Dumbrăveanu are interdicţie să mai profeseze în ANRE

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 iunie 2014

Dumbrăveanu are interdicţie să mai profeseze în ANRE

Curtea de Apel Bucureşti a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Claudiu Dumbrăveanu (vicepreşedinte ANRE), Gheorghe Ciubotaru (directorul ElectroAlfa) şi Florin Gugu (director în Enel).

În consecinţă, potrivit informaţiilor primite de ziarul BURSA de la Curtea de apel Bucureşti, cei trei implicaţi în dosarul DNA privind facturarea certificatelor verzi sunt obligaţi, printre altele, să nu exercite profesia, meseria, sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta. De asemenea, ei nu trebuie să părăsească România fără încuviinţarea organului judiciar şi nici nu au voie să comunice cu inculpaţi şi martori în dosar, conform sursei citate.

Surse din ANRE ne-au explicat că, de îndată ce va sosi oficial motivarea Curţii de Apel, Comitetul de Reglementare din ANRE va lua o decizie în cazul lui Claudiu Dumbrăveanu: "Dacă nu-şi va da demisia, sau nu-şi va lua concediu fără plată până când va exista o sentinţă definitivă în dosar, atunci Comitetul de Reglementare îl va trage, cel mai probabil, pe linie moartă, iar sarcinile sale vor fi redistribuite preşedintelui şi celuilalt vicepreşedinte. Oricum deciziile importante legate de tarifele reglementate din piaţa de energie electrică nu sunt luate de un singur om şi nu au fost luate nici în trecut de Dumbrăveanu. Comitetul de Reglementare stabileşte tot ce este important în sector, iar acest comitet are şapte membrii".

Sunt şi voci din piaţă şi din ANRE (reglementatorul pieţei) care afirmă că nu este foarte clar în ce constă fapta penală a lui Dumbrăveanu, având în vedere că Autoritatea poate demonstra oricând că a procedat corect rectificând tarifele reglementate, astfel încât consumatorii şi-au recuperat prejudiciul. "Conversaţiile telefonice dintre Gugu şi Dumbrăveanu nu sunt concludente în acest sens, mai ales că se ştie că Dumbrăveanu singur nu putea influenţa o decizie, puterea fiind la Comitetul de Reglementare", mai spun vocile amintite.

Procurorii anticorupţie i-au reţinut, în 5 iunie, pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzaţi de luare de mită, alături de directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mită, după cum a informat DNA.

În 7 iunie, Tribunalul Bucureşti a hotărât ca cei trei să fie cercetaţi în libertate, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit motivării deciziei de cercetare în libertate, luată de Tribunalul Bucureşti, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute de vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu este "pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală".

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că materialul probator administrat până la acest moment procesual, nu relevă existenţa unor probe şi nici chiar existenţa unor indicii temeinice, din care să rezulte presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi. În condiţiile în care nu au fost audiaţi factorii de decizie din cadrul ENEL sau reprezentanţii SC E.I., persoanele implicate în atribuirea celor două contracte ori în lipsa unui act de control, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute (...) este pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală", arată Tribunalul, în documentul citat.

Dar Curtea de Apel a decis ca vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru să fie cercetaţi sub control judiciar în dosarul în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie. În minuta obţinută de ziarul BURSA, Curtea impune fiecăruia din inculpaţi să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limitele teritoriale ale României decât cu încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; să nu se aproprie de ceilalţi inculpaţi, de martorii din cauză şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect, pe nici o cale; să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb