DUPĂ CE EDISON S-A ADRESAT JUSTIŢIEI, "Gazprom" va livra gaz mai ieftin către "Edison"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 iulie 2011

"Gazprom" va livra gaz mai ieftin către "Edison"

Grupul rus "Gazprom" a acceptat să reducă preţurile pentru gazele naturale livrate companiei italiene "Edison" S.p.A., aceasta fiind prima companie europeană care a decis să se adreseze justiţiei în încercarea de a obţine preţuri mai mici pentru contractele pe termen lung, informează un articol publicat, ieri, în cotidianul rus Kommersant, preluat de RIA Novosti, anunţă Agerpres.

În luna noiembrie a anului trecut, "Edison", una din cele mai vechi companii europene de utilităţi, a depus o plângere la Curtea de Arbitraj de la Stockholm împotriva "Promgas", un joint venture între "Gazprom" şi "Eni", susţinând că a înregistrat pierderi în condiţiile în care a cumpărat gaze naturale de la "Gazprom" într-un moment în care pe piaţa mondială preţurile erau în scădere.

Vineri, "Edison" a anunţat că şi-a retras acţiunea în justiţie, după ce a ajuns la un acord cu "Gazprom" cu privire la preţuri, dar a refuzat să dezvăluie termenii acordului. Bruno Lescoeur, directorul "Edison", a declarat că partea rusă a acceptat să revizuiască preţul gazelor naturale livrate "Edison", considerând că preţurile de pe piaţa din Italia au scăzut, în ultimii ani.

La rândul său, "Gazprom Export", divizia de export a "Gazprom", a confirmat şi ea că disputa în justiţie a fost soluţionată, dar a refuzat să dezvăluie detaliile noului acord.

Concesiile acordate de "Gazprom" pentru "Edison" nu vor provoca o pierdere importantă pentru "Gazprom", având în vedere că firma italiană cumpără anual aproximativ două miliarde metri cubi de gaz rusesc, însă concesiile ar putea îngreuna negocierile monopolului rus cu alţi consumatori mai importanţi, notează Kommersant.

"Gazprom" şi-a majorat cu 26% exporturile către Europa, în primul semestru din 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum a anunţat, recent, directorul executiv al companiei, Alexei Miller.

Conducerea "Gazprom" şi-a modificat în sens pozitiv estimările privind veniturile sale pe 2011, din exporturile de gaze către Europa, aşteptând 60 miliarde dolari, faţă de 53-55 miliarde dolari, cât era previziunea anterioară. Anul trecut, "Gazprom" a realizat venituri din exporturile de gaze de 43,9 miliarde dolari, faţă de 42,5 miliarde dolari, în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb