DEŞI A ANUNŢAT LANSAREA LICITAŢIEI ÎN ACEASTĂ VARĂ Privatizarea pachetului de acţiuni "Rompetrol Rafinare", încă "în curs de pregătire"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 iulie 2014

Privatizarea pachetului de acţiuni "Rompetrol Rafinare", încă "în curs de pregătire"

Departamentul de Energie vrea să selecteze un consultant juridic şi un evaluator autorizat pentru acest proces

Pregătirea vânzării pachetului de 26,6959% din acţiunile Rompetrol Rafinare, deţinut de statul român, este în curs, ne-au declarat oficialii Departamentului pentru Energie, din subordinea Ministerului Economiei.

Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizări din Departamentul pentru Energie, anunţa, în luna martie, că statul va lansa "în vară" licitaţia prin care vrea să vândă acest pachet. Totuşi, în memorandumul semnat de statul român şi compania kazahă se pare că nu prevăzut niciun termen limită.

Reprezentanţii Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie (DE) ne-au declarat acum: "Ţinând cont de complexitatea proiectului şi a activităţii ce urmează să fie desfăşurată de Departamentul de Energie, va fi necesară achiziţionarea de servicii de consultanţă juridică prin care să se asigure Departamentului asistenţă în derularea procesului de valorificare a pachetului de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare şi de constituire a Fondului de investiţii in energie, cheltuielile aferente acestor servicii fiind prevăzute în proiectul de Buget de Venituri şi Cheltuieli aferent activităţii de privatizare al DE pe anul 2014".

Totodată, oficialii DE ne-au spus că instituţia publică implicată are obligaţia să dispună întocmirea unui raport de evaluare, întocmit de către un evaluator autorizat: "Selectarea evaluatorului autorizat se va supune prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, anunţul privind achiziţia acestui tip de servicii urmând să fie publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) după publicarea actului normativ de aprobare a strategiei de valorificare a pachetului de acţiuni din capitalul social al Rompetrol Rafinare".

Guvernul a adoptat, în luna ianuarie, o hotărâre de aprobare a memorandumului convenit cu Rompetrol prin care se sting, pe cale amiabilă, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi The Rompetrol Group.

The Rompetrol Group, care este deţinut de compania kazahă de stat KazMunaiGaz (KMG), s-a angajat să achiziţioneze 26,6959% din Rompetrol Rafinare, pentru 200 milioane dolari. Memorandumul semnat la începutul anului mai prevedea constituirea unui fond de investiţii de până la un miliard de dolari, "în funcţie de condiţiile pieţei", cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "în baza unor considerente economice solide", potrivit Memorandumului.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat, în luna ianuarie, că, potrivit legilor concurenţei, Guvernul este obligat să scoată la licitaţie pachetul de 26,7% din Rompetrol Rafinare, iar KMG, prin Rompetrol Group, va avea drept de preferinţă.

Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al Rompetrol, a precizat la începutul anului: "Statul român este obligat de lege să organizeze o licitaţie pentru vânzarea participaţiei de aproximativ 26%. Noi vom participa cu o ofertă 200 de milioane de dolari pentru aceste acţiuni, aşa cum ne-am angajat în memorandum. Este decizia Guvernului când va fi organizat acest proces, dar sperăm să fie într-o perioadă scurtă de timp. Noi suntem gata să livrăm aceşti bani în cel mai scurt timp. Nu ştiu dacă vom avea şi alţi competitori. Dacă se întâmplă să mai avem o ofertă concurentă la licitaţie, vom vedea ce vom face, dar noi credem că avem cea mai bună ofertă pentru acţiunile statului".

Preţul de pornire al licitaţiei va fi de 200 milioane de dolari, cel oferit de acţionarul majoritar, grupul Rompetrol. Vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, declara, tot în ianuarie, că preţul de 200 milioane de dolari oferit statului român de KazMunaiGaz pentru 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare este "cel mai bun posibil" şi maximul pe care compania îl va plăti.

În prezent, statul român deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar după vânzarea a 26,7% din acţiuni va rămâne cu o participaţie de 18%.

Vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, a precizat la începutul anului că alte 350 milioane de dolari vor fi investite în construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia şi în extinderea reţelei de benzinării în România.

Memorandumul cu Rompetrol Group nu prevede existenţa unor instrumente prin care statul român să se asigure că Rompetrol va face investiţia de 1 miliard de dolari

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul român şi grupul Rompetrol încă de pe 15 februarie 2013. În formă convenită, a fost criticat pentru că nu prevede existenţa unor instrumente prin care statul român să se asigure că Rompetrol face investiţia de 1 miliard de dolari. În 2013, Guvernul a transmis la Parlament adoptarea prin lege a memorandumului. Însă Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională adoptarea prin lege a unui memorandum care priveşte o companie, arătând că acest lucru este în atribuţia Guvernului.

Hotărârea de Guvern prevede mandatarea ministerului finanţelor să îndeplinească toate procedurile pentru stingerea, prin renunţarea la judecată, a tuturor litigiilor aflate pe rol cu Rompetrol. Altfel spus, renunţă la toate procesele prin care statul român cerea companiei petroliere plata unei datorii de 600 milioane de dolari.

Memorandumul mai prevede că părţile să înfiinţeze un fond de investiţii kazah-român, în care Rompetrol Group să deţină 80%, iar statul român 20%. Prin acest fond ar urmă să fie efectuate investiţii evaluate la circa 1 miliard de dolari pe o perioada de 7 ani. Nu este precizat termenul limita pentru demararea şi finalizarea demersurilor.

La capitolul finanţare este prevăzută suma de 150 de milioane de dolari, pe care Rompetrol Group îi va asigura în decursul duratei de investiţii. Din acesta suma, 30 milioane dolari ar fi contribuţia statului român pe care ar urmă să o plătească tot Rompetrol Group. Orice distribuire de profit se va efectua doar în favoarea Rompetrol Group, nimic în favoarea statului, până când compania îşi va recupera investiţia de 150 milioane dolari. Statul va păstra participaţia de 20% la fond pe o perioada de minim 5 ani, după care dacă va dori o va putea vinde, Rompetrol Group având drept de preferinţă.

Rompetrol Rafinare, pierderi în urcare în T1 2014

Rompetrol Rafinare (RRC) a înregistrat pierderi de 26,82 milioane de dolari, în primul trimestru din 2014, cu 6,5% mai mari faţă de perioada similară din 2013, potrivit unui comunicat al companiei. Societatea a anunţat că a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră consolidată de afaceri de 1,3 miliarde USD, în creştere cu 48% faţă de perioada similară din 2013 şi un rezultat operaţional de 9,3 milioane USD faţă de o valoare negativă de 120 mii USD.

Anul trecut, compania membră a Grupului Rompetrol, a avut o creştere cu 6% a cifrei brute de afaceri consolidate până la un nivel de 4,9 miliarde USD. Conducerea companiei afirmă că RRC a avut şi o îmbunătăţire cu aproximativ 40% a rezultatului net, acesta fiind în continuare negativ, de - 99 milioane USD.

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare estimează o cifră de afaceri netă de 4,18 miliarde de dolari, în creştere cu 7% faţă de nivelul de 3,91 miliarde de dolari înregistrat anul trecut, şi mizează pe reducerea cu 33% a pierderilor.

Compania estimează, de asemenea, că pierderile se vor plasa la 63,92 milioane de dolari, în scădere de la 95,6 milioane de dolari în 2013.

În acelaşi timp, compania a bugetat investiţii de 35,8 milioane de dolari, mai reduse faţă cu 40,2% în 2013, când au totalizat 59,9 milioane de dolari. Rompetrol Rafinare face parte din grupul KMG International, deţinut de compania kazahă de stat KazMunayGas.

Yedil Utekov - noul director general al companiei

Noul director general al companiei Rompetrol Rafinare, de la 12 iunie, este Yedil Utekov, numit în funcţie în locul lui Sorin Graure, care a preluat funcţia de director al programului de creştere a eficenţei operaţionale pentru rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, la sfârşitul lunii trecute.

Yedil Utekov a deţinut până în prezent simultan funcţia de director general adjunct al societăţii (din 24 decembrie 2012) şi pe cea de director general al Rompetrol Petrochemicals SRL, societatea deţinută integral de Rompetrol Rafinare SA (din 13 noiembrie 2013).

Utekov a mai lucrat pentru companii din Kazakhstan precum Agip KCO şi rafinăria din Atyrau, parte a KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan.

Sorin Graure a deţinut funcţia de director general din 22 noiembrie 2012.general din 22 noiembrie 2012.

În urmă conversiei obligaţiunilor emise în 2003, statul român a devenit în 2010 acţionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%. În 2003, statul a subscris obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând TVA, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorări de întârziere, dobânzi datorii şi neachitate de către societate. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010. Însă Adunarea Generală a Acţionarilor a decis atunci majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei. Astfel, Statul a devenit acţionar în urmă unei majorări de capital realizate de companie în contul datoriei. În 2011, Ministerul Finanţelor Publice a fost înregistrat în calitatea de acţionar al Rompetrol Rafinare, iar în 2012, acţiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb