DIPLOMAT RUS: "Acţiunile UE contra South Stream duc la sancţiuni economice împotriva Rusiei"

Companii #Energie / 10 iunie 2014

"Acţiunile UE contra South Stream duc la sancţiuni economice împotriva Rusiei"

Acţiunile Uniunii Europene împotriva construirii gazoductului South Stream pot fi considerate "o trecere pe furiş la sancţiuni economice împotriva Rusiei", a declarat ieri, pentru agenţia rusă Itar-Tass, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov.

Diplomatul a detaliat: "În Bulgaria, a avut loc o licitaţie pentru construirea unui tronson al South Stream, licitaţie câştigată de câteva companii bulgare şi de compania rusă Stroitransgaz. Aceasta din urmă a fost inclusă pe lista americană de sancţiuni împotriva Rusiei, dar nu şi pe cea a UE".

Cijov a apreciat că această situaţie a devenit "un test pentru capacitatea UE de a desfăşura o politică independentă faţă de SUA".

Diplomatul rus a amintit că guvernul de la Sofia a decis, duminică, să suspende lucrările la South Stream după negocieri cu un grup de senatori americani, inclusiv cu senatorul american John McCain, cunoscut pentru atitudinea sa critică împotriva Rusiei.

Vladimir Cijov a relatat: "În ceea ce priveşte pretenţiile Comisiei Europene, instituţia, la acest moment, s-a limitat să afirme că are îndoieli în legătură cu modul în care licitaţia a corespuns normelor europene de concurenţă. Nu cunosc detaliile contractului şi condiţiile exacte ale licitaţiei, dar mă îndoiesc că juriştii bulgari s-ar fi putut compromite în acest fel. Este vorba despre o decizie strict politică".

Duminică, autorităţile de la Sofia au suspendat pregătirile ce urma să înceapă în această vară, în Bulgaria, pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, din cauza criticilor exprimate de UE şi SUA, a anunţat premierul bulgar Plamen Oreşarski, citat de AFP.

"Am ordonat oprirea lucrărilor. Vom decide ce va urma în funcţie de viitoarele noastre consultări cu Bruxelles-ul", a declarat Oreşarski după o întâlnire cu mai mulţi senatori americani.

Marţea trecută, Comisia Europeană (CE) a cerut Sofiei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, invocând faptul că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice. CE a trimis o scrisoare de avertisment autorităţilor bulgare, prima etapă a unei proceduri de infringement. Experţii UE sunt aşteptaţi în această săptămână la Sofia pentru discuţii cu Guvernul.

Duminică, senatorul american republican John McCain a declarat că Statele Unite "susţin eforturile Guvernului bulgar în căutarea, cu mare prioritate, a unei independenţe energetice faţă de orice ţară". În privinţa gazoductului South Stream, politicianul şi-a exprimat dorinţa ca proiectul să fie realizat de către "organizaţii independente din Rusia".

Pe 27 mai, un consorţiu condus de societatea rusă Stroitransgaz, care face obiectul unor sancţiuni americane, a fost ales pentru construirea tronsonului bulgar al South Stream, o alegere care a provocat o reacţie americană dură.

Astfel, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Sofia, Marcie Ries, a declarat vineri: "Suntem profund îngrijoraţi cu privire la decizia recentă a Bulgariei de a acorda Stroitransgaz contractul de construire a gazoductului South Stream. Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Rusia".

Condus de gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmează să asigure legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, apoi să continue către Grecia şi Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria. Bulgaria, care depinde integral de livrările de gaze naturale ruseşti prin Ucraina, contează pe South Stream, ca să îşi diversifice căile de livrare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb