EFECTELE REDUCERII TVA DE LA 24% LA 9% - DROJDIE LA DOSPIT Ca să se ieftinească, pîinea se scumpeşte

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 21 august 2013

Ca să se ieftinească, pîinea se scumpeşte

Viorel Marin, ANAMOB: "Preţul pâinii la raft nu depinde în totalitate de reducerea TVA"

Viorel Marin: "Anumite prevederi privind controlul comercializării pâinii sunt aberante şi par să urmărească interese private"

După ce autorităţile au anunţat reducerea TVA la 9% pentru pâine începând cu 1 septembrie 2013, unele magazine au crescut discret preţurile la raft pentru produsele de panificaţie. Potrivit domnului Viorel Marin, preşedintele patronatului ANAMOB practica este una obişnuită pe întreaga piaţă. "Atunci când urmează un sezon de reduceri, retailerul va creşte iniţial preţurile, indiferent de domeniul în care activează", a explicat domnia sa.

Viorel Marin a ţinut să precizeze că legătura dintre reducerea TVA la pâine şi scăderea preţului la raft este falsă şi că retailerilor nu le poate fi impus un anumit preţ de vânzare. Domnia sa ne-a spus: "Fiecare distribuitor îşi calculează costurile şi stabileşte un preţ în funcţie de acestea. Costurile sunt influenţate de o varietate de factori, nu doar de reducerea taxei pe valoare adăugată. ANAMOB nu a susţinut niciodată că preţul pâinii va scădea în urma acestei măsuri".

Disensiuni în industria de morărit şi panificaţie

Jucătorii din industria de panificaţie vor să reducă evaziunea fiscală din domeniu, mai ales în condiţiile reducerii TVA la pâine.

Un pas în acest sens a fost făcut de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) care a propus un proiect de act normativ privind controlul comercializării pâinii, al produselor de panificaţie şi al produselor de patiserie.

Domnul Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB) susţine însă că Rompan nu are sprijinul tuturor jucătorilor din industrie. Domnia sa a precizat că până şi unii membri Rompan se împotrivesc anumitor prevederi ale proiectului legislativ propus de patronat.

Reprezentantul ANAMOB a fost prezent la prima şedinţă privind proiectul normativ a unui Grup de lucru constituit în cadrul Consiliului consultativ al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din 12 august.

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu estimează că, în România, pâinea se comercializează în circa 150.000 de puncte de vânzare, iar după implementarea proiectului de lege, numărul acestora se va reduce la jumătate. Proiectul mai prevede ca pâinea să se vândă numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale. Viorel Marin susţine însă că cifrele înaintate de Rompan sunt inexacte şi nu consideră că se poate aprecia exact dacă un control mai strict al industriei va genera înjumătăţirea punctelor de comercializare a produselor de panificaţie.

Potrivit ANSVSA şi Rompan, printre motivaţiile întocmirii unui nou act legislativ se află reglementarea normelor legate de sancţionarea celor ce nu respectă legea privind pâinea pentru a avea o forţă legislativă mai mare, dar şi pentru uniformizarea cerinţelor de vânzare a pâinii în România cu celelalte state ale UE, în spaţii special amenajate şi datorită introducerii TVA de 9% pentru pâine, începând cu 1 septembrie 2013.

Contra-argumentele aduse fac referiri la solicitarea Uniunii Europene ca fiecare instituţie să reglementeze domeniul de activitate şi eventualele suprapuneri între instituţii în efectuarea controalelor.

Domnul Viorel Marin susţine că industria de profil nu îşi doreşte ca acest act normativ să fie aprobat deoarece principiile pe care este bazat există deja în legislaţie, iar normele propuse de preşedintele Rompan nu au legătură cu combaterea evaziunii fiscale şi afectează competiţia pe piaţa liberă. "Anumite prevederi propuse de Rompan sunt aberante şi contra legilor pieţei. Actul normativ include până şi dimensiunile rafturilor de prezentare a produselor de panificaţie. Impunerea unui anumit tip de prezentare este împotriva oricărei strategii de vânzare şi va îngreuna promovarea mărfii", a pledat reprezentantul ANAMOB.

Şi reprezentanţii ANSVSA au subliniat că, în cazul în care se doreşte promovarea unui astfel de act normativ, trebuie creat "un cadru legislativ temeinic fundamentat, pentru elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind comercializarea pâinii, prin care să fie evitate suprareglementarea şi supracontrolul".

Consiliul Concurenţei (CC) a opinat că un punct de vedere referitor la respectivul actul normativ va fi exprimat prin avizul instituţiei atunci când va primi forma finală a documentului. CC va urmări ca actul normativ să evite restricţionarea concurenţei prin norme prea stricte privind amplasarea sau dimensiunea rafturilor în magazine.

Evaziunea fiscală în sectorul pâinii a însumat, anul trecut, 1,5 miliarde lei (337 milioane euro), reprezentând 2 milioane de tone de făină şi pâine, aproape 60% din totalul producţiei din România, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Producţia totală de făină şi pâine a fost anul trecut de 3,44 milioane tone, din care doar 1,47 milioane tone fiscalizată. "Evaziunea fiscală a înregistrat creşteri spectaculoase numai în perioadele în care cota TVA a crescut. În perioada 1999-2004, datorită majorării TVA de la 11 la 19% evaziunea fiscală a crescut cu 1,3 milioane tone pâine. În perioada 2004-2010, când nu s-a înregistrat majorare la TVA evaziunea fiscală a rămas la circa un milion tone de pâine anual. În perioada iulie 2010-2012, când cota TVA a crescut de la 19 la 24%, evaziunea fiscală a mai urcat cu 300.000 tone pe an", arată Ministerul Agriculturii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb