Discursul public susţine agricultura ecologică, dar subvenţiile întârzie

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii / 28 februarie 2014

Discursul public susţine agricultura ecologică, dar subvenţiile întârzie

Operatorii ecologici spun că nu şi-au primit încă subvenţiile pe anul trecut

Plata subvenţiilor pentru operatorii ecologici pe anul 2013 întârzie foarte mult, ne-a declarat Cornel Man, preşedintele Asociaţiei Bioagricultorilor din România, Bioterra. "În acest ritm, agricultura ecologică din ţara noastră nu poate merge decât în jos", a spus domnia sa. Reprezentantul Bioterra susţine că aceste întârzieri le creează fermierilor dificultăţi financiare foarte mari. "Nu înţelegem de ce este sabotată în acest fel agricultura ecologică, deşi la nivel de discurs politic este susţinută", a conchis Cornel Man. Un alt reprezentant din sector, Ion Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, s-a arătat însă mai optimist. "Ştiu că au existat întârzieri, dar subvenţiile se vor plăti", ne-a precizat domnia sa.

Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, declara săptămâna aceasta că operatorii din agricultura ecologică primesc mai multe subvenţii, printre care plata pe suprafaţă sau plăţile pe axa doi, motiv pentru care problema în acest sector nu este cea a accesului la finanţare, ci lipsa de asociere şi procesarea materiei prime. "Numai dacă aceste două probleme sunt rezolvate, atunci putem vorbi de cele legate de nivelul subvenţiilor, de funcţionarea pieţei sau de creditare", a mai spus Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

Discursurile publice ale ministrului de resort, Daniel Constantin, premierului Victor Ponta şi Comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloş au încurajat constant dezvoltarea sectorului ecologic în ţara noastră. Astfel, Daniel Constantin anunţa la sfârrşitul anului trecut că, în următorul exerciţiu financiar (2014-2020) vor fi alocate circa 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologică. Domnia sa declara: "Agricultura ecologică s-a dezvoltat foarte mult, iar produse din acest sector au ieşit la export. Cred că putem să ne creăm un brand de ţară prin promovarea produselor bio. Alocarea în noul PNDR pentru agricultura ecologică este de 200 de milioane de euro, faţă de actualul program unde sumele au fost considerabil mai mici".

Mai recent, luna aceasta, premierul Victor Ponta a avut discuţii cu Dacian Cioloş cu privire la sprijinirea sectorului bio. "Guvernul a adoptat o mulţime de măsuri şi va adopta în continuare, pentru susţinerea agriculturii ecologice", a declarat Victor Ponta.

Gabriel Niculai, preşedintele Asociaţiei Române de Bioagricultură Aplicată, din Arad, consideră însă, că nu există niciun dialog real cu autorităţile, iar multe organizaţii de profil supravieţuiesc cu greu. "Fermierii, nu doar cei bio, nu simt nicio susţinere reală din partea autorităţilor naţionale", ne-a spus domnia sa.

10.000 de operatori ecologici au ieşit din piaţă anul trecut

Datele statistice arată că numărul operatorilor din agricultura ecologică a scăzut de la 26.000, în 2012, la 16.000, anul trecut. Potrivit lui Daniel Botănoiu, reglementarea corectă a sistemul scoate din listele oficiale pe cei care nu produc cu adevărat bio. "Se lucrează pe toată legislaţia, pentru că, oricâţi bani ai băga, dacă nu ai un control eficient asupra produselor ecologice, atunci ai o problemă", a spus domnia sa.

Alin Bogdan Buzescu, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Agricole Ţărăneşti din România (Catar), este de părere că, odată cu avansarea procedurii de certificare este normal ca numărul operatorilor ecologici să se reducă dacă aceştia nu respectă cu adevărat normele unei producţii bio.

Ion Toncea susţine controlul mai eficient propus de secretarul de stat, deoarece sunt "mulţi băieţi deştepţi" care vor să profite de anumite beneficii pe care statutul de operator ecologic le oferă. "Inclusiv marii producători agricoli figurează în prezent şi ca operatori ecologici. Acest lucru trebuie remediat", susţine domnia sa.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 450.000 de hectare certificate pentru producţie şi alte 250.000 de hectare cu pajişti (n.r.-în 2011) şi un număr de 16.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013.

La sfârşitul anului trecut, în Europa activau peste 186.000 de ferme ecologice, cultivând o suprafaţă de 9,6 milioane de hectare, adică 5,4% din totalul suprafeţei agricole din Uniunea Europeană (UE), arată datele publicate în raportul "Date şi cifre privind agricultura ecologică", emis de Comisia Europeană .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb