ERIC STAB, ENGIE: "Petrom şi Romgaz limitează cantitatea de gaze din piaţă şi suntem nevoiţi să importăm mai scump"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 octombrie 2018

"Petrom şi Romgaz limitează cantitatea de gaze din piaţă şi suntem nevoiţi să importăm mai scump"

Cei doi producători români de gaze, Petrom şi Romgaz, au limitat cantitatea de gaze livrată pe piaţă, astfel că preţul a crescut, iar furnizorii trebuie să importe mai mult gaz din Rusia, care este mai scump, a declarat ieri directorul general al Engie România, Eric Stab.

Domnia sa a explicat că toate aces-tea se vor reflecta în facturile plătite de consumatorii finali, care vor trebui majorate de Autoritatea de Reglementare (ANRE).

"Preţul gazelor pe piaţă este în creştere din mai multe cauze. În primul rând, aceasta se întâmplă ca urmare a faptului că gazele de import sunt mai scumpe, dar şi din cauză că nu există suficient gaz pe piaţă scos la vânzare de producătorii români, Petrom şi Romgaz. Ei spun că pur şi simplu nu mai au gaz", a adăugat Eric Stab, potrivit Agerpres.

Oficialul Engie a arătat că la acestea se adaugă şi obligaţia tuturor furnizorilor de a stoca gaze pentru iarnă.

"Sperăm să existe mai mult gaz pe piaţă în primul trimestru al anului viitor, pentru că, altfel, vom fi nevoiţi să importăm şi mai mult, iar preţul de import este în creştere, fiind legat de cotaţiile petroliere", a susţinut el.

Stab a explicat că acest lucru este cauzat şi de preţurile mari de pe piaţa energiei electrice, care au determinat Petrom şi Romgaz să direcţioneze mai mult gaz din producţia proprie către centralele pe care le deţin la Brazi şi Iernut.

Şeful Engie a refuzat să spună care este preţul gazelor de import cu livrare la iarnă, însă a precizat că a prezentat Autorităţii de Reglementare în Energie documente din care reiese că va fi nevoie de majorarea preţului final.

Întrebat dacă România va avea suficient gaz în această iarnă, oficialul Engie a răspuns: "Nu ştiu, depinde de iarnă, doar Dumnezeu ştie".

"Trebuie să fim pregătiţi. Trebuie ca Guvernul să aibă un plan de urgenţă, care să ne spună ce să facem şi cum să intervenim în caz de necesitate, plan care acum nu există", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Producatorii interni se plang prin presa ca nu au cui sa vanda in Romania si trebuie sa-l dea la export via Ungaria-Austria dar in realitate nu scot la vanzare ca sa umfle preturile in Romania.

     

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb