Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind protecţia socială a personalului care urmează să fie disponibilizat din unele companii miniere şi energetice a stârnit mare zarvă în Guvern, deşi nu reprezintă decât o prelungire a unui act normativ în vigoare din 2006. Proiectul, supus dezbaterii publice de Ministerul Economiei, a fost retras, ieri, de pe site-ul instituţiei după ce premierul Victor Ponta s-a oţărât, ieri, dimineaţă, într-un comunicat, la conducătorii ministerului, ordonând retragerea normativului.
Documentul supus dezbaterii publice nu face decât să stipuleze că societăţile energetice şi miniere vizate, unde sunt programate programe de restructurare şi eficientizare, vor acorda plăţi compensatorii personalului disponibilizat. Proiectul de act normativ lasă libertatea companiilor să-şi pună singure la punct planurile de restructurare, de care guvernanţii ştiu că au absolută nevoie, mai ales că ţara noastră s-a şi angajat în faţa FMI să facă reforme structurale.
Într-un comunicat, domnul Ponta arată că documentul nu a fost discutat şi nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116 din 2006 (n.r. adică fix proiectul supus dezbaterii publice de Ministerul Economiei). "Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului", se mai arată în comunicatul citat.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a explicat, ieri, într-o conferinţă, de ce a decis să retragă proiectul din dezbatere publică: "În jurul acestui proiect de ordonanţă, s-a creat, brusc, o dezbatere cu tentă politică din care a reieşit că Guvernul Ponta este o fabrică de şomeri. În fapt, actul normativ respectiv nu face decât să prelungească perioada de valabilitate a unei ordonanţe mai vechi. Prelungirea a fost solicitată de sindicatele din energie. Acest proiect de ordonanţă a fost inclus în programul legislativ al Guvernului. Ca să clarificăm lucrurile, am solicitat sindicatelor să anunţe public, printr-un comunicat, susţinerea acestui proiect. Actul normativ este util pentru pacea socială din sectorul minier şi cel energetic. Asta nu înseamnă că acele companii vizate vor produce şomeri pe bandă rulantă".
Domnia sa a oferit presei şi o explicaţie privind reacţia domnului Ponta: "Premierul a reacţionat normal. Guvernul nu poate să spună că susţine proiectul de ordonanţă pentru că premierul nu a intrat în posesia documentelor. Şi eu aş fi făcut la fel în locul primului-ministru. Aseară (n.r. miercuri seară) am lămurit chestiunea cu domnul Ponta. Am rugat pe colegii de la compartimentul de dialog social să avem o nouă discuţie cu sindicatele şi apoi să trimită un comunicat din care să reiasă că nu există niciun dubiu cu privire la aşteptările sindicatelor. Am căzut de acord cu primul-ministru să retragem documentul de pe site, să reluăm discuţiile cu sindicatele, după care vom repune pe site proiectul pentru dezbatere generală".
Proiectul de ordonanţă nu a fost transmis mai întâi Guvernului pentru că este o prelungire a unui act normativ în vigoare, la solicitarea sindicatelor, a subliniat Varujan Vosganian, care a ţinut să menţioneze că restructurările presupun şi disponibilizări, dar că numărul celor care vor fi concediaţi nu va fi unul atât de mare încât să justifice acuzaţiile inutile că "se întâmplă o calamitate". Acest număr de disponibilizaţi va fi stabilit în funcţie de necesarul fiecărei companii în parte.
Companiile vizate de buclucaşul proiect de ordonanţă sunt Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băiţa Ştei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale, şi Transelectrica SA cu filialele sale.
În document este introdusă şi o listă a companiilor care pot angaja salariaţi concediaţi colectiv, dar numai la activităţi de conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare postînchidere a minelor. Persoanele concediate vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi.
Varujan Vosganian a conchis că cei care doreau să creeze tensiuni între domnia sa şi premierul Ponta nu au reuşit.