ENERGIE PENTRU VIITOR SAU TAXE PENTRU ASTĂZI? / ALEXANDRA BORISLAVSCHI, ELECTRICA: "Nu putem spune că avem o piaţă matură şi stabilă"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 februarie 2019

Alexandra Borislavschi

Alexandra Borislavschi

Nu se poate considera că ţara noas­tră are o piaţă a energiei matură şi stabilă, a declarat Alexandra Borislavschi, director executiv al direcţiei de guvernanţă corporativă & M&A, adăugând, însă, că măsurile incluse în OUG114/2018, respectiv plafonarea preţurilor, nu reprezintă modul ideal de rezolvare a distorsiunilor din piaţă.

Domnia sa a afirmat: "Ordonanţa, deşi nu este în mod cert modul ideal de a regla (n.r. aceste distorsiuni), remarcă faptul că avem o disfuncţionalitate a pieţei. Că ceva nu funcţionează, că nu suntem suficient de maturi pentru liberalizarea care a avut loc, că structura sau mecanismele pieţei nu sunt perfect funcţionale. Suntem o ţară în curs de maturizare şi mai avem ceva până ajungem acolo. Câteodată reacţionăm încercând să reglăm pe parcurs. (...) Consider că avem nevoie de stabilitate şi de o comunicare mai bună pentru a găsi soluţii valabile pentru toată lumea".

Electrica este unul dintre cei mai mari distribuitori şi furnizori de energie electrică din ţara noastră, având şi poziţia de FUI (furnizor de ultimă ins­tanţă), iar, potrivit doamnei Borislavschi, compania se găseşte, atunci când cresc preţurile, că ajunge să deconteze diferenţele de preţ, respectiv dintre preţul pieţei (de cumpărare) şi preţul final.

Alexandra Borislavschi a mai spus: "Am văzut cu toţii în 2017 nişte evoluţii de preţ fulminante pe care nu pot spune că le-am înţeles pe baza mecanis­melor unei pieţe normale, libere. Dacă cererea nu se modifică, oferta nu se modifică şi nu există motive pentru modificarea costului de producţie (n.r. al energiei electrice), în mod normal, preţul ar trebui să se stabilească în acelaşi loc. Dacă peste noapte, lucrurile se întâmplă altfel, decontul sigur că apare pe furnizor. Lucru care s-a întâmplat în 2017, când Electrica Furnizare a avut un an dificil. Dar după aceea (n.r. creşterea preţului) se transmite în piaţă şi ajunge până la urmă şi la consumatorul final".

În ceea ce priveşte OUG114, reprezentantul Electrica a mai adăugat: "Ordonanţa reglează nişte deficienţe ale pieţei, pe partea de FUI mai ales, pentru că metodologia actuală cu referire la FUI din 2018 prevede că ANRE stabileşte preţul care este luat în calculul preţului final la consumatori, dar este treaba FUI să achiziţioneze preţul respectiv din piaţă. Dacă nu poţi achiziţiona la preţul pe care îl consideră ANRE-ul, şi chiar dacă îl recalculează şi face o medie ulterior, este o volatilitate enormă la preţ care arată clar că nu avem o piaţă matură. Volatilitatea poate să funcţioneze atunci când eşti un importator net şi depinzi de mulţi factori externi, dar în momentul în care noi nu suntem un importator net, dimpotrivă, eu nu-i văd sensul acestei volatilităţi şi este clar că avem nevoie de nişte mecanisme de reglare".

Electrica are un plan de investiţii în reţeaua sa de distribuţie de 608 milioane de lei în 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 35% faţă de investiţiile bugetate în anul anterior care au fost la un nivel de 910 milioane de lei, dar cu 43% mai mult în comparaţie cu obligaţia impusă de către ANRE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb