EDIŢIE SPECIALĂ: TRANSGAZ / REPREZENTANŢII COMPANIEI DE TRANSPORT GAZE NATURALE: Distribuirea a 90% din profit obligă Transgaz la împrumut

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 1 noiembrie 2018

Distribuirea a 90% din profit obligă Transgaz la împrumut

Repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat de Transgaz sub formă de dividende are un impact negativ asupra capacitatăţii companiei de a finanţa un amplu program de investiţii, care include proiectele strategice cuprinse în programul de dezvoltare pe zece ani al companiei aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi alte investiţii/achiziţii cuprinse în strategia de dezvoltare a companiei, ne-au transmis reprezentanţii companiei. Aceştia ne-au precizat, într-un interviu, că menţinerea cotei de repartizare de 90% din profitul net sub formă de dividende va determina creşterea gradului de îndatorare al companiei, care va fi obligată să se împrumute suplimentar.

Reporter: Având în vedere preluarea Vestmoldtransgaz de către Trans­gaz, prin Eurotransgaz, când estimaţi finalizarea conductei Ungheni- Chişinău?

Transgaz: Proiectul Ungheni- Chişinău reprezintă o importantă inves­tiţie pentru creşterea securităţii energetice a Republicii Moldova, pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a celei mai mari zone de consum din Republica Moldova, municipiul Chişinău, dintr-o sursă alternativă de gaze naturale, şi constă în prelungirea interconectării existente (Iaşi-Un­gheni) cu o conductă de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni- Chişinău. Termenul estimat de finalizare a inves­tiţiei este decembrie 2019.

Reporter: Când este prevăzută finalizarea conductelor Oneşti-Gherăeşti şi Gherăeşti-Leţcani, care să asigure interconectarea la Ungheni cu conducta Ungheni-Chişinău?

Transgaz: Interconectarea la Ungheni între sistemul naţional de transport gaze naturale şi sistemul de transport gaze naturale din Republica Moldova a fost finalizată în anul 2015. Cele două conducte, Oneşti-Gherăeşti şi Gherăeşti-Leţcani, prevăzute a se finaliza în decembrie 2019, sunt dezvoltări în sis­temul românesc de transport gaze naturale în vederea îmbunătăţirii alimentării cu gaze naturale a regiunii de Nord-Est a României şi a creşterii capacităţii de transport în perspectiva oferită de interconectarea existentă (Iaşi-Ungheni) cu Republica Moldova şi conducta Ungheni-Chişinău.

Reporter: În ce fel sunt afectate investiţiile Transgaz de preluarea de către stat a unei cote de 90% din profitul net al Transgaz? Din ce surse vor fi finanţate investiţiile?

Transgaz: Repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat de Transgaz sub formă de dividende impactează negativ capacitatea Trans­gaz de a finanţa un amplu program de investiţii, care include proiectele strategice cuprinse în programul de dezvoltare pe zece ani al companiei aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi alte investiţii/achiziţii cuprinse în strategia de dezvoltare a companiei.

Menţinerea cotei de repartizare de 90% din profitul net sub formă de dividende va determina creşterea gradului de îndatorare al companiei, care va fi obligată să se împrumute suplimentar.

Reporter: Recent, consorţiul din care făcea parte şi Transgaz a pierdut licitaţia pentru achiziţia a 66% din acţiunile operatorului naţional de transport gaze naturale din Grecia - DESFA. Intenţionaţi să mai participaţi şi la alte licitaţii de acest gen din afara graniţelor ţării?

Transgaz: Viziunea Transgaz este de a-şi întări rolul de jucător important pe piaţa de gaze naturale regională şi europeană, motiv pentru care analizează oportunitatea intrării în acţionariatul altor companii care corespund strategiei de dezvoltare a companiei. Conform statutului societăţii, competenţa de aprobare a intrării în acţionariatul altor companii este a Adunării Generale a Acţionarilor şi, în calitatea de companie listată la Bursa de Valori, Transgaz va publica deciziile de investiţii/achiziţii în conformitate cu regulile de guvernanţă corporativă.

Reporter: Mulţumesc!

Transgaz are un sistem de administrare unitar, fiind condusă de un Consiliu de Administraţie. Atât membrii Consiliului de Administraţie, cât şi managementul companiei (directorul general şi directorul economic) au fost selectaţi în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă la întreprinderile publice, cu modificările şi completările ulterioare, ne-au transmis reprezentanţii companiei.

Aceştia ne-au precizat: "Conducerea Transgaz este asigurată de un Consiliu de Administraţie format majoritar din administratori neexecutivi şi independenţi, în sensul art. 138 (2) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Consiliul de Administraţie este compus din cinci membri care garantează eficienţa capacităţii de supraveghere, analiza şi evaluarea activităţii societăţii, precum şi tratamentul echitabil al acţionarilor.

Membrii Consiliului de Administraţie sunt aleşi de Adunarea Generală a Acţionarilor pentru un mandat de patru ani, iar, în cazul îndeplinirii în mod corespunzător a atribuţiilor, mandatul poate fi reînnoit, sau cu posibilitatea de a fi revocaţi de către Adunarea Generală Ordinară în cazul neîndeplinirii obiectivelor principale. Structura Consiliului de Administraţie al Transgaz asigură un echilibru între membrii executivi şi neexecutivi, astfel că nicio persoană sau grup restrâns de persoane să nu poată domina procesul decizional al Consiliului de Administraţie. Procesul decizional în cadrul societăţii va rămâne o responsabilitate colectivă a Consiliului de administraţie, care va fi ţinut responsabil solidar pentru toate deciziile luate în exercitarea competenţelor sale".

Conform surselor citate, modificarea sistemului de administrare al companiei ţine de decizia acţionarului majoritar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Remarcabil efortul pentru aceasta editie speciala, complexitatea materialului nu are echivalent in presa. Felicitari Bursa! O dovada ca romanii inca mai au presa adevarata.

    1. Excelent!

    Conducatorii Transgaz si Guvernantii Nostri ar Trebui sa mearga la Doctor si sa se Caute Bine la Cap ! Sa Vedem Cine o Sa le Plateasca Gazele Alea ! MOLDOVA Nu e o Tara ci o GAURA NEAGRA ! Acolo Komsomolul Nu aDisparut NICIODATA ! Jumatate din LOCUITORII EI Ne SINT DUSMANI PE FATA ! Le Place sa Consume Dar Fara Sa-si Plateasca DATORIILE ! O Sa Fie Cu Ei O Teapa de Neimaginat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb