De ce nu merge democraţia la babuini? Simplu: pentru că sunt babuini! Nu ştiu, nu pot învăţa şi nici folosi organizarea, regulile şi instituţiile complexe, de tip democratic, pentru a-şi rezolva problemele; cele ale populaţiei lor de babuini! În diferite forme şi grade de complexitate, transpoziţia acestei "explicaţii" a inadecvării democraţiei a funcţionat de la naşterea ideii despre o asemenea formă de guvernămînt şi pînă astăzi. În forma sa brutală şi prea puţin reverenţioasă, ideea este sumarizată şi de Evanghelia lui Matei (7,6), chiar dacă în cu totul alt context: "...nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcîndu-se, să vă sfîşie pe voi." Explicaţia eşecului unui sistem politic, pe baza "inadecvării poporului" a fost folosită nu doar în legătură cu democraţia, ci şi cu comunismul, ba chiar şi cu fascismul. Evident, la limită, pentru că este doar o pseudo-explicaţie, un fel de scamatorie de bîlci, poate fi folosită la fel de bine ca explicaţie şi în legătură cu eşuarea Raiului! De ce a eşuat comunismul? Pentru că o unealtă complicată şi fragilă a fost dată spre folosinţă unor popoare înapoiate, lipsite de cultură în general şi de cultură politică în special, chiar dacă elitele lor au produs uneori cultură de cea mai bună calitate. Cum nu s-a inventat democraţia doar pentru elite, poporul, odată adus în joc, duce totul de rîpă! Rezultatul final al inadecvării? Distrugerea instrumentului. La fel şi în România post-decembristă! Brucan ne-a trîntit-o în nas, cînd încă nu se răcise bine cadavrul lui Ceauşescu: stupid people şi democraţia nu fac împreună casă. Peste vreo două decenii, cînd "stupid people" or mai fi lepădat o parte din jegul istoric al prostiei şi va fi "evoluat" măcar la stadiul de "not so stupid people", poate! De atunci şi pînă astăzi, "şcoala brucaniană de gîndire" a umplut România cu "experţi în analiza socială" şi cu "elitişti dedicaţi binelui public" care, înţelegînd "mîndria eroismului civic" (Caragiale dixit!) s-au apucat cu rîvnă şi credinţă să repare "poporul român", doar-doar va ajunge şi el să se ridice la înălţimea alcătuirilor politice de tip democratic. Şi el, neam! Vestea proastă pentru adepţii teoriei inadecvării poporului este aceea că, cercetarea miturilor şi a textele sacre, ale celor mai importante civilizaţii pămîntene, care vorbesc, toate, despre lumi ale unor fiinţe supra-umane, nu înfăţişază nicăieri organizări de tip democratic. Din această perspectivă, s-ar putea chiar spune că democraţia este adecvată, dar nu pentru fiinţele superioare şi pure, ci doar pentru oameni, fiinţele acelea neterminate, semi-eşuate, pradă tuturor păcatelor şi slăbiciunilor, despre care Mefisto îi predică lui Dumnezeu în Prologul din cer al lui Faust, fiinţe bîntuite de rele şi damnate să nu se poată elibera de ele, decît illo tempore, la Judecata de Apoi, adică la Sfîrşitul Lumii şi al Timpului.
Să lăsăm, deci, poporul în pace şi să vedem dacă nu cumva trebuie să şurubărim niţeluş prin măruntaiele maşinăriei de guvernare numită democraţie, pentru a o face să funcţioneze în condiţii mai diverse, mai bune şi mai rele, astfel încît să ne putem folosi de ea atît pe linia de asfalt, fără cusur, a autostrăzii istoriei, cît şi prin hîrtoapele drumurilor locale, comunale, ori chiar naţionale, cum este cazul notoriu al istoriei noastre, a României şi a atîtor altor "democraţii de pricopseală". Adevărul este că "Democraţia" nu există nicăieri în "stare pură", ori în "formulă ideală". Există democraţii, fiecare dintre ele dezvoltate într-un context istoric adesea unic, irepetabil; există democraţii care şi-au schimbat nu puţin şi nu doar pe ici pe colo, ci prin părţile esenţiale, modul de exprimare, regulile, instituţiile şi manifestările, chiar în cazul unora dintre cele mai serioase şi semnificative, cum este cazul Statelor Unite, al Franţei sau Marii Britanii, ca să luăm doar trei exemple notorii. Democraţiile nu eşuează pentru că "s-au defectat", ci pentru că sunt împinse către eşec de stricătorii democraţiei (vezi editorialul cu acelaşi titlu), ori pentru că "transplantul de democraţie" este făcut fără respectarea regulilor minim necesare pentru ca "operaţia să reuşească". Ori, după mintea celor care văd doar succesele democraţiei, peste tot, ea reuşeşte, dar pacientul e un pic....mort! Ca să rămînă în viaţă, iar sistemul să funcţioneze este nevoie să fie nu adaptat, ci adoptat de "băştinaşi", să existe condiţii minime pentru funcţionarea sa, iar "inovaţiile" să servească principiilor constitutive, iar nu falsificării, ori înlocuirii lor cu altele, prea puţin consonante cu proiectul.
Desigur, ar mai exista şi soluţia "solomonică", care ar trebui să împace pe toată lumea: reparăm niţeluş atît poporul, cît şi democraţia....poate....poate iese totuşi ceva! În realitate, nu va ieşi niciodată nimic, atîta timp cît "utilizatorii" democraţiei vor fi interesaţi doar să salveze aparenţele şi să-şi realizeze interesele proprii sau de grup, clan, gaşcă, haită etc iar nu de rezolvarea problemelor din spaţiul comun, al vieţii publice, după anumite reguli. Pusă să facă altceva decît ceea ce ştie şi poate să facă, democraţia devine un sistem la fel de "rău", impropriu, neperfomant, inadaptat şi cum mai doriţi să îi spuneţi. Şi, chiar dacă nu există altul mai bun, după cum observa cu umor şi plin de înţelepciune Churchill, mai devreme sau mai tîrziu, oamenii îi vor căuta înlocuitor, sperînd că cineva, cumva, va rezolva totuşi problemele cetăţii. Democraţia nu moare, ci doar se predă!
1. natura democratiei conteaza
(mesaj trimis de Salomeea în data de 25.11.2016, 07:25)
Adaug ca e nevoie de democratie spirituala pusa in aplicare..ea va rezolva problemele spirituale ale cetatii. Daca le rezolvam pe acestea se rezolva si cele materiale.Dezvolatrea spirituala va fi urmata de cea materiala,,invers nu e posibil.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2016, 12:40)
Isteato, ai remarcat ca dom' profesor al tau isi permite sa numeasca babuini, pe romani?.
Vezi sa nu te topesti de admiratie.
1.2. mitocanie (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 26.11.2016, 07:39)
Babuin e un eufemisc pentru mitocan..in cazuk Romaniei. Spiritul de mitocan isi are originea in statuitul de iobag, serb...de sluga, mai precis.
E greu sa-i faci sa adopte un sistem elegant, util, cel al democratiei.
Trebuie umblat la matricea de valori care structureaza coloana vertebrala a celor care folosesc democratia dar si a instrumentului, Este esential sa asezam civilizatia pe un sistem de credinte, valori spirituale care sa modeleze constiintele stricatorilor democratiei, clasei...
1.3. Un fluture cu aripa dreapta mai perfect formata (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de printesa Fluture în data de 26.11.2016, 20:53)
Poti gasi ca iti folosesti mintea logica, rationala, fara a o echilibra cu intuitia si cu intelepciunea creatoare. Adesea e mai greu sa-ti intelegi mesajele intuitive, dar faptul ca te bazezi pe logica iti limiteaza posibilitatile. Ceea ce te opreste sa faci ce vrei, pot fi handicapuri fizice sau mutatii la nivel spiritual.
Inaltarea deasupra imperfectiunilor vietii.
Negativ
Un dezechilibru al functiilor.
1.4. Un inger ducand o harpa (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 01.12.2016, 18:30)
Un inger ducand o harpa
Simti ca esti capabil sa "te acordezi" cu armonia si sa o radiezi in jurul tau. Aceasta ilustreaza o situatie de grija pentru ceilalti, de generozitate si de implinire sufleteasca. A-i inspira pe oameni sa faca tot ce pot mai bine.
Mesaje de pace din partea cealalta. A fi in rezonanta spirituala. A avea o viziune elevata asupra umanitatii. A crea armonia.
Negativ
A avea o atitudine "prea-sfanta".
2. Sunt tot mai convins
(mesaj trimis de savin în data de 25.11.2016, 07:50)
ca la noi trebuie reparat poporul! Vorba adevarata: Ca la noi .la nimenea!
3. Sunt incintat
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 25.11.2016, 11:32)
ca acest serial continua. Mi-as dori sa fie nesfirsit, ca insasi perfectiunarea democratiei, cu unele rezumate pentru a puncta esentialul si referiri la actiuni si stadiul atins de subiectul concret, Romania.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2016, 12:13)
B..
H.mmm
5. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D. în data de 25.11.2016, 12:15)
Domnul Codita, ma intreb deseori de ce ma irit dupa ce citesc articolele dvs; pentru ca scrieti intortocheat. Stiu, am liberatatea de a nu mai citi ce scrieti, asa cum am libertatea si de a critica CE si CUM scrieti. Meseria mea nu presupune scrisul, dar zau ca nu v-ar strica un "filtru" uman caruia/careia sa-i dati textul asa cum il vedeti dvs iar acea persoana sa-l mai "coafeze" un pic, in sensul simplificarii exprimarilor dvs fara a pierde insa mesajul pe care-l doriti a transmite. Doar o...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2016, 12:43)
Cum iti permiti tu "un babuin" sa-i atragi atentia lui Guru? vezi ca o superi/ofaci sa sufere pe Salo.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Mihai D în data de 25.11.2016, 13:53)
Salo este in admiratia dl Codita si este dreptul ei. N-am nimic impotriva dl Codita, doar ca scrisul sau nu are cursivitate ci este ingatuit. N-am inteles nicodata de ce un lucru simplu trebuie spus intr-un fel complicat. It defeats the purpose.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2016, 15:06)
Esti babuin, altfel ai fi inteles.
Invinge scopul?
But do not justify the means
5.4. sunt vaccinata (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 25.11.2016, 18:33)
Va multumesc pentru grija!
5.5. vezi calitatile omului! (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 26.11.2016, 07:48)
Eu admir pe oricine este de admirat... mai toti opii formati de mine au ajuns bine tocamai datorita dezvoltarii acelor calitati spirituale Dra si oamenii maturi, adica .lectorii formati de mine au avut multe lucruri de admirat si asta trebuie sa scoatem in avidenta atunci cand formam competente si atitudini, calitatile pozitive ale oamenilor...chiar si un mitocan poate fi transformat cu blandete, tact pedagogic si rabdare intr-o fiinta nobila, asa cum a fost creata de divinitate sau...
5.6. stil filozofic (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de Penelope în data de 26.11.2016, 08:00)
Si eu am un stil complicat de abordare a problemelor...si nu mi se pare ca acest articol are un grad de complicare ridicat...nu ma cunaosteti pe mine!
Este un articol scris pe intelesul majoritatii,,,lucrurile sunt spuse in mod clar...are cursivitate si avem ce invata...din acest stil. Stilul meu este unul matematic, precis si sunt fascinata mereu de modul cum incarneaza domnul Codita un schelet, ..maniera de argumentare si stilul filozofic.
5.7. Un fluture cu aripa dreapta mai perfect formata (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2016, 20:55)
Pentru ca esti
un fluture cu aripa dreapta mai perfect formata
5.8. victoriei binelui asupra răului (răspuns la opinia nr. 5.6)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 28.11.2016, 13:18)
Mai nou s-au dezvoltat moduri estetice și literare care se concentrează asupra Apocalipsei ca operă de artă, operă a imaginației, văzând imaginile ei drept descrieri simbolice ale unor adevăruri eterne și ale victoriei binelui asupra răului
6. Tot pe astia ii votati ?!
(mesaj trimis de firavu gheorghe în data de 25.11.2016, 14:36)
Domnule Codita mi-a placut articolul Dvs. Dovedeste eruditie ceea ce nu-i putin lucru.
Imi dati voie sa fiu polemic ? Clasicul meu preferat (al carui chip ar trebuie pus in fiece institutie din tara noastra) spunea : „din ciocnirea ideilor iese adevarul, din ciocnirea ouelor ies stigletii”.
Asadar :
Aveti dreptate, democratia este un sistem imperfect dar este inventia politica cea mai buna pentru a acoperi realitatea. Iar realitatea e ca nu exista democratie, exista doar un...
6.1. marea finanta, concernul militar si medicamentos (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 26.11.2016, 08:22)
Aveti dreptate dar va mai curge multa apa pe Dambovita, Sena...pana cand nea Gheorghe va avea posibilitatea sa isi arate altruismul...modest el nu va iesi in fata. Sistemul ar trebui sa ii permita sa se propuna singur..si ceilalti sa il aleaga pentru calitatile sale...fara candidatura, fara propaganda electorala.
Exista si alte modele societale...care vor inlocui acest tip de democratie...
Insa problema saraciei si a sclavagismului modern nu este stricarea sistemului democratic ci lasarea...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2016, 16:00)
d. Codita babuinii nu rezolva toate disputele violent, ca si multe alte animale poarta negocieri ..pe limba lor tacite sau directe.
comportamentul lor nu poate fi caracterizat ca anti-democratic fara o definitie de lucru a democratiei.
restjl articolului..
de neinteles..
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2016, 16:04)
democratia nu inseamna lipsa totala a violentei, ierarhiilor si diferentelor de status, lipsa ignorantei in mase- nu ca editorialistii ar fi automat lumini-
traiasca babuinii...
de ce conotati negativ fiinta, ...
un stangist radical ar vedea un nazism atavic la dn Codita
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2016, 19:05)
Corect; trebuie reparat la cutiuta.
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de Silvia în data de 26.11.2016, 07:54)
Domnul profesor nu a facut referire strict la romani...cand a dat exemplul cu babuinii,,era doar un exemplu in procesul argumentativ. Articolul este de inteles pentru multi ca mine si rezonam cu el...Te invata cum sa privesti lucrurile, sa analizezi. E o lectie pe care ne-o da un profesor
7.4. de unde concluzia asta? (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Ana în data de 26.11.2016, 08:09)
Cocluzie gresita...departe de domnul Codita un nazism atavic!
Fiinta nu este conotata negativ...ci esecul modelarii ei cu instrumentul democratiei...Cred ca este nevoie de o democratie spirituala care sa fie adoptata..de orice fiinta umana...bazata pe adevaruri general valabile...usor de adoptat.Sistem democratic spiritual fara candidaturi, in care te poti alege si pe tine daca te consideri un bun leader...care respecta valorile umanismului.
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2016, 08:25)
Gresiti, pentru ca va lasati orbit de mitocanie, cum bine spunea cineva anterior.
7.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2016, 12:34)
ce preda acest profesor?
eu sunt un barbat de 36 ani, activ, aparator al babuinilor .
7.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2016, 12:38)
salomea, penelope, ana, silvia
democratia nu e o chestie frumoasa, un parfum
ea e RAUL cel mai mic.
7.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2016, 12:42)
in orice democratie au fost si vor fi :
politicieni corupti si/sau incompetenti, , fete care raman nemaritate, accidente oribile, mancatori de seminte in loc de printisori..
7.9. democratia nu rezolva problemele personale (răspuns la opinia nr. 7.8)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 26.11.2016, 15:48)
Un print poate manca seminte..e chiar indicat sa folosesti proteina vegetala, sa nu mai ucizi fiinte pentru a le manca...oribil!
Fete nemaritate exista si vor , fie pentru ca au ales sa ramana asa, fie pentru ca nu au gasit un printisor mancator de seminte...fie pentru ca sunt sarace si parintii nu isi permit sa le dea zestre, sa le faca nunta...sau mai rau nu au parinti care sa le asigure cele amintite.
Probleme este ca exista multi corupti sau incompetenti care..ne populeaza planeta,...
7.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2016, 16:40)
ai facebook..macar sa aiba o finalitate articolul..?
7.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2016, 20:23)
Crezi ca noi fetele nu stim acest lucru?..si articolul subliniaza acest aspect. Si parfumul poae fi un lucru rau...e toxic si cancerigen.
7.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2016, 20:25)
Daca nu stiti ce preda acest profesor...inseamna ca esti chiar babuin!
7.13. Stie toti (răspuns la opinia nr. 7.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2016, 16:22)
Acest profesor (ne) preda apocalipsa.
7.14. mai mult spirit! nu strica nimanui (răspuns la opinia nr. 7.13)
(mesaj trimis de Silvia în data de 27.11.2016, 18:31)
If the spiritual qualities of the soul, open to the breath of the Divine Spirit, are never used, they become atrophied, enfeebled, and at last incapable; whilst the soul’s material qualities alone being exercised, they become terribly powerful—and the unhappy, misguided man, becomes more savage, more unjust, more vile, more cruel, more malevolent than the lower animals themselves. All his aspirations and desires being strengthened by the lower side of the soul’s nature, he...
7.15. Apocalipsa- stim oare ce semnificatie are? (răspuns la opinia nr. 7.13)
(mesaj trimis de Penelope în data de 28.11.2016, 13:10)
James Morgan Pryse era un gnostic esoterist care vedea Apocalipsa drept versiune occidentală a teoriei hinduse a chakrelor. El și-a început lucrarea astfel: „Scopul acestei cărți este să arate că Apocalipsa este un manual de dezvoltare spirituală și nu o istorie criptică sau o profeție, așa cum se crede de obicei.”[46] Diverse astfel de teorii nu au reușit să capete o largă recunoaștere. Dar Christopher Rowland afirmă: „vor fi mereu fire...
7.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.6)
(mesaj trimis de Mihai D în data de 03.12.2016, 09:10)
Dl Codita preda ce vrea el la SNSPA unde am inteles ca ar fi decan. Este un personaj conectat politic la vechea garda a lui Iliescu. Apropiat cu Ioan Mircea Pascu (PSD - hard core) si cu Vasile Secares. Si membru in clubul de la Roma, condus de Isarescu. De Vasile Secares auzeam prin 1986 cu Miscarea Transcedentala si tot atunci auzeam si de defectul ala de Bivolaru. Dl Codita este si general de brigada; ce-mi plac mie generalii facuti la televizor si care n-au pus un picior in teatre de...
7.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.16)
(mesaj trimis de Happy Hippo Show în data de 06.12.2016, 19:30)
Asta e istorie deja...si referitor la pensie nu este adevarat...ar fi fost frumos sa fie asa dar statul isi bate joc de elite...Multi profesori am cunoscut dar nimeni nu il egaleaza pe domnul Codita...are multa chemare pentru profesorat...isi iubeste meseria...toata stima!