Liderii UE se întrunesc astăzi, la Bruxelles, în primul summit din 2012, pe fondul unei economii ce se deteriorează, însă lupta pentru finalizarea restructurării datoriei greceşti riscă să le deraieze eforturile de a depăşi criza financiară, informează Bloomberg.
Şefii de stat şi guvern din UE vor ajunge la Bruxelles la ora locală 14:00, ca să finalizeze un tratat pentru limitarea deficitului bugetar şi să aprobe normele fondului de salvare cu o capacitate de 500 miliarde de euro, care va fi implementat anul acesta.
Grecia şi creditorii săi privaţi au anunţat, sâmbătă, că se aşteaptă să finalizeze acordul privind pachetul de ajutor în zilele următoare, după ce deţinătorii privaţi de titluri greceşti au semnalat că sunt pregătiţi să accepte cererile guvernelor europene de a accepta pierderi mai mari din deţinerile lor.
În pofida progresului negocierilor, la finele săptămânii trecute, acestea nu vor fi finalizate până la debutul summit-ului.
• Liderii UE se vor pune de acord asupra mecanismului permanent de salvare
În cadrul summit-ului de astăzi, liderii UE vor semna implementarea fondului permanent de salvare pentru zona euro, relatează Reuters.
Al 17-lea summit din ultimii doi ani ar trebui să se centreze în jurul creării de locuri de muncă şi al creşterii economice.
Summit-ul va mai anunţa redirecţionarea a 20 miliarde de euro din fonduri nefolosite ale bugetului UE pe 2007-2013 către crearea de locuri de muncă şi se va angaja pentru facilitarea creditării către companiile mici şi mijlocii.
Până când nu se ajunge la un acord final între Grecia şi deţinătorii titlurilor sale, un al doilea pachet de salvare, de 130 miliarde de euro, nu poate fi pus în practică.
În schimb, liderii vor semna un tratat ce va crea Mecanismul European de Stabilitate (ESM), noul fond permanent de salvare, are ar putea deveni operaţional în iulie, cu un an mai devreme decât era preconizat iniţial.
ESM va înlocui Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), un fond temporar, care a fost folosit pentru sprijinirea Irlandei şi Portugaliei, şi care va ajuta Grecia cu al doilea pachet de finanţare.
Liderii speră că ESM va consolida sistemul de apărare împotriva crizei datoriilor, însă mulţi dintre aceştia, inclusiv premierul italian, Mario Monti, directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, afirmă că ESM nu-şi va atinge scopul decât dacă resursele sale vor fi combinate cu ceea ce va rămâne din EFSF, creând un "super-fond" de 750 miliarde de euro.
Însă, Germania se opune momentan unui astfel de pas, cancelarul Angela Merkel afirmând că nu va discuta despre plafonul ESM/EFSF până la summit-ul din martie. Între timp, pieţele financiare vor continua să fie tensionate pe fondului faptului că nu ar exista suficiente fonduri de salvare pentru a ajuta cazuri precum Italia şi Spania, dacă acestea vor avea, din nou, probleme de finanţare.
"Sunt în mod cert semnale care spun că Germania este dispusă să ia în considerare (n.r. crearea super-fondului)", a declarat un oficial din zona euro.