DUPĂ PRIMELE CINCI LUNI, ACŢIUNILE SIF BANAT-CRIŞANA AU CEA MAI MARE APRECIERE Cotaţiile SIF-urior, susţinute de politicile de dividend

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2015

Cotaţiile SIF-urior, susţinute de politicile de dividend

Cotaţiile acţiunilor SIF sunt pe plus, în primele cinci luni ale anului, cu excepţia SIF Muntenia, care marchează o pierdere de -4,2%, potrivit raportului pe luna mai al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, care notează că cea mai mare creştere a preţului aparţine SIF Banat-Crişana, cu 12,5%.

"Din păcate, volumul tranzacţiilor realizate cu titlurile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare este în scădere continuă", ne-a spus Nicu Grigoraş, director Departament Tranzacţionare şi Front Office SSIF Intercapital Invest, adăugând: "Acest aspect afectează atractivitatea acestor titluri, interesul investitorilor pentru SIF-uri fiind din ce în ce mai scăzut.

Reluarea politicii de dividend şi discount-ul preţului faţă de NAV mai ridicat faţă de cel de la restul SIF-urilor sunt două aspecte importante, care probabil au dus la evoluţii mai bune ale preţului titlurilor SIF1 faţă de restul SIF-urilor".

În opinia lui Mihai Iulian Căruntu, coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital BCR, SIF-urile au fost susţinute anul acesta de dividendele atractive aprobate de acţionari, aşa cum reiese din randamentele dividendelor de peste 5% accesibile investitorilor, ceea ce reprezintă un nivel rezonabil raportat la nivelul dobânzilor, al inflaţiei şi al randamentelor titlurilor de stat.

"Întoarcerea SIF1, SIF3 Transilvania şi SIF4 Muntenia la statutul de acţiuni plătitoare de dividende a susţinut cotaţiile, însă întrebarea delicată este legată de măsură în care cuantumul dividendelor respective este unul sustenabil pe termen mediu şi lung", apreciază domnia sa, adăugând: "Adică, dacă practic aceste dividende plătite pentru 2014 pot fi plătite şi în anii următori fără a dilua colecţia de active generatoare de potenţiale fluxuri de numerar. Avansul mai mare al cotaţiilor SIF1 se explică prin dividendul atractiv anunţat pentru 2014 şi prin faptul că discountul de tranzacţionare pentru SIF1 era oricum mai mare decât la celelalte SIF-uri, în condiţiile în care foştii administratori au ţinut societatea de investiţii într-o zona de opacitate din punctul de vedere al unei strategii de administrare credibile pentru piaţă.

Un calcul simplu ne indică însă că SIF-urile sunt acţiuni cu fundamente relativ slabe, în condiţiile în care, exceptând SIF5 Oltenia şi SIF2 Moldova, cheltuielile lor operaţionale sunt mai mari decât veniturile din dividende de la societăţile din portofoliu, cumulat cu cele din dobânzi. În cazul SIF1, SIF3 şi SIF4 se poate consemna un nivel sensibil mai mare al cheltuielilor operaţionale decât cel al veniturilor din dividende, ceea ce înseamnă că, pentru a-şi acoperi cheltuielile de funcţionare, aceste SIF-uri trebuie să vândă active. În mod logic, cu atât mai mult rezultă că în cazul acestor SIF-uri distribuţiile de dividende sunt finanţate exclusiv de vânzările de active. Pe de altă parte, SIF2 reuşeşte să-şi acopere cheltuielile de funcţionare din fluxul de dividende (unde FP este principala deţinere generatoare de cash), iar SIF5 a fost singurul SIF unde în 2014 nivelul veniturilor din dividende a fost substanţial peste cheltuielile operaţionale. În condiţiile în care principala participaţie generatoare de dividende este Petrom, şi în cazul SIF5 ar urmă însă să asistăm în 2015 la o reducere a veniturilor din dividende".

Potrivit analistului, ar fi foarte util în acest context să privim SIF-urile prin prisma politicii de dividende asumate de Fondul Proprietatea şi care constă în distribuirea anuală către investitori a unei sume ca dividende care "rezultă" din dividendele încasate de la societăţile din portofoliu mai puţin cheltuielile de funcţionare: "Pe această abordare, ar însemna că doar SIF5 şi-ar fi permis să facă distribuţii de dividende finanţate exclusiv din dividendele de la societăţile din portofoliu. Desigur că dividendele SIF-urilor pot fi finanţate (recomandabil doar parţial) şi din vânzări de active, însă trebuie să ne punem întrebarea în ce măsură aceste vânzări de active reprezintă în mod covârşitor vânzări de active istorice. Pentru că ar fi de dorit să începem să vedem câştiguri de capital reprezentative din cedarea de active «construite» în portofolii în urma unui ciclu investiţie-exit, aşa cum funcţionează orice de fond de investiţii clasic. Altfel, dacă dividendele distribuite şi chiar şi cheltuielile de funcţionare sunt finanţate din vânzarea de active istorice, acest fapt generează în timp o deteriorare a colecţiei de active şi reduce progresiv capacitatea portofoliilor SIF-urilor de a genera fluxuri de numerar. Şi nu există un criteriu mai relevant decât capacitatea de a genera venituri din dividende pentru a aprecia în timp forţa reală a unui portofoliu de active al unui fond închis de investiţii".

Mihai Căruntu apreciază că viitorul SIF-urilor la BVB este strâns legat de măsură în care managementul lor va crea vizibilitate în legătură cu perspectivele veniturilor lor din dividende, raportul acestora cu cheltuielile de funcţionare, strategia de obţinere a profiturilor pe termen mediu şi lung şi politica de dividende asumată în corelaţie directă cu modalitatea de finanţare a acestora.

Simion Tihon, Prime Transaction: "SIF-urile şi-au continuat tendinţa de reducere a vizibilităţii"

Luna mai a fost una apatică pentru toată piaţă, iar SIF-urile s-au încadrat în acest tablou, consideră Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a spus: "De la începutul anului şi până acum, putem spune că SIF-urile şi-au continuat tendinţa de reducere a vizibilităţii şi a interesului provocat investitorilor. În această primă parte din an, evoluţia titlurilor SIF a fost una de echilibrare din puntul de vedere al discountului faţă de activul net. Astflel, titlurile SIF1 au mai recuperat din decalajul faţă de celelalte SIF-uri, însă chiar şi aşa, SIF1 este în continuare cel mai ieftin SIF (raportat la VUAN).

În perioada următoare, nu cred că SIF-urile vor reveni în prim-planul atenţiei investitorilor (poate doar în cazul eliminării/majorării pragului de deţinere), iar în ceea ce priveşte evoluţia cotaţiilor, mă aştept să se păstreze tendinţa de echilibrare şi de reducere a discountului, păstrându-se în linii mari evoluţia generală a Bursei".

SIF-urile au raportat cumulat active nete de 6,8 miliarde de lei, la finalul lunii mai, cu 1,2% mai mari faţă de nivelul înregistrat în luna anterioară şi cu 4,5% peste nivelul de la începutul anului, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa ii multumim lui misu [...] ca exista si ca si-a luat loc de veci cf declaratiei de avere si cetateanului mircea ursache care ia bani din salariu cam din 3 locuri cam de la stat dar cel putin la asf nu isi face treaba conform competentelor, cetateanului copariu cetatencei padureanu care este decat o javra pe partea inumana si nu am toata organigrama asf (ca e document clasificat sau ceva la fel ca atributiile dansilor) ca as mai zice. cat timp vor exista sif-urile si fp-ul si regulamentul 16/2014 piata romaneasca de capital va exista prin remuneratia salariatilor lor cel putin indiferent de volumul de tranzactionare. eu m-as bucura sa muriti in chinuri, jigodiilor!ps faptul ca nu sunteti sau nu va consider deloc incompetenti ma face sa imi doresc mai mult sa muriti in chinuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb