DECLARAŢIILE LUI GABRIEL BIRIŞ VOR AVEA EFECT INVERS Obligaţia de plată a CASS de către cei fără venituri ar putea fi eliminată

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Sănătate / 7 ianuarie 2016

Obligaţia de plată a CASS de către cei fără venituri ar putea fi eliminată

Declaraţiile făcute zilele trecute de secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gabriel Biriş, referitoare la prevederea din Codul Fiscal ce obligă persoanele fără venituri să plătească lunar contribuţiile pentru asigurările de sănătate (CASS), pare că nu vor avea efectul scontat, ci dimpotrivă.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat, ieri, că Executivul ia în calcul eliminarea acestei măsuri din noul Cod Fiscal.

Anunţul a fost făcut în contextul în care Gabriel Biriş a spus, zilele trecute, că este inadmisibil să existe atât de multe persoane "fantomă" (respectiv trei milioane) care nu au declarat niciun venit şi nu există din punct de vedere fiscal. Secretarul de stat din MFP sublinia că aceşti oameni vor avea o "surpriză" în 2016, pentru că, potrivit Codului Fiscal, vor fi obligaţi să plătească CASS de 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună.

"Cum poţi să zici am trăit fără nici un venit timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat? Şi atunci pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate", declara Biriş într-un interviu.

Aspru criticat pentru declaraţiile sale, Gabriel Biriş şi-a cerut scuze, ulterior, celor care s-au simţit deranjaţi.

Şi MFP a făcut câteva precizări, după interviul acordat unei publicaţii online de Gabriel Biriş: "Declaraţiile secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Publice Gabriel Biriş au avut rolul de informare şi nicidecum o notă de ironie la adresa şomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal".

Laura Chiriac, purtătorul de cuvânt al ALDE, i-a cerut premierului Dacian Cioloş să îl demită pe secretarul de stat din MFP, spunând despre acesta că "promovează public ideea că o bună parte a populaţiei României «practică» evaziunea fiscală".

Premierul Dacian Cioloş nu-l va demite, însă, pe Gabriel Biriş din postul de secretar de stat la Finanţe, după cum a anunţat, ieri, Dan Suciu, citat de Mediafax.

Acesta a precizat: "Domnul Biriş este unul din reputaţii specialişti în legislaţie fiscală. Declaraţia domniei sale are o problemă de formă şi o problemă de fond. Problema de formă a sesizat-o şi domnia sa, şi-a cerut scuze pentru cei care au considerat că se simt jigniţi de o anumită formulare. Dar tocmai această formulare, din păcate, a împiedicat să se înţeleagă exact despre ce e vorba pe fond în chestiunile legate de contribuţiile la asigurări de sănătate. E vorba de acel articol care într-adevăr are un caracter imperativ, dar nu l-a introdus guvernul acesta şi nici măcar nu l-a luat în calcul până acum pentru că nu a fost la guvernare. Este din vară, asumat prin consens la nivelul Parlamentului. Sigur, e treaba guvernului de acum să clarifice aceste lucruri, dar nu putea un reprezentant al guvernului să aibă o altă interpretare a acestui articol, decât cea care rezultă din lege şi asta este interpretarea care rezultă din lege".

Dan Suciu a spus că, la finalul lunii ianuarie, Executivul "va interveni cu clarificări legislative".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu mi e simpatic biris, dar are dreptate.

    de ce sa tin eu 4,3 milioane de asistati sociali cu asigurare de sanatate , pe banii contrbuabililor,iar pamantul patrei e nemuncit.au pamant, nu l muncesc , taxati pamantul nemuncit si eliminati ajutoarele sociale.

    vom avea o tzara ca o floare! biris acop. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb