ENERGIE / CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "ANRE nu şi-a jucat niciodată rolul de gardian al companiilor energetice"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 iunie 2014

"ANRE nu şi-a jucat niciodată rolul de gardian al companiilor energetice"

"Autoritatea de reglementare a pieţei de energie nu este transparentă şi nu se gândeşte la consumatori"

Update 14:43 ANRE a primit peste 3.000 de reclamaţii, în 2013 şi 2014

ANRE a trimis, astăzi, răspunsul la solicitarea pe care Ziarul BURSA a înaintat-o, ieri, instituţiei de control, cu privire la soluţionarea reclamaţiilor făcute de consumatori. În cadrul acesteia, se arată: "Analiza şi formularea răspunsurilor cu privire la aspectele prezentate în petiţii se face în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare. În cursul anului 2013, la ANRE au fost înregistrate şi soluţionate un număr de 2.236 petiţii, formulate de către persoane fizice şi juridice beneficiare/solicitante a serviciilor prestate de către operatorii economici din sectorul energiei electrice, în timp ce până la data prezentei, în 2014, au fost înregistrate 1.095 de petiţii".

Potrivit răspunsului ANRE, din cele 1.095 de reclamaţii transmise de consumatori anul acesta, 184 au fost redirecţionate de ANPC, în timp ce din cele 2.236 de petiţii de anul trecut, 227 veneau de la ANPC

"Petiţiile primite au fost soluţionate în termenul legal şi în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, cu informarea petenţilor şi a instituţiilor prin intermediul cărora au fost transmise la ANRE, după caz", ne-au spus sursele citate.

Principale probleme semnalate au fost facturarea energiei electrice (468 de reclamaţii în 2013 şi 304 în acest an), calitatea energiei electrice (321 anul trecut şi 151 în 2014), solicitarea informaţiilor cu caracter general (205 în 2013 şi 59 în 2014), emiterea Avizului Tehnic de Racordare (176 anul trecut şi 118 în acest an) şi suspiciunea de sustragere de energie electrică (144 în 2013 şi 104 în anul curent).

La data de 11 iunie 2014, directia de control din cadrul ANRE avea în derulare un număr de 80 de acţiuni de control la operatori economici licenţiaţi/atestaţi în domeniul energiei electrice, potrivit surselor citate.

---

ANRE este o instituţie care nu se gândeşte la consumatori, "nu are nicio legătură cu aceştia, deşi are un departament pentru protejarea lor", este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"Această autoritate, care este reglementatorul pieţei de energie, nu a dat niciodată dovadă de transparenţă, nici pe partea de energie, nici pe partea de gaze", ne-a spus domnia sa, menţionând că, indiferent cum se va finaliza noul dosar de la DNA în care este implicat şi un oficial al ANRE, "în mod cert se naşte o întrebare cu privire capacitatea Autorităţii de a fi gardianul jucătorilor din piaţă, rol pe care nu l-a jucat niciodată".

Referitor la companiile de electricitate din ţara noastră, Cristian Pârvan consideră: "În urmă cu câţiva ani a fost nevoie de constituirea unei Comisii Parlamentare care să analizeze contractele post privatizare din domeniul energiei electrice, întrucât cei care cumpăraseră companiile de profil nu făcuseră investiţiile la care se angajaseră".

Claudiu Dumbrăveanu, unul din vicepreşedinţii ANRE, a fost reţinut, săptămâna trecută, de DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită de la Florin Gugu, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare pentru SC ElectroAlfa International, preşedintele acesteia din urmă fiind Gheorghe Ciubotaru.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată că, în cursul anului 2013, Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la directorul ENEL foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International. Foloasele constau în atribuirea a două contracte de execuţie - lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei - în schimbul efectuării unor intervenţii pentru avantajarea intereselor ENEL. Acestea aveau în vedere micşorarea procentului de reducere a tarifelor la electricitate de la 6% la 1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Procurorii DNA au precizat: "În prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, a pus în vedere numitului Gugu Florin că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către ENEL cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente. În acest context, Gugu Florin a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu Claudiu Sorin, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu".

În aceste condiţii, DNA a început urmărirea penală, în stare de libertate, faţă de Dumbrăveanu (acuzat de luare de mită), Ciubotaru (acuzat de complicitate la luare de mită) şi Gugu (acuzat de dare de mită).

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, sumele facturate ilegal sunt plăţi nedatorate care ar trebui restituite consumatorilor - atât celor casnici, cât şi industriali - imediat, cu orice risc.

Domnia sa ne-a spus că, până în prezent, nu are solicitări de la consumatori pentru deschiderea unor astfel de procese, dar că se va implica dacă va fi cazul, subliniind că "aceste corporaţii din energie merită o astfel de palmă, întrucât recurg la banii consumatorului, întrucât «sunt prea mari să dea faliment»".

Potrivit lui Cristian Pârvan, în momentul în care "vor apărea avocaţi specializaţi" în domeniu, probabil că vor fi şi procese în instanţă pe marginea acestui subiect.

ANPC: 6.700 de reclamaţii de la consumatori, pe electricitate, în 2013 şi 2014

Anul trecut, la Comisariatul Bucureşti, au fost înregistrate aproximativ 640 de reclamaţii de la consumatori, care fac referire la piaţa electricităţii, alte 312 reclamaţii fiind trimise în 2014, după cum ne-au spus reprezentanţii Autorităţii Anţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Aceştia ne-au precizat că, la nivelul întregii ţări, în 2013 au fost înregistrate 5.000 de reclamaţii care vizează energia electrică, iar în 2014 - 1.700.

"Principalele aspecte sesizate sunt întreruperile de energie electrică, contoarele defecte, calculul eronat al facturii, aparatele electrocasnice arse din cauza fluctuaţiilor de tensiune", ne-au declarat sursele citate.

Reprezentanţii ANPC au subliniat că, "întrucât ANRE este autoritatea competentă ce reglementează activitatea de furnizare a energiei electrice (...), reclamaţiile au fost redirecţionate către autoritatea competentă în domeniu".

Într-un comunicat remis presei săptămâna trecută, conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei sublinia: "ANRE este preocupată constant de evoluţia costurilor energiei furnizate clienţilor finali şi implicit a facturii, precum şi de sancţionarea eventualelor abateri ale operatorilor din sectorul energetic. Astfel, numai în anul 2013 Direcţia Generală Control a efectuat un număr de 1.267 controale, inclusiv în cadrul grupului ENEL, în urma cărora au fost întocmite 386 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 7.422.700 lei".

Comunicatul mai arată că "documentele invocate în spaţiul public cu privire la tarifele aprobate de ANRE pentru SC ENEL SA respectă principiile prevăzute de legislaţia primară în vigoare, sunt tehnic şi legal argumentate, profesionist întocmite şi nu favorizează niciun operator sau companie din domeniul reglementat de ANRE, inclusiv societatea SC ENEL SA".

Totodată, ENEL afirmă că politica sa este aceea de a "colabora deschis cu autorităţile, oferindu-le întregul suport, atunci când este solicitat, pentru clarificarea oricăror aspecte relevante".

Procurorii DNA subliniază că Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la micşorarea procentului de reducere a tarifului de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv până la finele anului 2013.

Aceste aspecte au fost stabilite în cadrul şedinţei din 21.06.2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu avea calitatea de membru, cu drept de vot, potrivit DNA, care arată că, ulterior, oficialul ANRE a continuat să acorde sprijin companiei ENEL în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către Electroalfa Intenational.

Claudiu Dumbrăveanu a fost director de divizie la ElectroAlfa International Botoşani, producător de echipamente electrice, şi a fost susţinut de PSD la numirea sa în funcţie. Conducerea ANRE este aleasă prin vot în Parlament.

ANRE: "Sumele au fost recuperate prin micşorarea tarifelor"

Conducerea ANRE a anunţat, ieri seară, că nu au fost prejudiciaţi consumatorii în urma aplicării eronate a modului de facturare a certificatelor verzi, sumele fiind recuperate prin micşorarea tarifelor.

Reglementatorul pieţei de energie susţine, într-un comunicat: "În urma acţiunilor de control, pe care le desfăşoară conform programelor aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronată a unor prevederi privind aplicarea preţurilor şi tarifelor, şi, în baza competenţelor sale de reglementare şi calculelor efectuate în conformitate cu prevederile Metodologiei specifice, a luat măsura regularizării, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementată a energiei electrice pentru perioada 26 iulie - 31 decembrie 2012, prin micşorarea preţului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar".

Reprezentanţii ANRE mai susţin că, după data de 1 ianuarie 2013, tarifele pentru furnizarea reglementată a energiei electrice nu mai conţin componenta de achiziţie de certificate verzi, valoarea acestora fiind calculată în conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi evidenţiată, separat, în factură.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. alta dovada de sabotare a economiei nationale...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb