"EDF" şi-a vândut activele din Polonia pentru 1,07 miliarde euro

Mathias Klein
Internaţional #Energie / 21 mai 2017

"EDF" şi-a vândut activele din Polonia pentru 1,07 miliarde euro

"PGE", cel mai mare producător polonez de electricitate, a anunţat vineri semnarea unui acord referitor la preluarea activelor din Polonia ale grupului francez de utilităţi "EDF", inclusiv datoriile, pentru suma de 4,51 miliarde zloţi (1,07 miliarde euro), transmite Reuters.

Tranzacţia, care priveşte opt centrale de cogenerare (producţie de căldură şi electricitate) precum şi o termocentrală, face parte dintr-un plan mai amplu al autorităţilor poloneze vizând răscumpărarea unor active cheie de la investitorii străini.

"PGE", o companie energetică deţinută de statul polonez, a precizat că valoarea de 4,51 miliarde zloţi a tranzacţiei include suma de 2,45 miliarde zloţi pentru valoarea activelor "EDF Polska" la care se adaugă datorii nete în valoare de 2,06 miliarde zloţi. Compania poloneză speră să finalizeze achiziţia până la data de 2 ianuarie 2018.

"Preţul de aproximativ un miliard de euro oferit pentru această societate corespunde cu valoarea de piaţă şi noi îl considerăm unul interesant", a declarat preşedintele "PGE", Henryk Baranowski, potrivit Agerpres.

Anul trecut, "PGE" a realizat un profit operaţional de 1,7 miliarde euro, în timp ce activităţile din Polonia ale "EDF" au generat un profit operaţional de 261 milioane euro.

Preocupat să asigure securitatea energetică a Poloniei, guvernul de la Varşovia a blocat la finele lui 2016 un proiect care viza divizarea companiei "EDF Polska", prin care grupul "EDF" vroia să vândă activele de cogenerare (producţie de căldură şi electricitate) către fondul australian "IFM Investors", iar termocentrala de la Rybnik grupului ceh "EPH". Ca urmare a opoziţiei autorităţilor poloneze, "EDF" a intrat în negocieri cu un consorţiu de companii poloneze format din "PGE", "Enea", "Energa" şi "PGNiG Termika". La final, "PGE" a rămas singurul cumpărător al activelor "EDF Polska".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O atitudine care trebuie sa dea de gandit si care poate fi interesanta de urmat, dar in conditiile in care ai un plan si o viziune de ansamblu pentru economie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb