• Italienii ar urma să angajeze în prima fază 600 de persoane şi să investească 30 de milioane de euro
Compania italiană De'Longhi, specializată în producţia de electrocasnice, va cumpăra fabrica Nokia de la Cluj. Cele două companii au anunţat, ieri, printr-un comunicat, semnarea unui acord în acest sens. Potrivit documentului, "De'Longhi intenţionează să integreze facilitatea de producţie, ca parte cheie, în cadrul strategiei sale de dezvoltare, contribuind, astfel, la extinderea internaţională a grupului, aflat într-o perioadă de creştere accelerată". "De asemenea, producătorul de electrocasnice planifică adaptarea capacităţii sale de manufactură şi diversificarea platformei sale de producţie, astfel încât să balanseze structura de producţie din Estul Îndepărtat către Europa, unde De'Longhi îşi des-făşoară deja activitatea în cadrul unei fabrici, în Italia\", se mai arată în documentul citat. Tranzacţia, estimată a se realiza în primul trimestru al acestui an, va fi supusă aprobării Consiliului Concurenţei.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat că în prima fază italienii vor angaja 600 de persoane, urmând ca treptat numărul să crească până la 1.000 de angajaţi. "La Jucu va fi a cincea fabrică de electrocasnice De Longhi din lume, investiţia fiind de până la 30 de milioane de euro. Compania italiană va angaja între 600 şi 1.000 de angajaţi, e important pentru disponibilizaţii de la Nokia să lucreze aici. În urma discuţiilor cu cei de la De\'Longhi, ei au acceptat, în principiu, ideea de a subcontracta componente de la producători români pentru producţia lor de electrocasnice. Producţia ar putea începe în acest an\", a precizat sursa citată.
De asemenea, Tişe a spus că se poartă negocieri, al căror stadiu este destul de avansat, cu un producător de componente auto care ar putea deschide tot în parcul industrial Tetarom 3, unde se află şi fabrica din Jucu, o unitate de producţie care va necesita investiţii totale de până la 60 de milioane de euro. "Sperăm să finalizăm discuţiile la mijlocul lui februarie. Firma de componente auto preconizează crearea a 1.500-2.000 de locuri de muncă\", a spus Alin Tişe.
Nokia a anunţat, în septembrie anul trecut, că va opri producţia de telefoane mobile la Cluj şi că va vinde halele de producţie, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Grupul finlandez a început producţia la Jucu în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane euro.
De'Longhi produce şi comercializează aparate electrocasnice, în special în domeniul automatelor de cafea, aparatelor de bucătărie, îngrijirii locuinţei şi confortului casnic. Grupul este listat la Bursa din Milano. Principalele mărci proprii sunt De'Longhi şi Kenwood. În România De'Longhi nu deţine în prezent facilităţi de producţie.