DE LA 1 IULIE, Producătorii de alcool intră în grevă fiscală

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 1 iulie 2004

Autorităţile vor pierde zilnic milioane de euro din taxele neplătite de către membrii patronatului "Garant"

Pentru că tolerează piaţa neagră a alcoolului, autorităţile vor fi date în judecată de către producătorii legali de alcool

De la începutul lunii iulie, producătorii de alcool sînt hotărîţi să intre în grevă fiscală, deoarece autorităţile continuă să ignore piaţa neagră a alcoolului, care "sapă" afacerile legitime din domeniu. Potrivit asociaţiei patronale din domeniul producţiei de alcool şi băuturi spirtoase, "Garant", data de 1 iulie va marca o nouă creştere a accizelor pentru alcool, de la 150 euro/hectolitru la 280 euro/ hectolitru. Această scumpire, corelată cu inactivitatea autorităţilor, îi va sili pe producătorii legali să închidă porţile. Pentru a semnala problemele cu care se confruntă, membrii "Garant" vor intra într-o grevă fiscală de 60 de zile.

Potrivit "Garant", primii 50 de producători de alcool şi băuturi alcoolice sînt agresaţi de controale interminabile, care durează sute de zile, iar restul de 300 de producători de alcool funcţionează fără ca vreo echipă de control să le stingherească activitatea. "Industria legală de alcool şi băuturi alcoolice se află sub o presiune fiscală cumplită, ceea ce va genera restrîngeri de producţie, falimente, şomaj şi, evident, o nouă extindere a pieţei negre", arată Romulus Dascălu, preşedintele "Garant".

Piaţa neagră ia amploare

Potrivit lui Romulus Dascălu, producţia legală de alcool pur pe primul trimestru al anului 2004 a scăzut cu 41% faţă de perioada similară a anului 2003, respectiv de la 192.633 hectolitri/alcool pur la 113.000 hectolitri/alcool pur.

Majorarea cu 87% a accizelor la alcool de la 1 iulie 2004 va genera, după estimările "Garant", o pierdere calculată la bugetul de stat de 100 milioane euro în al doilea semestru din 2004.

În consecinţă, datorită implicaţiilor dramatice ale neaplicării legislaţiei în vigoare, precum şi pentru abuzurile săvîrşite, "Garant" va acţiona în instanţă instituţiile statului abilitate să efectueze controale asupra producătorilor de alcool şi băuturi alcoolice.

Garant va monitoriza timp de 60 de zile, începînd de la 1 iulie 2004, toate pierderile suferite de membrii săi datorită opririi sau restrîngerii activităţii, pentru a acţiona în instanţă pentru atitudinea de non-combat a instituţiilor statului care ar trebui să elimine piaţa neagră a alcoolului. Potrivit lui Romulus Dascălu, în ţara noastră ar trebui să funcţioneze doar 20 - 30 de producători de alcool. Spre exemplu, în Ungaria există doar 7 producători de acool.

Frauda autohtonă se poate întinde în toată Europa

"Dorim să-i informăm pe Gunter Verheugen, Comisarul European pentru Extindere, şi pe Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în ţara noastră, asupra pericolului «exportului» la nivel european al fenomenelor infracţionale care se manifestă pe piaţa alcoolului şi băuturilor alcoolice din România anului 2004", a mai arătat Romulus Dascălu.

Atragem atenţia, atît statului român, cît şi reprezentanţilor Uniunii Europene că fenomenul corupţiei trebuie combătut nu în efectele, ci în cauzele sale. Creşterea fiscalităţii fără înăsprirea acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale nu va duce decît la o extindere a pieţei negre, care în estimările Garant va ajunge de la 65% din piaţa totală a alcoolului şi băuturilor alcoolice în 2003, la peste 80% în 2004.

După noile majorări de accize, la o valoare de 100.000 lei a unei băuturi alcoolice, peste 85% sînt accize, taxe şi impozite directe şi indirecte. Putem spune că, de la 1 iulie 2004, românii nu vor mai bea alcool, ci taxe şi impozite

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb