În cazul în care actualul conflict militar din Ucraina se va întinde pe o perioadă medie sau lungă de timp şi sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse vor fi menţinute, nu este exclus să asistăm la o raţionalizare a consumului de energie până când Uniunea Europeană sau autorităţile de la Bucureşti vor găsi surse alternative de importare a gazelor naturale pe care acum le iau de la companiile din Rusia, a spus Dumitru Chisăliţă în cadrul dezbaterii "Energia în spatele scenei"
"Din punctul meui de vedere problema legată de preţuri este una absolut dificilă şi trebuie tratată situaţia ca în vremuri de război. Dacă ne uităm că într-o săptămână au fost depăşite prognozele, lucrurile vor fi extraordinar de grele. Va trebui să ne obişnuim nu doar cu preţuri mari la enegie, ci şi cu creşteri de două-trei ori la toate bunurile şi serviciile, inclusiv la alimente. Trebuie să fim conştienţi că în vara aceasta ne va fi extraordinar de greu, că toate preţurile produselor vor exploda, iar asta presupune o abordare unitară, care nu cred că se va întâmpla la nivelul UE, dar măcar să fie la nivel naţional. De aceea, va trebui să se apeleze la raţionalizări. Există probleme de raţionalizare, prin care statul poate interveni privind consumul de energie, raţionalizare care se poate adresa consumatorilor noncasnici necomerciali, de tip administrativ, şi aşa mai departe. Sunt şi măsuri de regândire a consumului, adică o raţionalizare pe termen scurt, prin blocarea consumului de gaze naturale pe o anumită perioadă de timp", a spus Dumitru Chisăliţă.
El a criticat dependenţa prea mare a Europei de importurile de gaz din Rusia.
"Europa are în momentul de faţă dependenţă mult prea mare faţă de o singură sursă, Federaţia Rusă. Jocul acesta al preţurilor la gaze este amplificat pe zi ce trece şi nu cred că va mai putea reveni foarte rapid la preţurile mici din 2020. Dacă mâine se opreşte tot, corecţiile ar putea să ajungă la jumătate faţă de ce este acum. De aceea, trebuie să facem o optimizare a consumului. Trebuie să acceptăm că vom plăti mai mult, trebuie să ne diversificăm sursele şi să discutăm de elemente alternative cum ar fi regenerabilele şi partea nucleară, trebuie să vedem cum ne construim în viitor dependenţ faţă de Rusia sau faţă de China. În momentul de faţă 80% din materialele necesare energiei regenerabile vin din China. De aceea, riscăm să fugim de o dependenţă şi să cădem în altă dependenţă", a precizat Dumitru Chisăliţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2022, 14:16)
Si cartele la paine. Europenii vor cunoaste suferinta. Despre rusi nu sunt sigur pentru ca ei sunt conectati "dincolo".5 mld de oameni ... Acesta este "dincolo". In timp ce "dincoace" sunt doar vreo 0.7-0.8 mld.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2022, 17:55)
foarte bine! Poate se mai tempereaza din vitejii care vor razboi cu Rusia. In pandemie le era frica sa iasa din casa, sa protesteze, acum vor la razboi si sanctiuni.