DUPĂ ÎCCJ, A FOST SESIZATĂ ŞI DNA Plouă cu contracte păguboase la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 septembrie 2014

Plouă cu contracte păguboase la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), producător de energie electrică, termică şi de apă grea pentru centrala nucleară de la Cernavodă, pare să fie un sac fără fund pentru aproape toate organele de cercetare penală ale statului.

Ieri, Departamentul pentru Energie a anunţat că a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) raportul Corpului de Control al ministrului Răzvan Nicolescu, cu privire la activitatea RAAN şi contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009-2013. Prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunţării acestor contracte este de peste 7 milioane euro, conform anunţului Departamentului.

În iulie, ministrul Nicolescu a trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) rapoartele primite de la Corpul de Control în urma verificărilor efectuate la RAAN în legătură cu o serie de contracte. La vremea respectivă, oficialul aprecizat că rapoartele întocmite de Corpul de control al ministrului delegat pentru Energie vizează contractarea, derularea şi facturarea lucrărilor de investiţii la instalaţia de evacuare în şlam dens a sucursalei Romag Termo a RAAN şi, respectiv, derularea unor contracte de furnizare şi procesare a cărbunelui energetic, precum şi vânzarea-cumpărarea energiei electrice în cadrul regiei.

Ieri, ministrul a comentat: "Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depăşeşte orice imaginaţie. Am speranţa ca DNA să înceapă o analiză a datelor pe care le-a transmis astăzi (n.r. ieri). Creşterea performanţei companiilor de stat şi stoparea furturilor din aceste companii rămâne o prioritate pentru mine în lunile care urmează".

Potrivit noului raport de control, în cadrul contractelor de procesare cărbune energetic, operatorii economici cu capital privat au pus la dispoziţia procesatorului RAAN Romag-Termo, diverse cantităţi de cărbune cu o putere calorifică de 180kcal/kg. Acest lucru ar fi fost efectuat, conform sursei citate, fără transfer de proprietate în contrapartidă cu punerea la dispoziţie de către procesator a energiei electrice în bandă de 20MW/h rezultată în urma procesării având o rată de schimb de 1MW/h la 1,5 tone cărbune energetic.

Raportul explică: "Rata de schimb (transferul cărbunelui energetic) de 1,5 tone la o putere calorifică de 1800kcal/kg pentru producerea energiei electrice în bandă de 20MW/h nu se bazează pe niciun studiu tehnic privind stabilirea sa. Respectiva rată de schimb de 1,5 t/1MW/h energie electrică este mai mică decât o rată de schimb determinată corect pe bază de consumuri specifice. Consumurile specifice de cărbune energetic nu au fost actualizate în funcţie de puterea calorifică a diverselor tranşe de cărbune procesat şi în funcţie de varietatea cheltuielilor directe şi indirecte legate de procesare în perioada 2009-2013. Precizăm faptul că, în toată perioada menţionată şi în toate contractele încheiate cu diverşi parteneri, s-a utilizat aceeaşi rată de schimb de 1,5 tone cărbune energetic la 1MW/h energie rezultată".

Ministrul delegat pentru Energie a trimis, în luna aprilie, Corpul de Control să facă investigaţii suplimentare la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi l-a demis pe administratorul special al regiei. Regia a intrat în insolvenţă în 2013, având datorii de 680 milioane lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de 70 milioane lei.

Controale similare au mai făcut şi miniştrii Daniel Chiţoiu, pe vremea când ocupa portofoliul Economiei, dar şi Constantin Niţă, când era ministru delegat pentru Energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb