DIRECTIVA TUTUNULUI Transpunerea întârzie, controversele cresc, producţia riscă să fie blocată

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 22 iunie 2016

Transpunerea întârzie, controversele cresc, producţia riscă să fie blocată

Directiva Europeană din domeniul tutunului (40/2014), care stabileşte condiţii noi pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe şi care ar fi trebuit să fie transpusă şi la noi până la data de 20 mai 2016, a condus la controverse între industria de profil şi autorităţi. Până în prezent, Directiva nu a fost transpusă în legislaţia naţională.

Recent, producătorii de ţigarete au fost surprinşi că, în timp ce Senatul a adoptat un proiect de transpunere a Directivei, Ministerul Sănătăţii a postat pe site-ul său un alt proiect, identic cu primul, care ar urma să fie adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă de Guvern.

În acest context, reprezentanţii sectorului de profil semnalează că industria tutunului se află într-o "situaţie fără precedent".

Proiectul de Ordonanţă prevede intrarea în vigoare şi conformarea producţiei la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, normele de aplicare urmând să fie adoptate în termen de 30 de zile de la această dată, avertizează sursele citate, apreciind: "Rezultă că trecerea la noile cerinţe de producţie ar trebui făcută intempestiv, la data publicării Ordonanţei, dată care nu poate fi anticipată, fără şansa finalizării activităţilor necesare noii producţii (introducerea în procesul de fabricaţie a noilor materiale şi echipamente). În plus, între data intrării în vigoare astfel cum este prevăzută de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă şi apariţia normelor, producţia va fi blocată, nemaiputând produce conform actualelor prevederi ale legii şi necunoscând conţinutul normelor de aplicare".

În aceste condiţii, reprezentanţii din domeniu solicită acordarea unei perioade de tranziţie pentru conformarea producţiei la noile cerinţe.

Totodată, cei din Ministerul Sănătăţii s-au arătat miraţi de nelămuririle industriei, precizând că, pe site-ul ministerului de resort, au fost postate încă din luna februarie fişiere şi fotografii cu mesajele care vor fi puse pe pachetele de ţigări şi că acestea nu vor fi modificate în textul normelor de aplicare. Referitor la metoda de rulare a ilustraţiilor pe pachetele de ţigări, aceasta va fi stabilită printr-un Ordin de ministru care ar urma să fie dat imediat după aprobarea Ordonanţei, după cum ne-au spus surse din Ministerul Sănătăţii.

LEGE SAU ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ?

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, art.96 (4), dacă un proiect de lege a fost aprobat de Senat, atunci el nu mai poate fi retras de către iniţiatori (Guvernul, în acest caz).

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Executivului în momentul redactării articolului, ne-a spus că, dacă Parlamentul a început procesul de legiferare, atunci proiectul de Ordonanţă nu mai poate intra şi în Guvern.

La unison, şi Cristiana Anghel, secretar în Comisia economică, industrii şi servicii din Senat, ne-a precizat că reprezentanţii Executivului "nu au voie" să emită Ordonanţă de Urgenţă dacă există o lege pe traseu.

Doar 16 state din 28 au transpus Directiva

Din totalul de 28 de state membre UE, doar 16 au transpus Directiva Europeană din domeniul tutunului în legislaţiile naţionale până la data limită de 20 mai 2016.

În România, transpunerea întârziată se află, în paralel, atât în Camera Deputaţilor, fiind deja aprobată de Senat, ca Proiect de Lege, cât şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ca Ordonanţă de Urgenţă, promovată abia pe 5 iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb