianu , iti ofera ca solutie sa strangi cureaua pina crapi . asta poate sa o faca gratis oricine cu 4 clase primare nu cu mii de euro , cum ia acest trantor . nu degeaba s-a orientat sima si l-a excrocat de bani .
4. lupul isi schimba parul ...
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2020, 20:36)
Daianu parca si-a mai indulcit discursul, dar nu si-a schimbat crezul.
De curand vorbea de taxe noi pe proprietate (avere) sau de "impartirea poverii" create de aruncatul cu bani in stanga si-n dreapta din cauza "razboiului" contra COVID.
Saptamana trecuta in Bursa il citeam pe Cristian Dogaru care o luase in aceeasi directie si ne lamurea ca singura solutie este majorarea taxelor.
Exista insa si voci rationale in Romania. Un exemplu este economistul de la Raiffeisen, Ionut Dumitru, care afirma saptamana trecuta ca "o crestere a taxelor trebuie evitata" oferind solutii alternative pentru scaderea deficitului bugetar.
4.1. Astfel de corifei nu vorbesc întâmpl (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.09.2020, 00:18)
Astfel de corifei nu vorbesc întâmplător. Ei transmit gândurile și dorințele FIAREI globaliste - FMI, Banca Mondială, Clubul de la Roma, etc, cei care au mai făcut ravagii în buzunarele românilor pe timpul lu Băsescu.
Alde Dăianu doresc ajustarea bugetelor statelor din buzunarul cetățenilor de parcă cetățenii au vreo vina pentru criza și pentru noua religie mondială.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2020, 21:34)
Asteptam valul de consolidare fiscala la Stat. Citule, Orbanule, dati bugetari afara. Minim 20%. Trebuie dati afara. Capuseaza toata societate romaneasca. DATI AFARA.
5.1. Corect pana la un punct (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2020, 22:02)
Dati afara pe cei angajati politic prin tot felul de companii de stat pe salarii uriase,de la 10000 lei in sus si va fi de ajuns.La fel trebuie facut si cu marii ,,patroni",privati doar in acte, imbogatiti din afaceri cu statul.Si acestia trebuie dati afara nu-i asa?Oricum nu le mai pasa,la cata avere au strans(proprietati,limuzine etc.) nici nu mai conteaza daca vor inchide acum...DATI AFARA PE TOTI.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Vali în data de 08.09.2020, 08:55)
DATI AFARA dupa informatizare puternica si tehnologizarea Statului Roman.
Da, dupa aceea pana la 50% zboara.
p.s. nu subestima refuzul caracatitei birocrate in fata tehnologizarii ;) ar face moarte de om (si de server :)) ) doar sa isi pastreze jobul caldut si legendar de la stat.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2020, 02:48)
Tu vorbesti fosila de doi bani!
7. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 08.09.2020, 08:57)
nu aveti capacitatea sa faceti fata acestei crize (ma refer la cea economica si bugetara de dupa cea sanitara).
aveti nevoie de conducatori tineri , forjati in piata privata.
sunteti pregatiti ? ... corifeilor? .... :)
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Vali în data de 08.09.2020, 08:58)
si nu , nu ma refer la USR-PLUS - o panarama de proiect a SRI.
ma refer la tineri apolitici pana in acest moment.
tehnocrati tineri cu un profil de 5 stele in piata muncii privata.
8. fără titlu
(mesaj trimis de enica în data de 08.09.2020, 10:14)
pai declararea averilor nu se face dle. Daianu dar Serviciul de verificare averi persoane fizice din cadrul Anaf emite decizii de impunere false contribuabilului privat fara sa ia in considerare declaratiile de provenienta a banilor, transformind controlul fiscal intr unul penal in care i ti confisca Anaf si ti vinde toate bunurile si banii din cont iat tu om de rind falimentezi, te sinucizi, ramii fara nimic si asta chinuindute ani multi in judecatorii sa te dezvinovatesti, cu niste jeguri de judecatori care daca nu ai avocat nici nu te baga in seama, dupa ce procurorii si militia economica te chinuie si ei ani multi......totul se intimpla fara Declaratia de avere si patrimoniu a fiecarui om , este legal si Constitutional dle. politician? sa t i se fure munca de o viata pt salariile si pensiile voastre imense.