De ce alegătorii votează partide anormale

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 aprilie 2017

Cătălin Avramescu

Un lucru este clar. Chiar şi după standardele jalnice din Europa de Est, partidele din România sunt anormale. Unul dintre motive ţine, pur şi simplu, de stilul de comunicare. Orice grupare politică se agită, spune ceva, comunică. Mai reuşit sau mai puţin reuşit.

La noi, însă, majoritatea partidelor... nu comunică nimic. Nici măcar prostii. Au intrat în silenzio stampa. Cazul cel mai curios este acela al USR. Dacă nu ar fi fost câteva scandaluri între cei câţiva membri ai partidului, nici nu am fi ştiut că acest grup mai există după alegerile parlamentare. Nici despre PNL, PMP sau UDMR nu poţi spune prea multe, ce plan au ca partide. Doar de la PSD sunt câteva tentative, dar acolo este vorba de membrii Guvernului şi de liderii parlamentari. Prima anormalitate, aşadar - partide care nu spun nimic publicului şi suporterilor.

A doua anormalitate. Partide care nu doresc să intre în competiţie politică. Iarăşi, ceva foarte curios. În toate statele, din Tanzania până în Franţa, partidele manevrează astfel încât să ajungă sau să rămână la putere. La noi, nu.

Luaţi cazul alegerilor locale care, conform legii, ar trebui organizate atunci când un primar moare, este închis sau îşi dă demisia (spre exemplu, pentru că a ajuns ministru). În orice ţară, Opoziţia încearcă să demonstreze că are oameni, că poate eroda partidul la putere. Acesta, la rândul său, vrea să arate că are încă susţinere.

În România, nu. Regimul Ponta a blocat ani de zile aceste alegeri. Opoziţia a tăcut mâlc. După ce, în fine, a fost obligat de instanţe să le organizeze, a constatat că nu se mai poate. Intrase în fereastra de 6 luni înainte de alegerile la termen.

Acum se repetă circul. Pe undeva, este de înţeles că PSD-ul se codeşte să organizeze alegeri în unele oraşe şi comune. Chiar dacă datorită sistemului într-un singur tur şi fragmentării Opoziţiei s-ar putea să le câştige, s-ar vedea cât de mult s-a erodat după protestele generate de Ordonanţa 13. Plus că ar da ocazia aripilor din partid să îşi mai înfigă cuţite în spate.

Dar absolut bizară este atitudinea Opoziţiei. În special a naţional-liberalilor. Să nu scoţi nici măcar un sunet pentru a cere alegeri pentru posturile vacante, asta este "noaptea minţii".

Al treilea motiv. Calitatea politicienilor. Sau, mai degrabă, lipsa acesteia. Cred că putem fi cu toţii de acord că niciodată România nu a avut politicieni de o calitate atât de scăzută. Analfabeţi, penali, agramaţi.

Marele mister este, însă, altul. De ce alegătorii acceptă asta? De ce i-ar vota încă o dată?

Ştiu, ştiu... Au ieşit în stradă sute de mii de oameni. Alte milioane au rămas în casă, însă au simpatizat cu protestatarii. Dar alte milioane continuă să susţină (chiar dacă doar pasiv) aceste partide şi aceşti politicieni. Aici este problema.

Prima explicaţie care îmi vine în minte este aceea legată de costuri. La nivelul vorbelor, toţi vor schimbare. Vrem "o ţară ca afară". Sau spitale moderne. Sau canalizare în sat. Un pod peste Dunăre. Etc.

Teoria economică are un nume pentru acestea. "Preferinţe declarate". Adică cele despre care vorbim că le-am avea. Însă tot teoria economică ştie că există şi "preferinţe revelate". Adică acelea pe care le dezvăluim prin alegerile pe care le facem efectiv. Spre exemplu, oamenii spun că ţin dietă. Însă, atunci când cumpără efectiv ceva din supermarket, mulţi îşi înfundă coşul cu produse saturate de zahăr şi grăsimi. De ce? Pentru că adesea sunt mai ieftine, iar asta contează.

La fel şi în politică. Mulţi alegători ştiu bine că politicienii actuali nu fac nimic. Dar sunt, pe de altă parte, îngrijoraţi că reforma ar aduce costuri. De pildă, şoferii din Bucureşti se plâng, toţi, că se parchează "aiurea". Dar tot ei ştiu bine că dacă ar apărea un primar care să pună ordine, ei ar trebui să îşi parcheze maşina corect. Într-o parcare, eventual cu plată. Şi atunci?... Nu este mai simplu să îşi lase maşina să blocheze, direct, banda 1, cu luminile de poziţie aprinse? Este, practic, gratis, iar Poliţia oricum nu te deranjează...

Al doilea motiv este ceva mai profund. Realitatea este că această clasă politică este destul de reprezentativă. Mulţi alegători ştiu bine că politicienii pe care i-au votat fură. Eu i-am întrebat pe unii ceva simplu. "De ce îi mai susţineţi?". Iar răspunsul pe care l-am primit este, adesea, şocant. "Tocmai pentru că fură!".

Există alegători care recunosc deschis: "Dacă aş fi în locul lor, eu aş fura chiar mai mult!". În universul lor mental nu există ideea de funcţie publică. Orice funcţie este, esenţial, privată. Autoritatea este strict personală, nu instituţională: Cutărescu are influenţă asupra lui Vasilescu. Deci profitul trebuie să fie personal.

"Mie ce îmi iese de aici?" - mi-a spus, odată, un politician cu care nimerisem odată la o emisiune. Între timp omul a ajuns de două ori la zdup. Însă mulţi îl mai susţin. Se pare că i-a "ieşit" ceva din furtişagurile comise, iar pentru admiratorii săi, aceasta este dovada că e "valabil".

Cred că putem fi cu toţii de acord că niciodată România nu a avut politicieni de o calitate atât de scăzută. Analfabeţi, penali, agramaţi. Marele mister este, însă, altul. De de alegătorii acceptă asta? De ce i-ar vota încă o dată?

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Trist...

    Totusi, ar trebui ca autorul sa sugereze niste solutii, ceva, care sa ne mai dea o mica speranta de mai bine. 

    Autorul a vrut sa spuna ca atat intelege poporul din democratie,asta e stadiul la care suntem.Totusi,am avansat ceva ,daca ne gandim ca Iliescu a castigat primele alegeri dupa decembrie '89 cu 90% sau,daca pana acum cativa ani galetile ,punga de zahar si litrul de ulei iti garantau castigarea alegerilor...Sa ne uitam la alegerile recente din SUA,la candidati.Ai spune ca si aia abia au scapat recent de sub un regim totalitar de au putut avea asemenea specimene pe lista.Concluzia e ca poporul atat intelege din vremurile in care se afla.

    Petrică Folică are un partid pe gustul tău.

    PSD-ul e distrus după OUG 13. Are exact același număr de votanți. :) Vezi-ți, măi, de canibalii tăi. 

    Petrică Folică are un partid pe gustul tău.

    PSD-ul e distrus după OUG 13. Are exact același număr de votanți. :) Vezi-ți, măi, de canibalii tăi. 

    Basistii nu inteleg decat de bata și scuipati ,atat de mult SI-AU BATUT JOC de Romania rurala ! O cloaca de IMBECILI in frunte cu udroaica, cu mungiu pippidi, cu monica mocovei, cu asta, cu lazaroiu, cu traian ungureanu , cu blaga, cu escrocul ala mustacios de la bistrita, TOTI trebuiau azvarliti la GHENA istoriei INFAMIEI si BATJOCURII !

    1. Acuma ma-m racorit, escrocul mustacios ma obsedeaza, TOTI ma obsedeaza, ma-m tavalit pe jos, acuma mi-a trecut, SI-AU BATUT JOC de mine, simt ca ma APUCA, simt BATJOCURA, sa dispara, simt focul, TOTI sa dispara, ma tavalesc iara !

    Clasa politica este asemenea poporului roman. Mai hoata, mai nespalata, mai analfabeta, mai descurcareata. Nu trebuie sa ne fie rusine de clasa politica decat daca ne este rusine de popor.

     

    Daca am vrea o clasa politica de elite, acest lucru ar fi o consecinta directa a respectului omului de rand pentru reusita prin munca, prin desteptaciune, prin etica si moralitatea lucrului cinstit și de calitate. Or fi zone în tara unde acest lucru se intampla, dar nu este valabil pentru Romania ca intreg. 

    Insusi mitul neamtului care l-a adus pe Iohannis presedinte este o confirmare fara dubiu a credintei adanc implantate in subconstientul colectiv romanesc cum ca mai bine un neamt incet la vorba, sters, un cuier intr-un salon, decat un romanas smecher, vorbaret, mai hotoman de felul lui si evident speculator. Realitatea caselor, a meditatiilor, a relatiilor de afaceri, a demonstrat ca neamtul este la fel ca romanasul, daca nu cumva mai rau. Dar aceasta este oglinda in care se vede poporul roman pe sine. 

    1. Cred și eu că ai dreptate în ceea ce spui despre poporul român. A avut, în istorie, și momente când și-a depășit condiția. Dar tot ceea ce își depășește media, revine la ea.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb