Furnizorii de energie electrică ar putea aştepta intrarea în vigoare a Cartei europene a drepturilor consumatorilor de energie înainte de a face o ofertă consumatorilor casnici, a declarat recent ambasadorul Donato Chiarini, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. "Circa 200 de licenţe de furnizare au fost emise de Autoritatea Naţională de Reglementare până în prezent, dar nu ştiu câţi furnizori sunt activi. Poate că sunt în aşteptare. Nu ştiu când o vor face, dar poate că aşteaptă apariţia Cartei", a explicat Chiarini, citat de Rompres. În opinia oficialului european, liberalizarea pieţei de energie, ce s-a produs la 1 iulie, a fost pregătită de mult timp şi a existat chiar şi un proiect Phare pentru a susţine acest demers.
"În prezent, suntem încă la începutul procesului de diversificare a acestei activităţi în România. Dar totul este gata pentru ca, în cel mai scurt timp, sper, consumatorii casnici să îşi aleagă cel mai bun furnizor din punct de vedere al preţului, al calităţii serviciului", a spus Chiarini. Potrivit afirmaţiilor acestuia, deschiderea pieţei înseamnă înlăturarea barierelor administrative, astfel încât companiile să poată intra pe piaţă şi să vină cu oferte atractive pentru consumatori. De asemenea, în urma acestui proces, preţul trebuie să fie rezultatul concurenţei transparente.
"Dacă nu găsim furnizorul într-o ţară, îl putem găsi în alta. Consumatorul are drepturi. Dacă nu-i convin condiţiile este liber să-şi aleagă alt furnizor", a subliniat şeful Reprezentanţei CE în România.
Acesta a adăugat că cetăţenii trebuie să fie conştienţi de drepturile lor în calitate de consumatori şi vor trebui să susţină Carta când va fi publicată. "Carta este una dintre măsurile necesare pentru a aduce Europa către cetăţeni. Carta nu va fi tipărită, dar va fi publicată pe site şi va circula după metoda
Propunerea de Cartă a fost lansată miercuri de Comisia Europeană, iar documentul final ar putea fi semnat la începutul lunii decembrie. Data de 1 iulie a adus cetăţenilor din majoritatea ţărilor Uniunii Europene (UE) posibilitatea de a-şi alege furnizorul de energie electrică şi gaze naturale, datorită intrării în vigoare a Directivei europene privind liberalizarea pieţei energiei. Înainte de 1 iulie, erau deja deschise integral pieţele de energie electrică şi gaze din Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Finlanda (numai energie), Spania, Portugalia (numai energie), Olanda, Italia (numai cea de gaze naturale), Irlanda, Suedia (numai energie) şi Marea Britanie. De la 1 iulie au fost deschise şi pieţele din Franţa, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Lituania şi Luxemburg. De asemenea, au fost deschise pieţele de electricitate din Italia, Letonia şi Grecia şi cele de gaze naturale din Suedia şi Letonia.
Derogări de la această Directivă au obţinut, pentru piaţa de energie, Malta, Cipru şi Estonia, până în 2013, şi pentru cea de gaze Finlanda, Grecia, Letonia şi Portugalia (până în 2010).