DEBIT REDUS AL DUNĂRII  Nuclearelectrica: Deocamdată nu există riscul opririi reactoarelor

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 septembrie 2011

Debitul redus al Dunării nu impune, deocamdată, oprirea controlată a reactoarelor centralei nucleare de la Cernavodă, care asigură aproape 20% din producţia de electricitate la nivel naţional utilizând pentru răcirea unităţilor apa din Dunăre, potrivit Nuclearelectrica, operatorul centralei. "Nuclearelectrica urmăreşte cu atenţie debitul Dunării, împreună cu Apele Române. Deocamdată nu există niciun pericol pentru siguranţa producţiei de energie la Cernavodă", a declarat ieri directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, citat de Mediafax.

La rândul său, Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, a afirmat că riscul opririi reactoarelor este minim. Nuclearelectrica a transmis, ulterior, un comunicat în care arată că unitatea nucleară funcţionează în condiţii normale.

"În ultima perioadă nivelul fluviului Dunărea a scăzut, determinând reducerea nivelului apei în bazinul de aspiraţii al apei de răcire necesară funcţionării unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă. (...) Prognoza hidrologică realizată şi transmisă prompt de către Institutul Naţional de Hidrologie indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării. (...) În cazul opririi uneia sau ambelor unităţi, există totuşi suficientă apă în bazinul de aspiraţie încât să se poată asigura răcirea reactoarelor", se arată într-un comunicat al companiei.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei. Compania a fost nevoită, în 2003, să oprească un reactor nuclear - la acea dată singurul funcţional - din cauza secetei, care a determinat scăderea debitului Dunării.

Debitele Dunării în sectorul româ-nesc se situează în aceste zile mult sub media multianuală a lunii septembrie, hidrologii anunţând că scăderea va continua şi în zilele următoare, ajungând la puţin peste jumătate din valoarea de referinţă într-o săptămână.

Conform buletinului hidrologic elaborat de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, începând de marţi debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, este staţionar la valoarea de 2.600 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secundă.

Hidrologii se aşteaptă ca debitul să rămână staţionar zilele acestea, urmând să scadă uşor. Prognoza arată că până în 21 septembrie debitul va ajunge, în secţiunea Baziaş, la 2.400 de metri cubi pe secundă, a anunţat Administraţia naţională "Apele Române".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb