• Banca şi-a redus estimările privind evoluţia PIB-ului uniunii monetare în 2012-2013
Activitatea economică din zona euro va fi slabă şi anul viitor, însă în a doua parte a lui 2013 aceasta ar trebui să se redreseze gradual, pe fondul unei consolidări a cererii globale, consideră preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, subliniind că această evoluţie va fi susţinută de îmbunătăţirea condiţiilor la nivel mondial şi de politica monetară relaxată a instituţiei.
Dar, Mario Draghi avertizea-ză că, în perioada următoare, ajustările necesare din sectorul financiar şi cel non-financiar, precum şi incertitudinea persistentă din regiune vor continua să pună presiuni pe economie.
Oficialul BCE a declarat ieri: "Consiliul Guvernatorilor continuă să vadă un risc de decelerare a perspectivelor economice ale zonei euro. Acestea sunt în principal legate de incertitudinile privind soluţionarea crizei datoriilor suverane şi a problemelor de guvernanţă din zona euro, de problemele geopolitice şi deciziile de politică fiscală din SUA, care ar putea afecta încrederea pe o perioadă mai mare decât arătau estimările, întârziind redresarea investiţiilor private, a pieţei muncii şi consumului".
BCE şi-a redus ieri estimările privind evoluţia economiei uniunii monetare în 2012 şi 2013, în condiţiile înrăutăţirii perspectivelor. Pentru acest an, BCE anticipează un declin economic de 0,5% în zona euro, faţă de -0,4% - cât preconiza în septembrie. Pentru 2013, BCE anticipează o scădere de 0,3%, faţă de o creştere de 0,5% estimată anterior.
Menţionăm că BCE a decis ieri să menţină dobânda cheie la nivelul minim record de 0,75%, conform aşteptărilor analiştilor. BCE a coborât în luna iulie dobânda de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%.
Euro s-a depreciat cu 0,6% ieri, la ora 10.25, pe piaţa din New York, la 1,2984 dolari.