DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Activitatea noastră era deja complet digitalizată cu mult înainte de pandemie"

Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2021

Gabriel Biriş

Gabriel Biriş

(Interviu cu Gabriel Biriş, Partner Biriş Goran SPARL)

Pe portalul justiţei există multe acţiuni împotriva actelor emise de guvern sau de alte autorităţi publice în contextul pandemiei, unele deja finalizate, ne-a spus Gabriel Biriş, Partner Biriş Goran SPARL. Pandemia, măsurile haotice ale autorităţilor, restricţiile dictate în grabă, digitalizarea, profesionismul avocaţilor sunt câteva dintre temele abordate de Gabriel Biriş în interviul de mai jos.

Reporter: Cât de afectată este activitatea caselor de avocatură după mai bine de un an şi jumătate de probleme sanitare?

Gabriel Biriş: Inevitabil pandemia ne-a afectat şi pe noi, atât din cauza amânării unor proiecte de investiţii, cât şi din cauza faptului că, cel puţin la început, a trebuit să lucrăm mai mult de acasă ceea ce nu este întotdeauna cel mai eficient mod de a colabora în echipe mari.

Reporter: Digitalizarea se face simţită în domeniul dumneavoas­tră de activitate?

Gabriel Biriş: Activitatea noas­tră era deja complet digitalizată cu mult înainte de pandemie, iar forţarea digitalizării (chiar şi la nivelul de comunicare pe e-mail cu autorităţile, lucru care era imposibil înainte) ne-a ajutat. Singurul impact pe care pandemia l-a avut asupra noastră a fost că nu am mai achiziţionat desktop-uri pentru colegii noştri, ci doar laptop-uri pentru a fi mai pregătiţi pentru lucrul de acasă, soluţie pe care însă, spre deosebire de alte firme de consultanţă, noi nu o favorizăm.

Reporter: Credeţi că se poate ajunge în situaţia ca un avocat să nu-şi mai poată desfăşura activitatea din cauză că refuză vaccinarea/testarea?

Gabriel Biriş: Este posibil, în special în ceea ce priveşte accesul la instanţe, dar nu cred că se va ajunge la imposibilitatea ca avocaţii nevaccinaţi să nu îşi mai poată desfăşura activitatea. Oricum, imensa majoritate a colegilor mei (atât de firmă, cât şi de breaslă) suntem vaccinaţi, inclusiv cu doza booster.

Reporter: Consideraţi că restricţiile impuse de autorităţi în ultima perioadă încalcă libertăţile individuale?

Gabriel Biriş: Este o discuţie lungă, atât în ceea ce priveşte fondul (natura restricţiilor), dar mai ales forma în care sunt adoptate. Să nu uităm, libertăţile individuale pot fi restrânse, dar doar prin lege. Acest lucru nu s-a întâmplat mereu şi de aici a rezultat un întreg haos, instanţele pronunţând deja soluţii de anulare a unor HG-uri, ordine, etc. Aş vrea să adaug un lucru pe care îl consider important: predictibilitatea complet inexistentă. Introducerea de restricţii de pe o zi pe alta, lipsa unei strategii pe termen mediu, acestea sunt lucruri care ne afectează pe toţi. Nu pot înţelege, nici ca avocat şi, mai ales nici ca cetăţean, cum a fost posibil ca anul acesta în mai liderii noştri politici să anunţe că «am învins pandemia», să nu ia nicio măsură în vară pentru a ne pregăti pentru ce era evident că va veni în toamnă. Pentru ca mai apoi, atunci când valul al patrulea ne-a lovit, să intre în vrie şi să înceapă din nou cu măsuri de restricţie adoptate efectiv de pe o zi pe alta... Cum ar fi fost acum, dacă în mai anunţau că începând cu septembrie certificatul verde devine obligatoriu? Cred că situaţia noastră ar fi fost incomparabil mai bună decât este azi...

Reporter: Există dosare în care "pandemia" să aibă un rol principal într-un proces?

Gabriel Biriş: Da, sunt multe acţiuni împotriva actelor emise de guvern sau alte autorităţi publice, unele deja finalizate. Echipa noas­tră nu a fost însă implicată în aceste cazuri, având alte specializări.

Reporter: Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în ultimii ani?

Gabriel Biriş: În mare sunt aceleaşi provocări pe care le-am avut mereu, nu aş putea menţiona unele în mod special. Tehnologia a avut şi are un impact semnificativ asupra activităţii noastre, dar asta e valabil în toate sectoarele.

Reporter: Ce strategie a abordat casa de avocatură pe care o reprezentaţi pentru a depăşi mai uşor criza sanitară/economică?

Gabriel Biriş: Nu putem vorbi de o criză economică, aşa cum a fost cea din 2008 - 2010. Criza sanitară a fost şi este o problemă care ne-a afectat, începând cu măsurile de lockdown luate anul trecut, dar am reuşit să asigurăm revenirea colegilor la birou. Am avut şi colegi care s-au infectat, din fericire niciunul nu a făcut forme grave. Nu am avut însă niciun caz de infectare în birou, ceea ce arată că măsurile luate au funcţionat. Odată cu vaccinul, lucrurile sunt din ce în ce mai aproape de normal, acesta reducând semnificativ riscul unor forme grave, ceea ce cred că era principalul motiv de teama în rândul tuturor.

Reporter: Cum s-a modificat piaţa în perioada pandemiei?

Gabriel Biriş: Nu am sesizat modificări semnificative, poate doar cu excepţia faptului că suspendarea controalelor fiscale, a executărilor silite şi rambursarea TVA cu control ulterior a redus cererea de servicii de asistenţă juridică/fiscală pe acest segment.

Reporter: Care este domeniul care a "produs" mai multe dosare în instanţă?

Gabriel Biriş: Încă de când am fondat Biriş Goran, cea mai mare parte a dosarelor noastre în instanţă sunt în contencios administrativ, în special (dar nu numai) în ceea ce priveşte litigii fiscale. Avem însă şi dosare comerciale, în special în legătură cu neonorarea obligaţiilor comerciale, dar şi dosare de muncă.

Reporter: Cu ce probleme vă confruntaţi tot mai mult şi ce soluţii ar exista pentru rezolvarea acestora?

Gabriel Biriş: Aş menţiona termenele extrem de lungi pentru soluţionarea dosarelor în instanţă, în special atunci când vorbim de sume mari pentru care recursul este judecat de Înalta Curte, nevoia de specializare a instanţelor (în special la curţile inferioare), dar şi nevoia de specializare mai bună a organelor de control, multe din litigiile ce ajung în instanţă putând fi pur şi simplu evitate.

Reporter: Cum puteţi defini activitatea modernă a unui avocat?

Gabriel Biriş: Un profesionist onest concentrat mereu pe a găsi soluţiile cele mai bune pentru clientul său.

Reporter: Care sunt şansele pe care le are un tânăr avocat pentru a-şi face un nume în această profesie, în prezent?

Gabriel Biriş: Excelente! Este mare nevoie de avocaţi cu pregătire teoretică foarte bună, care doresc să continue să înveţe muncind.

Reporter: Cum caracterizaţi măsurile luate de Guvern pentru susţinerea mediului de afaceri în această perioadă complicată?

Gabriel Biriş: Bune, mai ales ţinând cont de spaţiul fiscal extrem de modest.

Reporter: Care sunt aprecierile dumneavoastră faţă de fiscalitatea din ţara noastră şi ce credeţi că ar mai trebui făcut în acest sector?

Gabriel Biriş: Am spus-o deja în toate intervenţiile mele: fiscalitatea noastră este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Sunt sectoare în care suntem foarte aproape de paradisurile fiscale, altele - în special salariile - unde fiscalitatea este foarte mare. Trebuie să ne facem ordine în sistemul fiscal cât mai repede cu putinţă.

Reporter: Vă mulţumim!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb