DE PAŞTE Miei mai scumpi, ouă mai ieftine

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 6 aprilie 2011

Miei mai scumpi, ouă mai ieftine

Ouă, carne de miel, cozonac şi vin - acestea sunt principalele produse pentru care oamenii se vor înghesui la cozi imense în săptămânile care urmează, ca să nu rateze ofertele comercianţilor. Unii se gândesc că, dacă-şi fac aprovizionările din timp, vor ocoli scumpirile din ajunul Sărbătorilor de Paşte, alţii, dimpotrivă, speră că în ultimele zile ofertele vor fi mult mai atractive.

Reţelele de retail şi-au făcut deja cataloagele cu ofertele de Paşte şi le promovează prin diverse metode de marketing. În majoritatea cazurilor, sortimentaţia este destul de variată - carne de miel, cozonac, pască, ouă şi iepuraşi din ciocolată, ouă vopsite, coşuri cadou, vopsea pentru ouă, şerveţele şi lumânări de sezon etc. Din marile magazine nu lipsesc produsele tradiţionale fabricate sub marcă proprie.

În timp ce o mare parte dintre retailerii pe care i-am contactat ieri nu ne-au spus dacă preţurile acestor produse vor creşte, în perioada următoare, reprezentanţii "Selgros" ne-au declarat că nu se aşteaptă la majorări de preţ la produsele specifice Sărbătorilor de Paşte.

Mieii de Paşte din acest an vor fi mai mari în greutate faţă de cei de anul trecut, întrucât Sărbătorile Pascale sunt cu circa o lună mai târziu decât în 2010, dar vor fi şi mai scumpi comparativ cu cei de acum un an, ne-a spus Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Româ-ne a Cărnii (ARC). Potrivit domniei sale, creşterile de preţ nu se datorează faptului că producătorii, procesatorii sau comercianţii doresc să realizeze un profit deosebit din vânzarea mieilor de Paşte, ci din faptul că, în ultimul an, au fost majorate atât TVA, cât şi preţurile la carburanţi şi energie. Pe lângă creşterea de 5% a TVA, producătorii încearcă să scumpeacsă şi ei cu aproximativ 10% preţul la carnea de miel, faţă de anul trecut. În orice caz, mieii nu vor fi mai scumpi în apropierea Sărbătorilor Pascale decât în momentul în care aceştia vor apărea pe piaţă, ne-a asigurat preşedintele ARC: "Oamenii serioşi nu vor majora preţurile de astăzi până la Sărbători. Dimpotrivă, în ajunul Paştelui, mieii vor fi mai ieftini, pentru că, dacă nu se vând, comercianţii riscă să rămână cu ei pe stoc".

În acest moment, preţurile vehiculate sunt cu circa 10-15% mai mari faţă de anul trecut, ofertele la producător fiind de aproximativ 19-21 de lei pe kg, fără TVA, ne-a precizat domnul Minea. Acest lucru înseamnă că, în piaţă, mieii vor costa aproximativ 22 de lei/kg, iar în magazin vor ajunge la 23 de lei kilogramul. Diferenţa o face siguranţa cărnii, potrivit preşedintelui ARC: "Doar în România se cumpără de pe marginea străzii, unde carnea nu este verificată. În toate ţările civilizate acest lucru este interzis".

Dacă în acest an mieii vor fi mai scumpi, ouăle vor fi mai ieftine cu 20% faţă de anul trecut, ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Cres-cătorilor de Păsări din România (UCPR).

Domnia sa ne-a spus că oferta va fi suficientă, exprimându-şi speranţa că va exista şi cerere: "Faţă de anul trecut, vindem ouăle la preţuri cu 20% mai mici. Oferta este aceeaşi, dar puterea de cumpărare este mai mică şi, astfel, cererea s-a redus". Preţurile mici la care sunt vândute ouăle din import fac concurenţă neloială producătorilor autohtoni din domeniu, ne-a mai spus Ilie Van, adăugând că piaţa neagră are un nivel foarte ridicat: "Se face evaziune fiscală pe faţă. Ne lovim de piaţa nea-gră pe magazine. S-au redus vânzările, iar piaţa este în cădere liberă". În prezent, preţul unui ou la poarta fermei este de 20 de bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb