DUPĂ CONTROLUL PERIODIC, ASF a dat amenzi de 38.000 de euro la SSIF Broker

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2015

ASF a dat amenzi de 38.000 de euro la SSIF Broker

Autoritatea de Supraveghere Finanaciară (ASF) a acordat amenzi în sumă de 170.200 lei (38.000 de euro) societăţii SSIF Broker şi conducerii acesteia, în urma controlului periodic, potrivit unei decizii din 16 iunie.

Printre faptele constatate de Autoritate se numără nereguli în desfăşurarea Adunărilor Generale ale Acţionarilor, nereguli la raportarea către investitori a tranzacţiilor efectuate de persoane iniţiate şi a contractelor, dar şi neconformităţi în contractele cu clienţii.

Mihai Buliga, preşedintele SSIF Broker, a primit o amendă de 20.250 de lei, în timp ce directorul general Grigore Chiş a fost sancţionat cu 22.500 de lei.

Societatea va trebui să plătească o amendă în cuantum de 77.075,65 lei (reprezentând 1% din cifra de afaceri netă aferentă exerciţiului financiar 2014), potrivit ASF.

Autoritatea notează că raportul auditorului financiar privind contractele încheiate de SSIF Broker cu trei societăţi comerciale în perioada 01.07-31.12.2012, a căror valoare reprezintă cel puţin echivalentul în lei a 50.000 de euro, a fost publicat pe website-ul BVB cu întârziere, nerespectându-se termenul de raportare stipulat de regulamentele autorităţii

De asemenea, "din analiza contractelor de finanţare/împrumut încheiate de SSIF Broker SA cu trei societăţi comerciale, coroborat cu informaţiile regăsite pe website-ul operatorului de piaţă BVB, au fost identificate o serie de contracte şi/sau acte adiţionale ce nu au fost aduse la cunoştinţa investitorilor prin intermediul unor rapoarte sau au fost aduse la cunoştinţa investitorilor cu întârziere, încălcându-se prevederile art. 225 alin. (1) din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare", potrivit ASF.

Reglementatorul a mai constatat că, două tranzacţii realizate de persoane iniţiate (în datele de 16.09.2014 şi 17.09.2014) nu au fost raportate sau au fost raportate cu întârziere operatorului de piaţă.

În cazul a 4 clienţi ai societăţii, nu au fost respectate prevederile Procedurii privind cunoaşterea clientelei, în scopul prevenirii şi combaterii spălării de bani şi a finanţării actelor de terorism, mai arată ASF.

Potrivit deciziei Autorităţii, în adresa de notificare a încheierii unui contract cu un intermediar extern, cât şi prin intermediul Anexelor 1A de la Regulamentul CNVM nr. 32/2006 comunicate autorităţii, SSIF Broker SA a specificat faptul că a încheiat un contract cu un intermediar extern dintr-un stat membru, în realitate contractul fiind încheiat cu un intermediar dintr-un stat nemembru.

Totodată, organele de control arată că, prin intermediul platformei externe, intermediarul pune la dispoziţia clienţilor posibilitatea realizării unor tranzacţii cu perechi valutare Forex, în perioada controlată fiind efectuate de către clienţi astfel de tranzacţii cu produse care nu reprezintă instrumente financiare în accepţiunea Legii pieţei de capital.

Autoritatea mai menţionează că SSIF Broker a pus la dispoziţia echipei de control liste de clienţi (insider, persoane relevante şi persoane care au tranzacţionat online) care conţineau inadvertenţe.

"Din analiza paginii de internet a societăţii şi din analiza prin sondaj a materialelor publicitare, inclusiv cele regăsite pe pagina de Facebook a societăţii şi pe contul societăţii de YouTube, s-a constatat faptul că nu sunt respectate prevederile din Regulamentul CNVM nr. 32/2006", a mai constatat ASF.

De asemenea, societatea a înregistrat depuneri ale clienţilor în contul CASA al societăţii, cât şi plata unor salarii ale unor angajaţi ai societăţii dintr-unul dintre conturile de disponibilităţi ale clienţilor, ceea ce contravine regulamentelor, potrivit ASF.

Totodată, SSIF Broker SA a procedat la agregarea unor ordine ale clienţilor săi, deşi nu a fost stabilită şi implementată efectiv o procedură de alocare a ordinelor, conform deciziei citate.

Autoritatea i-a mai amendat şi pe Georgiana Sava, reprezentant al Compartimentului de control intern (cu 2.500 de lei), pe Mihaela Botez, ofiţer de conformitate pe linia prevenirii şi combaterii spălării banilor şi a finanţării terorismului (cu 3.000 de lei), pe Mirela Daniela Marga, reprezentant al Compartimentului de control intern al Sucursalei Bucureşti a SSIF Broker SA (cu 2.000 de lei), pe Florica Zoicaş Ienciu, în calitate de conducător/director general adjunct (cu 15.000 de lei), pe Oana Tudor, reprezentant al Compartimentului de control intern (cu 11.250 de lei), pe Bogdan Cosmin Ilieş, reprezentant al Compartimentului de control intern al SSIF Broker (cu 10.125 de lei), pe Rareş Florian Bodea, reprezentant al Compartimentului de control intern (cu 6.500 de lei ).

Sancţiunile pot fi contestate în termen de 30 de zile.

Rezultatul global al SSIF Broker indică un profit de 119.063 lei, la finele primelor trei luni din 2015, faţă de un profit de 17.639 lei în primul trimestru din anul trecut, evoluţie care se datorează efectului cumulat al rezultatului activităţii de administrare a portofoliului propriu şi a ajustărilor de valoare aferente acestuia (creştere de 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), conform unui comunicat.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Si-a facut asf planu la amenzi, asa se face bugetu ...cu amenzi mari si taxe pe masura se sustin salariile nesimtite din asf.

    119.063 profit - 178.200 amenzi . 

    1. Orice institutie merita criticata cand nu isi face treaba. Dar cand isi face treaba si aplica sanctiunile de rigoare mi se pare absurd sa critici. Mai ales ca din cate stiu amenzile pe piata de capital nu se incaseaza de ASF, ci se duc la bugetele locale.

      care oricum ai da-o, tot nu-i bine

      Faptul ca a dat atatea amenzi in opinia mea este ca ASF nu si-a facut treaba !

      Preventia faptelor insiruite acolo era treaba asf !

      tot așa înțelegător erai cu tâlharii, boule?!

      SSIF BROKER nu a furat banii clientilor niciodata.Pentru ceea ce s-a intamplat la Deva in anul 2008 SSIF BROKER a platit la fiecare persoana pagubita;banii investiti inapoi plus dobanzi legale plus inflatie iar de atunci si pana acum nu a avut absolut nici o reclamatie de la vreun client in ceea ce priveste activitatea desfasurata.E usor sa arunci cu noroi,cand stai in el si esti pe margine!

      Din pacate si in BRK sunt salarii nesimtite.Principala cauza a drumului spre faliment la BRKsunt salariile nemeritate sub conducerea lui Chis,Buliga si PDL Cluj responsabil politic de dezastru.

      Dosare penale și ridicarea licenței pentru umblatul la banii clienților, aia trebuia!

      Bine că procurorii dorm în cizme, leafa să le meargă și ălora!! 

      Doar atat poti.... vino cu argumente .Aici e vorba de legi, regulamente etc nu de adjective. Ori esti angajat la asf ori esti pe dinafara . Sunt posibile si ambele variante.

      cum numești „societatea a înregistrat depuneri ale clienţilor în contul CASA al societăţii, cât şi plata unor salarii ale unor angajaţi ai societăţii dintr-unul dintre conturile de disponibilităţi ale clienţilor” dacă nu FURT - iar restu-s bașca!

      ...în cap când comiteați porcăriile cu pricina - alea pentru care scăparăți cu amenzi, nu cu brățări, bre impertinenților!

      Adică zici că mai aveți și merite, bag samă!

      Hai sictir cu tupeul vostru jegos de pârnăiabili! 

      Nepot, amanta, fin ... sau ce naiba esti, inteleg ca lucrezi la asf dar citeste rapoartele alea de sanctionare si regulamentele ca sa te minunezi de prostia ta. "Din analiza fișelor de cont 531 („casa”) și 51212.0801 („cont clienți RBS RON”) s-a constatat faptul că societatea a înregistrat depuneri ale clienților în contul CASA al societății, cât și plata unor salarii ale unor angajați ai societății dintr-unul dintre conturile de disponibilități ale clienților, fiind încălcate prevederile art. 90 alin. (1) din Regulamentul CNVM nr. 32/2006.

      Fapta constituie contravenție conform prevederilor art. 272 alin. (1) lit. a) pct. 3 și pct. 6 din Legea nr. 297/2004, cu modificările și completările ulterioare. În conformitate cu prevederile art. 227 și art. 228 alin. (1) lit. a) pct. 1, alin. (2) și alin. (3) din Regulamentul 

      CNVM nr. 32/2006 și art. 271, art. 273 alin. (1) lit. a) pct. (i), art. 274 alin. (1), art. 275 alin. (1) și art. 278 cu modificările și completările ulterioare, pentru această faptă se stabilește sancționarea cu avertisment." 

      Ai priceput ceva ? AVERTISMENT . Crei ca ezista doua conturi CASA ? 

      Monitorizarea ASF este continua nu o data la 2 ani ca de aia sa intamplat cazul Harrinvest. BRK sa mai aflat supravegherea directa a asf pentru perioada aflata sub control.  

      Ce a fact asf cat a supravegheat permanent BRK de sunt atatea nereguli ? 

      Deci furtul de care vorbesti nu exista, in schim exista multe nereguli facute cu aprobarea tacita a asf care daca s-ar aplica tuturor societatilor listate ar fi foarte bine pentru piata. 

      BRK mai se tranzactioneaza sau e suspendat de la tranzactionare cu atatea nereguli ? 

      Dar deja e prea mult pentru tine ! 

      Mai cauta adjective daca stii ce sunt alea ! 

      P.S.

      Cand folosesti alt computer verifica caps lock. 

      Îndeasă-ți mata adjectivele-n DEX, și caută tot p-acolo noțiunea de „banii CLIENȚILOR” (IieteCAPSLOCU LU DREACU!), că eu dacă aveam nefericirea să vă fiu client ieri îmi închideam contul, pân mai aveam ce închide...

      Iar de aveam proasta inspirație să fiu acționar la berecheaua voastră, vindeam - pân mai aveam ce...

      În rest coșmaruri dese cu asefeaua, amantele și dracu d-amiază! 

      Poate ca ai dreptate, uite eu sunt un client cu bani - unde imi recomanzi sa-mi deschid un cont de investitii ?

      Crezi ca DEX se ocupa de banii clientilor ? 

      Avertisment pentru" banii clientilor" zici ? 

      ...ce-ai mai putea recomanda?

      ochii pe cont și pe știri - dacă pute ceva acțiunile la depozitar și banii la contul curent, asta e singura recomandare posibilă...

      și zadarnica speranță că oricine comite cea mai mică neregulă o fi belit până ajung toți, de frică, să respecte legea mai ceva de cum se respectă legile lui newton. 

    In 2015 astia inca umbla la banii clientilor?!? Wow. Si pentru acest lucru iau amenda ? ... o sa scoata pagiba ci amenda tot cu vanii clientilor. Corect ?

    Falimentul BVB e asigurat cu contributia directa a managementului SIF4 si BRK.

    Ce sa gaseasca ASF la BRK? Incompetenta prostie hotie si mirlanie. Traiasca bursa si campionii care intermediaza succesul

    1. Marlania dusa la rang de management financiar.Aveti incredere in lacomia marlamilor .

    Sa mori tu Ionele ca ASF-ul nu e institutie parazitara care tine partea majoritarilor pe care uneori ii mai taxeaza cu sau fara motiv pentru a isi urmari interesele nu pentru a respecta spiritul si/sau litera legii? Sa muriti in chinuri, patibularilor imputiti...doar pe partea de reglementare ca in rest sunt convins ca va spalati. Fenomenul Pitesti a fost unul dintre cele mai negre pete din istoria Romaniei (daca nu chiar cea mai neagra). Daca ASF-istilor li s-ar reload-ui tortura de acolo, as zice ca o merita.E inuman:DA!Dar ceea ce faci astia e tot inuman. Va doresc in smoala incinsa asf-ist, voi si toti paraziti din jurul sau de deasupra voastra.

    Poate ca ar trebui ca Ziarul Bursa sa stranga toate aceste articole si comentariile aferente si la final de trimestru sa le trimita la ASF direct in atentia dl. Negru Misutoiu pentru ca astfel sa aiba un contact direct cu realitatea pietei vazuta de investitori. Orice opinie refloecta in final o situatie ce poate fi corectata daca esti cu adevarat interesat de realitate.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb