EDP Renewables (EDPR) îşi menţine traiectoria către o tranziţe energetică, iar în 2022 a crescut capacitatea proiectelor de instalare din surse regenerabile, investiţiile în tehnologii multiple şi producţia de energie curată, conform unui comunicat remis redacţiei.
Astfel, conform datelor operaţionale de la sfârşitul anului 2022, compania a atins o capacitate totală instalată de 14,7 GW în active regenerabile, cu 1,2 GW mai mult decât în 2021, inclusiv luând în considerare rotaţiile activelor.
Potrivit sursei, anul trecut, capacitatea adăugată a EDPR a fost determinată în principal de extinderea cu succes de 0,7 GW a activelor solare în regiunea Pacifică a Asiei şi, de asemenea, în America de Sud, care a adăugat 0,6 GW de capacitate eoliană în aceeaşi perioadă. EDPR a adăugat 0,4 GW de tehnologie eoliană şi solară atât în America de Nord, cât şi în Europa, care include primul parc hibrid al companiei şi primul care a fost pus în funcţiune în Peninsula Iberică şi care combină energia solară şi eoliană.
Pe parcursul anului 2022, EDPR a asigurat tranzacţii de rotaţie a activelor de până la 1 GW de capacitate în Polonia, Spania, Italia, Brazilia şi Statele Unite, cu o construcţie şi transfer de succes a unui proiect solar de 200 MW în Indiana.
Până la sfârşitul anului 2022, Europa şi America de Nord reprezentau 38%, respectiv 49% din portofoliu. Asia Pacific, o regiune în care EDPR a intrat în 2022, odată cu achiziţia Sunseap, reprezintă deja 5% din portofoliul total al EDPR.
Compania continuă să îşi diversifice tehnologiile, instalaţiile solare jucând un rol cheie, deoarece acestea reprezintă deja 12% din portofoliul total al EDPR. Cu toate acestea, vântul a continuat să fie tehnologia de bază, reprezentând 88% din capacitate. Compania are, de asemenea, 1,5 GW brut de energie eoliană offshore în funcţiune, subliniază sursa citată.
Până la sfârşitul anului, EDPR a atins 4 GW de capacitate record în construcţie între proiectele solare şi eoliene, împreună cu primii 40 MW din stocare.
EDPR continuă să lucreze pentru a conduce tranziţia energetică pe pieţele în care este prezent. În 2022, compania a generat 33,4 TWh de energie curată, adică cu 10% mai mult decât în 2021.
Această cifră este reprezentată de Europa - 35% şi America de Nord - 55% din producţia totală. În Europa, producţia a crescut cu 4% de la an la an, datorită extinderilor şi stabilităţii resurselor regenerabile. În America de Nord, producţia a crescut cu 8% de la an la an, în principal datorită unei resurse regenerabile mai mari în regiune şi a unei capacităţi instalate mai mari, se menţionează în comunicat.