• Soţul fostului ministru al integrării, Hildegard Puwak, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de deturnare de fonduri şi schimbarea destinaţiei fondurilor europene Procurorii anticorupţie anchetează şi implicarea fiului fostului ministru într-o altă afacere cu fonduri europene
Procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie au finalizat ieri ancheta în cazul lui Iosif Mihai Puwak, soţul fostului ministru al Integrării din Guvernul Năstase, Hildegard Puwak, şi au decis trimiterea lui în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de deturnare de fonduri şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.
Anchetatorii susţin că firma Geroconstruct SRL Bucureşti, deţinută şi administrată de către Iosif Puwak, a solicitat, în anul 2001, o finanţare nerambursabilă de la programul de acţiune comunitară în domeniul formării profesionale, în valoare de 39.000 de euro. Banii urmau să fie folosiţi pentru finanţarea unui program de specializare a 15 muncitori români, care urmau să lucreze două luni la parteneri germani ai firmei Geroconstruct, timp în care muncitorii ar fi urmat şi un scurt curs de limbă germană. Proiectul a fost aprobat de Centrul Naţional de Formare Profesională "Leonardo Da Vinci", iar finanţarea aprobată a fost de 40.200 Euro. Formarea profesională a celor 15 muncitori români trebuia realizată în colaborare cu parteneri din Germania, fiind indicată iniţial firma "Millenium" GmbH, care însă, în octombrie 2001, după opt luni, a renunţat la parteneriat.
Ajutor penal de la verişoara din Germania
De aici au început şi problemele pentru soţul fostului ministru al Integrării, pentru că noua firmă străină cooptată în proiect nu îndeplinea condiţiile contractuale, căci semnatara contractului din partea partenerului extern (DEBEROM) era Alida Stalek, verişoarea lui Iosif Puwak. Fiind rudă, Alida Stalek nu avea dreptul, conform clauzelor contractuale, să participe la un astfel de proiect.
Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Frankfurt a comunicat că Procuratura Generală din Frankfurt am Main a deschis o anchetă oficială împotriva Alidei Stalek pentru "fraudă de subvenţie economică", dar procurorii români nu subliniază explicit, în comunicatul oficial al DNA, dacă acuzaţiile autorităţilor germane sunt pentru parteneriatul cu firma Geroconstruct SRL, lăsând doar să se înţeleagă acest lucru.
Procurorii DNA mai susţin că acest contract s-a semnat cu o entitate juridică inexistentă în acel moment. Noul partener (fima Alidei Stalek) se obliga ca pe o perioadă de opt săptămâni să primească în stagiu 15 stagiari în vederea realizării obiectivelor propuse în program. DNA mai susţine că Iosif Puwak a schimbat partenerul străin, fără să respecte normele legale, pentru că nu ar fi notificat modificarea operată Centrului Naţional şi, ca urmare, nu a încheiat un act adiţional la contract împreună cu scrisorile oficiale de renunţare din partea instituţiei partenere şi de acceptare a participării noului partener. Din probele administrate de către procurori s-a stabilit că proiectul nu şi-a atins scopul pentru care a fost finanţat, iar parteneriatul stabilit nu a reuşit să realizeze obiectivele prevăzute în proiect, respectiv plasarea stagiarilor în cadrul unor instituţii private sau de stat în domeniul construcţiilor care să acorde bursierilor certificate legale pentru calificarea superioară în domeniul instalaţiilor sanitare şi termice conform standardelor germane.
Mai mult, procurorii mai acuză faptul că stagiarii nu aveau calitatea de angajaţi cu forme legale ai S.C. "Geroconstruct" S.R.L., aşa cum impuneau normele în vigoare, iar muncitorii nici nu au participat la cursuri de pregătire în colaborare cu specialişti germani sau la cursurile de limba germană, ci au desfăşurat activităţi de turism şi agrement. Acuzaţia de deturnare de fonduri provine, potrivit DNA, din faptul că Iosif Puwak a schimbat destinaţia legală a banilor alocaţi din fonduri publice de către Centrul Naţional "Leonardo Da Vinci" din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale prin utilizarea acestora în interes personal şi pentru plata unor costuri neeligibile. În acelaşi dosar, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 32.160 Euro, reprezentând avansul şi plata intermediară acordate beneficiarului S.C."Geroconstruct" S.R.L., iar Direcţia Generală de Cultură şi Educaţie din Comisia Europeană a solicitat rambursarea integrală a sumelor de bani alocate beneficiarului S.C. "Geroconstruct" S.R. L.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au aplicat sechestru asigurător asupra sumei de 62.427,67 RON aflată în conturile bancare ale inculpatului, deschise la mai multe bănci comerciale din Bucureşti.
Fiul fostului ministru, cercetat în continuare
Procurorii au dispus disjungerea cauzei pentru continuarea cercetărilor faţă de Mihai Puwak, fiul fostului ministru al Integrării, pentru modul de utilizare a fondurilor externe şi implementarea proiectului derulat de altă companie - "P&I Internaţional" S.R.L.- precum şi continuarea verificărilor în legătură cu alte două contracte încheiate de Centrul Naţional cu firmele S.C. "MGH SUPER" S.R.L. (reprezentat de Puwak Mihai) şi S.C. "M&M Consult Invest" S.R.L. (reprezentat de Puwak Iosif Mihai).
Firmele anchetate de procurori în dosarul Puwak:
"Geroconstruct" SRL Bucureşti, înfiinţată în 1992; asociat unic Iosif Mihai Puwak. După izbucnirea scandalului "Puwak" în presă, firma îşi schimbă întreg obiectul de activitate în activităţi de arhitectură.
"P&I Internaţional" SRL Bucureşti - firma a fost înfiinţată de Mihai Puwak şi Mugurel Istode în anul 2000, nu a mai depus datele privind obligaţiile de plată din anul 2004
MGH Super SRL Bucureşti - înfiinţată în 1997, asociat unic Mihai Puwak, obiect principal de activitate lucrări specifice pentru construcţii, date financiare disponibile doar până în 2002
M&M Consult Invest SRL Bucureşti - înfiinţată în anul 2000, asociaţi Iosif Mihai Puwak (80,9%) şi Constantin Porumbacu (19,1%). Firma a fost dizolvată în octombrie 2005.