Din cele 25 de societăţi gălăţene cu profil alimentar, doar două ar putea îndeplini standardele impuse de Uniunea Europeană la capitolul vizînd agricultura. Directorul Direcţiei Veterinare şi de Siguranţă a Alimentului (DVSA) Galaţi, dr. Doina Polemis, a declarat, citată de Rompres că, în urma evaluărilor făcute, situaţia din judeţ este departe de a fi satisfăcătoare. Ea a precizat că toate cele şase abatoare din zonă sînt bune doar pentru piaţa internă sau locală, dar cel mai grav lucru îl reprezintă faptul că singurul abator cu capacitate mare, care taie peste o mie unităţi vită mare/an, "Salbero" SRL Galaţi, nu a depus documentaţia pentru modernizare şi retehnologizare, deşi a cerut o perioadă de graţie pînă în 2010.
Nici la cele zece unităţi de procesare a produselor din carne situaţia nu este mai bună. Doar una singură, "Saltempo", care procesează mai mult de 7,5 tone de carne săptămînal, a prezentat şi i-a fost aprobat de DVSA, programul de modernizare-restructurare conform standardelor europene, celelalte mulţumindu-se cu piaţa locală.
Doina Polemis a mai spus că şi la procesatorii de lapte situaţia este la fel. Din 11 unităţi alimentare în domeniu, doar "Glamopan" SA, a cărui capacitate depăşeşte două milioane de litri de lapte pe an, a prezentat program de modernizări pentru alinierea la standardele UE, cu perioadă de tranziţie pînă în 2010, care a fost acceptat de autoritatea veterinară centrală.
Şeful DVSA Galaţi a concluzionat că dacă cerinţele comunitare nu vor fi îndeplinite, o mare parte din societăţile gălăţene cu profil alimentar vor fi închise.