Compania "Enterprise Investors"(EI) a anunţat ieri, închiderea primului fond de capital de risc (venture capial), "Enterprise Venture Found I" (EVF I) în valoare de 100 de milioane de euro, fiind cel mai mare fond de acest tip din ţara noastră şi din Europa Centrală şi de Est, potrivit declaraţiilor lui Cristian Nacu, partener al EI.
Fondul îşi propune să finanţeze creşterea întreprinderilor mici şi mijlocii care operează în sectorul tehnologic (IT, telecomunicaţii şi media), precum şi proiecte atractive din alte sectoare, precum retail, producţie, servicii financiare sau bunuri de consum din ţara noastră, Polonia şi din alte ţări din ECE. Investiţiile EVF I variază între unul şi cinci milioane de euro pentru un proiect, informează reprezentanţii fondului, care se aşteaptă ca proiectele de dezvoltare ale firmelor să ofere un profit de trei ori mai mare comparativ cu capitalul investit.
Acesta va oferi cu precădere capital de creştere, investind în companii ale căror echipe de management au o viziune puternică asupra dezvoltării firmelor lor, căutând să obţină poziţii minoritare, şi urmând să ajute proprietarii şi managerii de la nivelul consiliilor de administraţie, declară reprezentanţii fondului.
"Am alocat capitalul EVF I companiilor care sunt active pe piaţă, care au un model de business dovedit şi de succes şi care pot genera venituri şi profit, cel puţin la nivel operaţional. În ultimele cinci luni am analizat peste 160 de companii care caută capital pentru dezvoltare şi suntem în discuţii avansate cu unele dintre ele", a adăugat Rafa³ Bator, Partener al Enterprise Invest-ors, liderul echipei de venture capital.
Cel mai mare investitor al Enterprise Venture Fund I este Fundaţia Familiei George Kaiser, care prin divizia sa Argonaut Ventures, a investit peste un miliard de euro în companii private şi în fonduri cu capital de risc la nivel global şi sunt instituţii financiare internaţionale care lucrează cu EI de mai mulţi anipotrivit informaţiilor oferite de EI.
EI este un investitor activ în sectorul tehnologic, investind aproape 50 de milioane de euro în 11 firme. Ele au fost implicate în dezvoltarea unor mari firme central şi est-europene din IT şi telecomunicaţii. Fondurile EI mai deţin participaţii în AVG Technologies (furnizor ceh de soluţii antivirus devenit un gigant mondial, cu peste 70 de milioane de utilizatori) şi în Siveco, cea mai mare firmă IT din Romania. Prin închiderea EVF I, fondurile totale colectate de EI se ridică la 1,7 miliarde de euro. Până în prezent, fondurile administrate de Enterprise Investors au investit 1,1 miliarde de euro în 108 companii aparţinând mai multor sectoare de activitate din Polonia, România, Slovacia, Bulgaria, Cehia şi Ţările Baltice.