ENERGIE PENTRU VIITOR SAU TAXE PENTRU ASTĂZI? / CORNELIU BODEA, CENTRUL ROMÂN AL ENERGIEI: "OUG 114 încearcă să corecteze distorsiunile pieţei de energie"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 februarie 2019

Corneliu Bodea

Corneliu Bodea

"Scopul discuţiilor din Senat cu reprezentanţii ALDE a fost informarea lor pentru când se va ajunge la modificarea OUG114" a explicat domnul Bodea

Plafonarea şi reglementarea preţurilor la energie electrică şi gaze a fost introdusă ca urmare a unei deficienţe a pieţei de energie, în condiţiile în care societăţile din sectorul energetic nu pot asigura o competiţie reală, iar preţurile electricităţii şi gazelor urmau să crească în perioada succesivă, a afirmat Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CER).

Domnia sa a declarat: "Nimeni nu iubeşte această OUG, pentru că are multe alte prevederi care atacă multe alte domenii economice. Dar partea cu plafonarea preţurilor din OUG şi reglementarea acestora a apărut tot ca urmare a unei probleme de piaţă. Mi se pare că ratăm să vorbim despre subiectul de fond. Dacă vorbim de piaţă, aveam piaţă funcţională? Avem piaţă funcţională acum, la energie electrică şi la gaze? La gaze avem doar doi producători, aceasta este realitatea, care produc 90% din consumul ţării noastre. Iar în piaţa de electricitate avem câţiva producători, nu foarte mulţi, care sunt organizaţi după principii tehnologice, care nu pot fi actorii unei competiţii reale (n.r. economice). Deci nu putem vorbi despre o piaţă funcţională. Tocmai distorsiunile acestei stări de fapt încearcă OUG să corecteze, chiar dacă o face într-un mod eronat".

În acelaşi timp, reprezentantul CER a mai notat că ordonanţa din finalul anului trecut a deschis un subiect mult mai important care a fost ascuns în ultima perioadă, anume rapiditatea cu care s-a realizat liberalizarea pieţei noastre de energie.

"Ne-am grăbit să liberalizăm piaţa, am făcut-o într-un mod accelerat neţinând cont de faptul că noi nu avem la baza ei o competiţie reală, din motive care nu sunt imputabile societăţilor comerciale din energie ci, poate, istoriei", a mai spus Corneliu Bodea.

Acesta a adăugat: "Dacă vor anula OUG, noi tot rămânem cu probleme. Preţurile la consumatorii casnici urmau să crească cu 10%-15%, poate chiar 20%, la energie electrică şi poate cu ceva mai mult de 30% la gaze. ANRE-ul trebuia să recunoască preţul de achiziţie nou al furnizorilor, n-avea încotro. Ordonanţa a venit să repare, în mod eronat, această stare de fapt. Problema fundamentală în energie este în zona pieţei".

În ceea ce priveşte discuţiile de miercuri din Parlamentul României cu privire la modificarea prevederilor OUG 114/2018 care vizează domeniul energiei, un dialog la care domnia sa a luat parte, preşedintele CRE a precizat: "S-au abordat discuţii pe 4 direcţii. Una se referă la contribuţia bănească de 2% (n.r. către ANRE). Domnul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ne-a liniştit spunându-ne că, în urma unor discuţii cu doamna prim-ministru Dăncilă, se ia în considerare eliminarea acestei contribuţii. A doua direcţie de impact se referă la reglementarea contractelor în piaţa de energie electrică, a treia la plafonarea preţului la gaze, iar a patra, la efectele unei prevederi destinată sectorului construcţiilor, care stabileşte un salariu minim pe acest sector de 3.000 de lei cu obţinerea unor beneficii pentru angajaţi. Este un subiect important pentru că se va ajunge la recalcularea unor contracte, în conformitate şi cu legea achiziţiilor publice, cu impact asupra bugetelor companiilor. (...) Se vorbeşte mai puţin despre sectorul construcţiilor din domeniul energiei, care este extrem de important. Sectorul energetic românesc nu se poate dezvolta fără aceste companii (n.r. din domeniul construcţiilor specifice), care sunt din ce în ce mai mici şi mai puţine".

Discuţia din Senatul României s-a axat, inclusiv, pe ordinul ANRE şi pe impactul pe care reglementările secundare le au asupra sectorului, iar tema principală a dialogului a fost informarea conducerii ALDE cu privire la implicaţiile măsurilor pentru ca aceştia să fie în cunoştinţă de cauză când se va ajunge la modificarea ordonanţei 114, a mai explicat domnul Bodea.

Totodată, domnia sa a mai adăugat că OUG114 va afecta semnificativ planurile de investiţii ale companiilor: "În domeniul bancar, aceeaşi ordonanţă stabileşte nişte măsuri care (...) asigură un cost al capitalului în creştere, pe de o parte, iar pe de altă parte, în condiţiile actuale, băncile vor reduce volumul banilor destinaţi împrumuturilor. În consecinţă, banii vor deveni mai scumpi şi mai rari".

Domnia sa a mai subliniat că investiţiile din domeniul energetic sunt inves­tiţii speciale, mari, care se recuperează în termene foarte îndelungate de timp, iar combinaţia dintre lipsa de profitabilitate a companiilor şi lipsa de apetit a băncilor de a acorda credite poate crea efecte foarte periculoase în sectorul energiei, pe termen mediu şi lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb