Economie versus societate?

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 1 iulie 2013

CRISTIAN PÎRVULESCU

Imaginea unui război de uzură împotriva politicilor sociale, privite şi prezentate ca un fel de coloană a cincea, este asociată permanent interminabilei crize economice pe care o parcurgem. Mainstrea­mul politic şi economic prezintă situaţia ca fiind cu o singură ieşire. Altfel, pierdem orice şansă! Şi dacă popoarele, cei care votează, cred altfel? Răspunsul este cunoscut de mai bine de douăzeci de ani, din campania lui Bill Clinton împotriva lui Bush: It's the economy, stupid! În raport cu supremaţia economiei, devenită centrul existenţei umane, nu există alternativă! Legea pieţei - o spunea chiar Mugur Isărescu prin 2008 - e precum legea gravitaţiei!

În Europa şi America de Nord este deja un stereotip: politicile sociale sunt de domeniul trecutului şi nu mai pot fi susţinute. Şi, după treizeci de ani de propagandă de acest fel, mulţi, nu doar la dreapta (care şi-a pierdut odată cu abandonarea creştin-democraţiei deschiderea socială), ci şi la stânga, au ajuns să creadă acest "adevăr". De fapt, diferenţa dintre stânga aşa-zis social-democrată şi dreapta conservatoare s-a micşorat permanent, şi nu pentru că dreapta democratică (sau ceea ce se numeşte de obicei astfel) ar fi tentată de social, ci pentru că stânga a devenit din ce în ce mai "realistă". Situaţia din Grecia de după scandalul ERT (serviciul public de mass -media) sau din Bulgaria după învestirea guvernului Plamen Oreciarski dovedesc, odată în plus, că aşa-zisa stângă (PASOK-ul grecesc sau Partidul Socialist bulgar) nu au decât obiective politice înguste, abandonând orice dimensiune socială. Iar situaţia din România nu este cu mult diferită. Evoluţiile politice, sociale şi economice din ultimele săptămâni din câteva ţări extra-europene - Brazilia, Egipt sau Turcia - arată însă că nicăieri socialul nu poate fi evacuat din politică! Contestarea liderilor în cele trei exemple are la bază revendicări sociale. În primul caz este vorba de despre o preşedintă de stânga într-o ţară în care creşterea economică a fost un factor de progres social, în al doilea un preşedinte islamist ales pe ruinele unei revoluţii antiautoritare şi în al treilea de un prim-ministru islamist moderat care este prezentat ca un campion al creşterii economice. O creştere economică văzută peste tot ca un scop în sine!

După mai bine de cinci ani de instabilitate economică sistematică, în ce măsură ieşirea din criza actuală se poate face prin metode eminamente economice? Sau, altfel spus, chiar poate fi economia opusă societăţii? După cinci ani de criză economică globală, politicienii nu par să înţeleagă ce s-a întâmplat. Obişnuit să se concentreze doar pe situaţia din propria ţară şi abuzând de teoria conspiraţiei, lidershipul actual refuză să accepte că situaţia s-a schimbat radical. În continuare, popoarele sunt privite ca actori colectivi manipulabili. Totul se întâmplă ca şi când naţiunile ar fi imature şi doar elitele, în primul rând cele economice, cunosc "adevărul". Şi, atunci ce rost mai au alegerile "democratice"?

În acelaşi timp, o mişcare mondială pentru mai multă democraţie, declinată diferit de la o ţară la alta, dar având în comun nu doar mijloacele, ci şi ideile, revendică mai multă dreptate socială. Între Puerta del Sol din Madrid, Tunis sau Cairo şi Istanbul sau Sao Paolo asemănările sunt mai mari decât diferenţele. În faţa acestui val de democratizare globală cum vor reacţiona elitele economice şi politice? Vom ajunge din nou, ca în al treilea deceniu al secolului trecut, să abandoneze democraţia?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ametiti intre o stanga si o dreapta imaginare,precum racanii handicapati,politicienii nu pot,si nici nu isi propun sa inteleaga ceva,rostul lor este sa ia decizii.

    Stanga si dreapta din parlamentul britanic sau francez nu mai pot fi depistate in salile imense din casa republicii ,construita,din proiect,pentru a reflecta"o singura vointa". 

    Chiar daca ,prin noua constitutie,care este in durerile facerii,Parlamentul va deveni chiar prima putere in stat,modul in care este populat,cu nonvalori patentate,va perpetua ineficienta legislativa. 

    Politicienii au inteles putine lucruri din economie,nu numai in Romania.

    Antreprenorii romani si straini care indraznesc sa investeasca aici ,in pofida legislatiei imprecise si a birocratiei sufocante cred in steaua lor,si nu vad in societatea romaneasca o piedica,ci o oportunitate. 

    Daca prin democratie se intelege ce intelege Parvulescu (agitatie a unor asistati sociali, care nu au facut nimic in viata lor decat o coafura "afro") chiar sper se abandoneze "democratia" asta.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb