DUMITRU COSTIN (BNS) ACUZĂ: "OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 noiembrie 2017

"OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei"

Conducerea OMV Petrom, invitată, pentru a treia oară, la audieri, în Parlament

Sevil Shhaideh şi Radu-Spiridon Cojocaru, reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, chemaţi şi ei la audieri

Costin: "Am sesizat Corpul de Control al premierului"

-----

Actualizare 08:41 OMV Petrom respinge acuzaţiile privind neplata unor taxe

OMV Petrom respinge acuzaţiile de neplată a obligaţiilor către stat, acuzaţii vehiculate în şedinţa din 9 noiembrie a Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii ANRE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Reprezentanţii companiei au precizat: "De-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate. Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevenţele la petrol şi gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an".

Oficialii companiei au transmis că întotdeauna s-au plătit corect şi la timp obligaţiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autorităţile competent.

Ca argument compania a prezentat cifre ce reflectă "impactul pe care compania l-a avut asupra veniturilor la bugetul de stat şi asupra economiei în ansamblu, din 2005 şi până în prezent": 24,5 miliarde de euro plătiţi la stat sub formă de taxe, impozite, contribuţii sociale şi dividende cuvenite acţionarului statul român şi 13,5 miliarde de euro investiţii.

Marea majoritate a investiţiilor au vizat producţia în România de ţiţei, gaze, carburanţi şi electricitate, contribuind astfel la menţinerea unui grad redus al dependenţei României faţă de importurile energetice, se mai arată în comunicat.

În comunicat se mai susţine: "Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei Parlamentare de anchetă a activităţii ANRE creează spaţiu pentru denigrarea şi acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listata la bursa din Bucureşti şi la cea din Londra, cu investitori locali şi internaţionali, iar astfel de acuzaţii nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât şi acţionarilor săi, inclusiv statului român".

(A.C.)

------

Conducerea OMV Petrom, respectiv doamna Mariana Gheorghe, dar şi reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, Sevil Shhaideh şi Radu-Spiridon Cojocaru vor fi invitaţi la audierile din cadrul Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, au decis, ieri, membrii Comisiei.

Este a treia invitaţie pe care deputaţii o fac doamnei Mariana Gheorghe, care a refuzat de două ori să se prezinte, personal, la audieri, anunţând că va trimite toate răspunsurile, în scris, Comisiei.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat ieri, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, că OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă banii nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei, a declarat: "Colegii au solicitat să reluăm invitaţiile către conducerea OMV Petrom. Personal, nu îmi fac mari speranţe. De fapt, renunţasem să mai fac un apel în acest sens. Însă, în urma afirmaţiilor domnului Costin, o să reiau invitaţiile adresate doamnei Mariana Gheorghe şi membrilor din Consiliul de Supraveghere OMV Petrom, care sunt reprezentanţii statului român".

Iulian Iancu a mai declarat: "Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical (BNS), a prezentat Comisiei de anchetă a activităţii ANRE un document care a fost depus şi la Guvernul României, respectiv, la Secretariatul General al Guvernului, în atenţia premierului, în care Costin spune că, la adresa OMV, a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist în cazul plăţii salariilor, în cazul TVA, de modificare de formulă şi neplată corectă a redevenţei care, din datele prezentate, se ridică la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi. În acest document se spune că a ajuns cazul în faţa instanţei.

De asemenea, se mai vorbeşte despre creşterea preţurilor în devizele privind decontaminarea solului la sonde în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea activelor, terenurilor, clădirilor şi implicit prejudicierea statului român. Din datele prezentate de domnia sa s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ameţitoare. Comisia de Anchetă va cere toate aceste documente de la instituţiile care au avut în control acest comportament, le vom pune în discuţie şi, implicit, le vom trimite spre analiză şi vom cere un răspuns tuturor instituţiilor care sunt direct vizate de soluţionarea acestui tip de comportament. Membrii Comisiei de Anchetă a activităţii ANRE au solicitat, ieri, prezenţa în faţa comisiei atât a fostului preşedinte a Curţii de Conturi, domnul Nicolae Văcăroiu, cât şi a actualului preşedinte Mihai Busuioc. Să sperăm că, în urma analizei împreună cu ei şi a concluziilor raportului Curţii de Conturi, vom înţelege în ce constau aceste infracţiuni".

Actualul preşedinte al Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost numit secretar general al Guvernului în luna ianuarie, de către premierul de atunci, Sorin Grindeanu, şi membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom din 28 aprilie 2017 până pe pe 17 octombrie 2017.

Dumitru Costin a spus, ieri, că este vorba despre nereguli depistate de Curtea de Conturi, că a sesizat Corpul de Control al premierului pe această temă şi că a prezentat Comisiei de anchetă un document în acest sens: "Aş prefera să nu dezvoltăm acest subiect. Am fost audiat în Comisie şi am prezentat acel document. Sunt în măsură să mai aduc şi alte documente Comisiei, dar înainte de toate este un subiect care trebuie tratat de această comisie de investigaţie. Din acest motiv am insistat să fie prezente şi alte persoane demne de tot respectul, care pot completa cu documente, cu informaţii şi cifre lucrurile pe care eu le-am spus acum. În plus, pot să vă informez că am primit o confirmare scrisă de la şeful Corpului de Control al prim-ministrului. Înainte de a ajunge în comisie, am sesizat cu ceva vreme în urmă prim-ministrului şi şeful Corpului de Control al prim-ministrului şi am cerut o intervenţie în vederea clarificării acestei speţe. Discutăm de o sumă foarte mare. Este vorba despre nişte investigaţii făcute de Curtea de Conturi pe activitatea economică a unui agent economic care are şi o participaţie a statului român şi a identificat nişte cifre care sunt în neregulă pe baza evaluărilor".

El a adăugat că, din informaţiile sale, din 2015 până în prezent, aceste sume de bani, care ar fi trebuit să fie venituri la bugetul de stat, nu au fost recuperate.

Săptămâna viitoare, la audieri vor fi chemaţi reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fostul preşedinte al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, şi actualul preşedinte, Mihai Busuioc, precum şi doi foşti miniştri ai Energiei, respectiv Răzvan Nicolescu şi Victor Grigorescu.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Dar Adrian Năstase cu cât a prejudiciat statul roman când a vândut tot petrolul României pentru 600 de milioane de dolari?!?

    Ce șpagă astronomică a primit el atunci, pentru că, în niciun caz, Năstase nu e un naiv care s-a lăsat păcalit?!? 

    1. Adrian Nastase a facut un bine Romaniei ,cand a vandut Petrom.Romanii erau prea prosti si sunt,incat sa gestioneze Petrom.Deci e musai sa ii multumim lui Bombonel:)

      Nu-l supara ca mai trage un glont langa o vena, dupa aceea merge la nunta Bombonel :)))

      Da, ai dreptate!

      Romanii sunt prea prosti ca ii suporta pe astia ca tine si ca Dragnea sau Tariceanu! 

      Corpul de control este tot politic. Cei din comisiile de propaganda sa trimită organelor abilitate dacă ceva este ilegal. Altfel este propaganda.

      Propaganda securistă este plătită din bani furați de la stat.

      Securitatea asigură protecția multinaționalelor. 

      ......."Nasul" privatizari Petrom a fost POPESCU....el a impartit spaga......

    Omw spune cat trebuie sa fie pretul motorinei, restul se alineaza cu +-3 bani sa nu fie xerox, cartel.

    Psd controleaza Omw de aceea nu pateste nimic?!?

    Pila de Psd la Omw, pila la Curtea de Conturi; atunci de ce mai discutam pe subiect? 

    De cand sindicatul si cimisia parlamentara fac justitie in Romania?

    Daca faptele sunt adevarate nu ar trebui sesizate instantele de judecata? 

    Daca tot sunt asa binevoitori poate fac o comisie de ancheta pentr COLECTIV, HEXI FARMA si pentru MINERUL DECEDAT la spitalul de arsi.

    Sa vada cause, sa vada cum se pot rezolva. 

    1. DNA-ul se ocupa de astfel de probleme.

      Petrom trebuie sa mai astepte pana vor fi ridicati si ceilalti nasi de tren care au primit 3 lei mită. Se apropie si campania electorala, mai trebuie cercetati niste pesedisti, nu poti lasa postacii propagandei securiste fara material. 

    Nu ma mira ca nu au fost recuperate pagubele.DNA si unii judecatori de ce dau sentinte minore pentru pagube de miliarde dar stiu sa faca dosare politice cerute de statul paralel?De ce CSM inainte cu o zi aveau o decizie iar a doua au dat alt verdict?Daca se intampla aceste lucruri,se mai poate spune ca justitia e constituita din oameni in care sa ai incredere?Nu mai pot avea incredre in DNA si o parte a judecatorilor.Cum e societatea asa sunt si oameni din justitie.Sunt si oameni corecti dar si excroci.

    1. escroci

    s-a vandut pe profitul din primul an de dupa privatizare, nasol e ca si resursa :) dar intr-un fel e bine ca l-au dat ca altfel falimentul scria pe el

    1. Petromul ingrosa conturile lui Vantu si L.Luca inainte de privatizare, iar pierderile ii cresteau an de an. Era capusat bine de tot, ceva gen Hidroelectrica si nu numai. falimentul era cert in cazul lui.

      in 2003 a about profit, ca de aceea nu spare public si in 2004 domnul Hassan de la Deloitte a credit reservation ecological pe cheltuieli si nu a luat in calcul ajustarea la inflatie. CE pedeapsa Primea daca era printz in Arabia Saudita:-)

      ...........si gen actualul Mittal Targoviste...erau 52 de societati pe pozitia de "capusare"....vindeau tabla cu 20 % mai scumpa decat in fabrica...si exemplele pot fi date cu nemiluita...

      Dar mai tineti minte cu cat s-a vandut actiunea si cat costa acum?

    Un joc rusesc de a scadea actiunile Petrom. Statul ar trebui sa afle cine a cumparat actiuni.

    1. si act,persoane fizice se mira de dividentele de rahat cu care sunt miluiti.

      Gheorghe in 2004 in raportul anual: Strategische noastra vizeaza ca Petrom sa fie o Compagnie SI MAI PROFITabila.... Cat a fost rezultatul contabil pe 2004.....Domnul Hassan de la Deloitte a manipulate ca impiegatu der la chefere:-) macaroni sa aiba bun sunt si sa citeasca raportul administratorului. Probability ca in Pakistan doar papagalii citesc rapoarte si a crezut ca si in Valahia e identic...

      Daca jocul e sa scada pretul actiunilor statul roman de ce nu cumpara sa-si majoreze procentul de detinere?

    NU NE VINDEM TZARA!

    niste excroci ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb