Eforturi pentru salvarea Institutului Cantacuzino

MIHNEA RĂU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 4 martie 2010

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Guvernul alocă fonduri de 1 milion de lei pentru ca institutul să-şi reobţină avizele de la jumătatea lunii aprilie

    Banca Mondială a amânat cu un an termenul până la care Institutul să-şi modernizeze activitatea, cu cele peste 8 milioane de euro primite de la instituţia financiară

    Agenţia Naţională a Medicamentelor a retras autorizaţia pentru producerea vaccinurilor după ce a constatat mai multe probleme în activitatea de fabricaţie

    Tulburarea provocată de retragerea autorizaţiei Institutului Cantacuzino, instituţie strategică în producţia de vaccinuri, a determinat Guvernul să se implice, ieri, cu fonduri pentru ca instituţia să-şi poată relua activitatea după 15 aprilie.

    Executivul a alocat Institutului Cantacuzino fonduri totale de un milion lei pentru finalizarea lucrărilor şi reverificarea parametrilor de lucru, care să permită instituţiei ca, până la jumătatea lunii aprilie, să obţină avizele necesare pentru continuarea activităţii, inclusiv pentru producerea vaccinurilor.

    În urmă cu aproape o lună, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie. Controlul efectuat de ANM la Institutul Cantacuzino a relevat numeroase probleme în activitatea instituţiei (raportul integral îl puteţi vizualiza pe www.bursa.ro).

    Concluzia inspectorilor ANM a fost că activitatea Institutului nu respectă prevederile de bune practici, nefiind îndeplinite condiţiile pentru autorizarea de fabricaţie a medicamentelor de uz uman, produse sterile, preparate pe cale aseptică, şi a vaccinurilor gripale (pandemice sau sezoniere).

    După această decizie, Institutul Cantacuzino s-a angajat ca, până în 15 aprilie, să finalizeze o serie de lucrări, dar şi de reverificări a parametrilor de lucru la liniile de productie a vaccinurilor BCG şi pandemic, ANM dând asigurări instituţiei ca va elibera autorizaţia de fabricaţie dacă aceste măsuri vor fi realizate.

    Ultima certificare pentru linia de producţie a fost obţinută de institut în anul 2006. Pentru că este valabil trei ani, certificatul de bune practici de fabricaţie (BPF) trebuia reînnoit la mijlocul lunii decembrie 2009. Sursele noastre susţin că nici măcar nu a mai fost depusă cererea în acest sens. Ceea ce a atras după sine sancţiunea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

    Institutul s-a angajat faţă de Banca Mondială să modernizeze şi să extindă capacitatea de producţie a vaccinurilor, pentru care a primit acum trei ani, o finanţare totală de 8,5 milioane de euro de la instituţia financiară internaţională.

    Până acum au fost semnate contracte în valoare de aproape 5 milioane de euro, din care s-au cheltuit 3,8 de milioane.

    Banii au fost alocaţi pentru achiziţia de echipamente astfel încât să fie modernizată linia de producţie la standardele internaţionale. Programul cu Banca Mondială trebuia să se încheie la 31 decembrie 2009, însă a fost prelungit cu încă un an, pentru că Institutul nu a reuşit să-l finalizeze.

    În mod normal, finalizarea programului cu Banca Mondială ar scuti Institutul de grija reautorizării, însă pentru asta trebuie ca el să poată fi reautorizat cât mai repede şi să-şi reia activitatea, ca să-i permită Institutului să-şi modernizeze activitatea prin fondurile externe contractate.

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb