DUPĂ O SCRISOARE DESCHISĂ EXTREM DE DURĂ, ÎN NOIEMBRIE Gabriel Dumitraşcu i-a făcut plângere penală ministrului Energiei

A.S., A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 decembrie 2016

Gabriel Dumitraşcu i-a făcut plângere penală ministrului Energiei

Fostul şef al OPSPI reclamă nereguli în desfăşurarea procedurilor de recrutare a conducerii Hidroelectrica

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, care a candidat pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica, i-a făcut, ieri, plângere penală lui Victor Vlad Grigorescu, actual ministru al energiei, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Domnul Dumitraşcu reclamă nereguli în desfăşurarea procedurilor de recrutare a conducerii Hidroelectrica.

În plângerea penală, fostul şef al OPSPI susţine:

"În fapt, la începutului anului 2016, subsemnatul, în calitate de fost administrator special al Hidroelectrica, i-am adus la cunoştinţă ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, iminenţa ieşirii Hidroelectrica din procedura insolvenţei, precum şi necesitatea începerii procedurilor de recrutare a membrilor Consiliului de Supraveghere al acestei societăţi.

Achiesând la cele de mai sus, ministrul Energiei a dispus demararea procesului de selecţie, sens în care a selectat o firmă specializată în recrutare cu care a şi negociat un contract, dar, din motive necunoscute, nu a semnat respectivul contract, pentru ca, la finele lunii iulie, identificând un aşa-zis viciu al procedurii de selecţie, să stopeze semnarea contractului şi să desemneze o altă firmă, în urma altei proceduri, companie de recrutare, respectiv Transearch International SRL, împreună cu Quest Advisors SRL.

Considerând că îndeplinesc condiţiile legale şi profesionale şi dorind să fac parte din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, am depus o solicitare/aplicaţie în acest sens, iar ca urmare a îndeplinirii criteriilor obligatorii, am fost invitat la primul interviu în data de 1 noiembrie 2016, interviu pe care l-am susţinut cu domnul Dr. Johannes Burghold – Managing Director. Cu această ocazie, am fost surprins să constat că domnul Johannes Burghold nu cunoştea decât precar limba română, fiind nevoit să dau interviul, pe parcursul unui interval de 70 de minute, preponderent în limba engleză.

Ulterior, am constatat că majoritatea aplicanţilor au susţinut interviul în limba română, cu recrutori români, fiind mult mai facilă şi relevantă comunicarea şi exprimarea în limba maternă.

Deoarece această manieră diferită a creat un avantaj suplimentar unor aplicanţi, avantaj creat tocmai ca urmare a încălcării principiului legal al tratamentului egal, am înţeles să înaintez ministrului Energiei contestaţia transmisă prin email la data de 9 noiembrie 2016.

În data de 10 noiembrie 2016, am primit din partea firmei de recrutare înştiinţarea conform căreia dosarul subsemnatului nu a fost selectat pentru participarea la următoarea etapă de selecţie.

Cum anterior acestui răspuns am formulat contestaţia adresată ministrului Energiei, am înţeles să comunic firmei de recrutare faptul că nu voi lua în seamă răspunsul primit până la momentul la care contestaţia în discuţie nu va primi o rezolvare din partea ministrului.

La data de 19 noiembrie 2016, am primit de la aceeaşi firmă de recrutare răspunsul aferent contestaţiei adresate ministrului, motiv pentru care, la data de 21 noiembrie 2016, am readus în atenţia ministrului Energiei contestaţia din data de 9 noiembrie, atrăgându-i atenţia asupra faptului că verificarea legalităţii procedurii de selecţie este atributul său, nefiind suficient să înainteze această petiţie celui a cărui activitate am solicitat să fie verificată.

În urma acestor precizări, ministrul Energiei nu a înţeles să formuleze un răspuns cu privire la cele semnalate.

Plecând de la această situaţie de fapt, apreciez că numitul Victor Vlad Grigorescu, prin încălcarea atribuţiilor legale ce-i reveneau în calitate de ministru în cadrul Ministerului Energiei, în calitate de autoritate publică tutelară a Hidroelectrica, a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu.

Apreciez că fapta penală săvârşită de numitul Victor Vlad Grigorescu rezultă din modul în care a înţeles să selecteze societatea de recrutare a Consiliului de Supraveghere, cât şi din ignorarea aspectelor de nelegalitate semnalate cu privire la procedura de selecţie desfăşurată de Transearch Internaţional SRL, încălcând şi obligaţia constituţională a autorităţii publice să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii, în acest mod permiţând continuarea unei proceduri de recrutare suspectă de ilegalitate".

Scrisoare deschisă: "Vă rog să vă abţineţi să mai promovaţi numiri discreţionare în societăţile energetice, favorizându-vă, presupun, cercul de prieteni şi camarila sau cercuri de interese netransparente"

În luna noiembrie, Gabriel Dumitraşcu a transmis o scrisoare extrem de dură actualului ministru al Energiei, Victor Grigorescu, acuzându-l, printre altele, de numiri discreţionare în companiile energetice. "Vă rog să vă abţineţi să mai promovaţi, în ultimele zile de mandat, numiri discreţionare în societăţile energetice, favorizându-vă, presupun, cercul de prieteni şi camarila sau cercuri de interese netransparente, cărora încercaţi să le acordaţi ultimele sinecuri", menţiona Gabriel Dumitraşcu în scrisoare, adăugând: "«Toleranţă zero la orice fel de nereguli», cum bine aţi spus de zeci de ori în intervenţiile publice este un principiu sănătos şi solid, pe care ar trebui să-l aplicaţi şi în ceea ce vă priveşte şi să conştientizaţi că nu aveţi statura integră care să ofere credibilitate şi nu vă recomandă nici distorsiunile şi bâlbele anterioare în numirile administratorilor la Electrica, OilTerminal, CE Oltenia, SAPE. (...) Domnule Ministru, opriţi-vă, şi aşa costurile imposturii sunt enorme! Vă rog să încetaţi, pe final de mandat, procedurile de recrutare şi numirile în companiile din energie".

Gabriel Dumitraşcu spunea şi în acea scrisoare că există suspiciuni cu privire la procedurile derulate de noul recrutor pentru conducerea Hidroelectrica.

Domnia sa a participat la selecţia pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica, dar nu a fost selectat pentru lista scurtă. Gabriel Dumitraşcu a făcut contestaţie, declarându-ne: "Graba suspectă în numirea Consiliului de Supraveghere pe finalul actualului mandat ministerial, după ce luni de zile nu au făcut nimic concret, dar şi încălcările de legislaţie în derularea procedurilor de recrutare, m-au determinat să depun contestaţia. Hidroelectrica e un patrimoniu naţional care trebuie tratat cu responsabilitate şi profesionalism, inclusiv de ministrul Energiei".

Ministerul Energiei nu a anunţat, până acum, rezultatele selecţiei pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

Unele voci din piaţă susţin că pe lista celor selectaţi sunt Corina Popescu, Romeo Susanu, Oana Truţă, Radu Coşarcă şi trei străini. Se pare că Ministerul a dorit să numească acest Consiliu înainte de alegeri, însă nu a avut susţinerea Fondului Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sunt si interese pe masura. basca interesele americane in energie.

    1. Interesant cum Romeo Suseanu,fara expertiza în domeniu, avand ca unica veleitate apartenenta la gruparea de interese a FW (vezi Oana Truta) apartenenta afișată cu ocazia vizitei. de lucru de la CHE Portile de Fier alături de "băiatul teribil de deștept " și loial fondului proprietatea, Agliceru Ovi

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb