OUG 114/2018 va adânci pierderile producătorilor de energie regenerabilă, raţionamentul retroactiv prin care este aplicată taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie fiind ilogic din punct de vedere economic şi juridic, este de părere Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES).
Domnia sa a subliniat, ieri: "Prin OUG 114/2018, contribuţia companiilor din sector a crescut de 20 de ori, de la 0,1/% la 20%. Nu este vorba că Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu îşi acoperă cheltuielile, pentru că anul trecut, din contribuţia de 0,1% rămânea şi un excedent. Se vede clar foamea de la bugetul de stat. Pe de altă parte, şi aşa producătorii de energie regenerabilă, după modificările care au început din anul 2013, au înregistrat pierderi anuale între 1,5-2 miliarde de lei, astfel că devine evident faptul că această taxă suplimentară de 2% va mări pierderile acestor companii.
"În perspectiva investiţiilor, eu sunt foarte pesimist, mai ales când studiile făcute arată că majorarea taxei de 20 de ori, atrage încă o pierdere de circa 380 de milioane de lei. După desele modificări care au avut loc în acest domeniu de-a lungul anilor, investiţiile aproape că au fost la zero. Deşi potenţialul este foarte mare, oamenii nu mai investesc, pentru că, atunci când fac un business plan, se gândesc pe termen lung şi se uită şi la ce se întâmplă în jur. Astfel, o să vedem tot mai multe companii care îşi iau jucăriile şi pleacă peste graniţe, din multe motive, de la facilităţi fiscale, până la credibilitate în sfera financiară şi, mai ales, stabilitate.
S-a ajuns la un termen de recuperare a investiţiilor de peste 30 de ani şi foarte mulţi actori din piaţă nu mai vor să investească. Efectele OUG 114 vor duce, printre altele, de la creşterea costurilor la producătorii industriali, până la falimentul multor furnizori din sector", a explicat preşedintele PATRES.
În plus, modalitatea de aplicare a prevederilor din OUG 114/2018, care vizează sectorul energiei, încalcă orice logică economică, a atras atenţia domnia sa, adăugând că şi efectul asupra preţului energiei va fi unul important, întrucât producătorii industriali vor căuta să îşi menţină ratele de profitabilitate şi, în consecinţă, vom asista la un efect de bulgăre de zăpadă.
Un alt aspect deficitar al sectorului, semnalat de domnul Lefter, vizează utilizarea într-o măsură foarte mică a biomasei, ca sursă de energie.
Preşedintele PATRES a declarat: "Procentul modest în care este utilizată biomasa ca sursă de energie este în contradicţie cu potenţialul României, ţară cu resurse enorme de biomasă".
Domnia sa a menţionat că susţine un mix energetic naţional raţional, în care toate resursele să îşi aibă locul în vederea conceperii unei strategii şi pentru asigurărea siguranţei energetice, însă trebuie să privim în viitor şi să ţinem cont de directiva de la nivel european care prevede ca mai mult de o treime din consum să fie asigurat din surse regenerabile.
Sunt multe aspecte care trebuie discutate, "nu vrem anormalitate, ci raţionalitate economică şi managerială", a conchis Viorel Lefter.