Mieii de Paşte din acest an vor fi mai mari în greutate faţă de cei de anul trecut, întrucât Sărbătorile Pascale sunt cu circa o lună mai târziu decât în 2010, dar vor fi şi mai scumpi comparativ cu cei de acum un an, ne-a spus Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Româ-ne a Cărnii (ARC). Potrivit domniei sale, creşterile de preţ nu se datorează faptului că producătorii, procesatorii sau comercianţii doresc să realizeze un profit deosebit din vânzarea mieilor de Paşte, ci din faptul că, în ultimul an, au fost majorate atât TVA, cât şi preţurile la carburanţi şi energie. Pe lângă creşterea de 5% a TVA, producătorii încearcă să scumpeacsă şi ei cu aproximativ 10% preţul la carnea de miel, faţă de anul trecut. În orice caz, mieii nu vor fi mai scumpi în apropierea Sărbătorilor Pascale decât în momentul în care aceştia vor apărea pe piaţă, ne-a asigurat preşedintele ARC: "Oamenii serioşi nu vor majora preţurile de astăzi până la Sărbători. Dimpotrivă, în ajunul Paştelui, mieii vor fi mai ieftini, pentru că, dacă nu se vând, comercianţii riscă să rămână cu ei pe stoc".
În acest moment, preţurile vehiculate sunt cu circa 10-15% mai mari faţă de anul trecut, ofertele la producător fiind de aproximativ 19-21 de lei pe kg, fără TVA, ne-a precizat domnul Minea. Acest lucru înseamnă că, în piaţă, mieii vor costa aproximativ 22 de lei/kg, iar în magazin vor ajunge la 23 de lei kilogramul. Diferenţa o face siguranţa cărnii, potrivit preşedintelui ARC: "Doar în România se cumpără de pe marginea străzii, unde carnea nu este verificată. În toate ţările civilizate acest lucru este interzis".
Dacă în acest an mieii vor fi mai scumpi, ouăle vor fi mai ieftine cu 20% faţă de anul trecut, ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Cres-cătorilor de Păsări din România (UCPR).
Domnia sa ne-a spus că oferta va fi suficientă, exprimându-şi speranţa că va exista şi cerere: "Faţă de anul trecut, vindem ouăle la preţuri cu 20% mai mici. Oferta este aceeaşi, dar puterea de cumpărare este mai mică şi, astfel, cererea s-a redus". Preţurile mici la care sunt vândute ouăle din import fac concurenţă neloială producătorilor autohtoni din domeniu, ne-a mai spus Ilie Van, adăugând că piaţa neagră are un nivel foarte ridicat: "Se face evaziune fiscală pe faţă. Ne lovim de piaţa nea-gră pe magazine. S-au redus vânzările, iar piaţa este în cădere liberă". În prezent, preţul unui ou la poarta fermei este de 20 de bani.