DRAGOŞ FRUMOSU, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI NAŢIONALE A SINDICATELOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ: "Preţurile produselor alimentare - posibil să crească din luna martie, în medie cu 6-8%"

Bianca Ciocotişan
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 26 ianuarie 2018

"Preţurile produselor alimentare - posibil să crească din luna martie, în medie cu 6-8%"

BNR a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior

Produsele alimentare ar putea avea preţuri crescute din luna martie, în medie cu 6-8%, din cauza majorării preţurilor la materia primă, la combustibili, energie electrică, gaze, dar şi din cauza deprecierii leului, a precizat, ieri, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară FNSIA.

În opinia domniei sale, energia electrică, gazele, energia termică, combustibilul înseamnă cam 6% din costurile unui produs alimentar, iar o creştere a acestora de 4-5% înseamnă 1-1,5% maxim în costurile unui produs alimentar, ceea ce nu ar fi trebuit să influenţeze preţurile alimentelor.

Dragoş Frumosu a susţinut că preţul crescut al energiei electrice afectează industria de morărit şi panificaţie, deoarece aproximativ 90% din utilaje funcţionează pe bază electrică.

Potrivit domniei sale, acelaşi lucru se întâmplă şi în sectorul procesarii cărnii şi a laptelui, întrucât o mare parte din utilajele din aceste industrii funcţionează cu energie electrică.

Dragoş Frumosu a mai spus că, pe lângă preţul energiei electrice, s-a majorat şi preţul gazelor, lucru pe care instituţiile statului îl "promiseseră după 31 martie 2018, dar s-a întâmplat, acum, în miezul iernii".

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară a mai precizat că deprecierea leului în raport cu euro influenţează costurile materiilor prime care ajung în ţara noastră: "Importăm 70% carne de porc şi un procent semnificativ de carne de vită. În ţara noastră mai intră de peste hotare 20% din lapte materie primă pentru procesare. Aducem în ţară şi ouă, produse de panificaţie congelate undeva la 5-6% din ce consumăm".

Din 10 ianuarie 2018, preţul gazelor naturale a crescut cu 10%, iar cel al energiei electrice este mai mare cu 7-13%. În plus, anul acesta, rovinieta pentru camioane se va scumpi cu cel puţin 85%.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), ouăle, untul şi fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2017 faţă de luna anterioară din acelaşi an. Astfel, ouăle s-au scumpit în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, cu 6,72%, şi cu 43,19% raportat la decembrie 2016, untul cu 2,65% (+22,77% faţă de decembrie 2016), şi fructele proaspete cu 1,32% (+11,06% faţă de decembrie 2016). De asemenea, preţul legumelor şi conservelor de legume a crescut cu 1,54%, iar cel al cartofilor cu 1,32%.

În decembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Agerpres.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior.

Preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară este de părere că această creştere a preţurilor va avea un impact foarte puternic:

"Există societăţi mai mici care vor fi închise. Sunt firme care lucrează cu două schimburi de personal, sau chiar mai multe, şi pe fondul scăderii vânzărilor, există posibilitatea să fie disponibilizări. La stat se va încasa mai puţin, scăzând vânzările, iar noi, fiecare român în parte, vom scoate mai mulţi bani din buzunar. Vom cheltui suplimentar pe alimente, pe întreţinere, preţul a crescut la gaze, combustibil şi transport. Iar veniturile nu au crescut, au rămas la acelaşi nivel".

O altă problemă - preţul produselor la raft

Potrivit domnului Dragoş Frumosu, o altă problemă o reprezintă preţul produselor la raft: "Taxele pe care le practică comercianţii pot ajunge până la 25-30% peste preţul produselor alimentare ce ies din fabrică. Dacă eu produc, spre exemplu, un salam şi pe raft ajunge cu 20% mai scump decât l-aş vinde eu la poarta fabricii, salamul adus din import suportă aceleaşi taxe ca cel produs în România?".

Domnia sa este de părere că instituţiile statului trebuie să fie mai vigilente şi să îi verifice pe comercianţi. În acest fel, spune Dragoş Frumosu, ne-am da seama dacă se doreşte ca preţul alimentelor de import să fie sub preţul alimentelor produse în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb