DUPĂ O PAUZĂ DE 10 ANI Ţara noastră scoate la licitaţie 28 de perimetre pentru explorarea de ţiţei şi gaze

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 iunie 2019

Ţara noastră scoate la licitaţie 28 de perimetre pentru explorarea de ţiţei şi gaze

La zece ani de la ultima rundă, ANRM începe procedura de concesionare a 22 de perimetre onshore şi 6 offshore, cu o mărime estimată de 1.000 de kmp

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va anunţa săptă­mâna viitoare deschiderea rundei a XI-a de licitaţii pentru concesionarea a 28 de noi perimetre petrolifere, a afirmat, ieri, Florin Ciocănelea, consilierul pe probleme energetice al premierului Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de profil, potrivit Agerpres.

Domnia sa a precizat: "Săptămâna viitoare, ANRM va face anunţul oficial prin care va deschide runda a XI-a de licitaţie, prin care vor fi oferite spre concesionare 28 de blocuri pentru explorare de hi­drocarburi".

Aceasta este o mişcare fireas­că în contextul speranţei ţării noastre de a deveni un hub energetic în noua infrastructură energetică a Uniunii Europene şi o evoluţie importantă pentru aspiraţiile de la Bruxelles privind reducerea dependenţei de resursele ruseşti. În ţările din jurul nos­tru au continuat să fie scoase perimetre pentru explorare şi exploatare în ultimii câţiva ani, spre deosebire de ţara noastră ce a derulat runda anterioară, a X-a, în perioada 2009-2010. Atunci, ANRM a scos la licitaţie concesionarea a 30 de pe­trimetre petrolifere, dintre care 12 onshore şi 18 offshore.

În runda ce urmează să fie anunţată oficial săptămâna viitoare este vorba despre 22 de câmpuri petrolifere onshore şi şase offshore, având o suprafaţă totală de aproximativ 1.000 de kilometri pătraţi.

Totuşi, prin legea offshore privind cadrul de reglementare pentru exploatarea resurselor din Marea Neagră taxele au fost majorate pentru sectorul upstream, decizia finală de investiţie de către OMV Petrom (SNP) şi Exxon, de exemplu, în perimetrul Neptun Deep, a fost amânată, oficialii SNP declarând în repetate rânduri că mediul legislativ nu oferă premisele necesare pentru o decizie finală.

Totodată, domnul Ciocănelea a mai anunţat ieri că premierul Viorica Dăncilă a aprobat constituirea unei comisii interministeriale care se va ocupa de elaborarea legislaţiei privind modul în care vor fi ajutaţi consumatorii vulnerabili de energie.

Acesta a precizat: "Primul-ministru a aprobat constituirea unei comisii interministeriale care, în următoarele două-trei luni, va continua să elaboreze şi să definitiveze legislaţia pentru consumatorul vulnerabil, ceea ce cred că, pentru mulţi jucători din piaţă, va fi binevenit, inclusiv pentru economie".

Autorităţile discută de mai mulţi ani modul în care trebuie definit consumatorul vulnerabil de electricitate şi de gaze naturale şi mai exact mecanismele prin care acesta să fie ajutat, în contextul liberalizării.

La mijlocul lunii mai, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), afirma că reprezentanţii Comisiei Europene nu agreează plafonarea preţului gazelor pentru toată populaţia, ci doar pentru consumatorii vulnerabili.

Aceasta în contextul în care Guvernul a plafonat, în decembrie 2018, preţul gazelor de producţie internă destinat consumatorilor casnici, ceea ce a dus, în martie, la declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. Totuşi, Bege a precizat că există o bază legală pentru măsuri temporare astfel încât să fie protejaţi unii consumatori, în speţă cei vulnerabili.

"Suntem în discuţii ca acea perioadă să o folosim pentru a crea mecanisme de piaţă serioase, mature, care să susţină o liberalizare mai bine fundamentată şi, după renunţarea la aceste măsuri temporare, să avem o piaţă cu adevărat liberalizată cu preţuri corecte, scopul fiind de a avea preţuri corecte pentru toţi consumatorii (...) În acest moment, consumatorii vulnerabili sunt protejaţi şi nu prea, pentru că mulţi dintre consumatorii casnici nu au nevoie de protecţie, iar cei vulnerabili cu adevărat nu sunt protejaţi suficient", a precizat atunci Bege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb