ESTIMĂRI A.I.E. MODIFICATE ÎN SENS POZITIV PENTRU 2010: Consumul mondial de petrol creşte cu 1,8%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2010

AIE estimează că preţul mediu al barilului de petrol va fi de 75 dolari în 2010.

AIE estimează că preţul mediu al barilului de petrol va fi de 75 dolari în 2010.

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat, ieri, în creştere estimările pentru consumul mondial de ţiţei în 2010, datorită redresării economice. Potrivit AIE, cererea globală de petrol va fi, în medie, de 86,5 milioane de barili pe zi, cu 170.000 de barili peste previziunea lansată de agenţie în luna ianuarie. Conform estimărilor AIE, cererea de petrol din 2010 va fi mai mare cu 1,8% faţă de 2009, în special datorită pieţelor emergente.

În previziunile sale, AIE se bazează pe perspectivele de creştere lansate de Fondul Monetar Internaţional, care anunţa recent că economia globală va consemna o expansiune de 3,8% anul acesta. Previziunea este cu aproape 1% mai mare decât cea din toamna lui 2009.

Dar, AIE avertizează că estimarea sa pentru cererea mondială de petrol ar putea fi redusă cu 400.000 de barili pe zi, în situaţia în care redresarea economiei mondiale nu va fi atât de robustă cât arată aşteptările.

"Suntem conştienţi de incertitudinile economice, însă credem că există un potenţial semnificativ de creştere în Asia, Orientul Mijlociu şi alte state emergente", a declarat David Fyfe, editor al raportului lunar al AIE.

Agenţia menţionează că, în luna ianuarie, cantitatea de ţiţei neutilizat din depozite şi tancurile offshore a scăzut.

În raportul lansat ieri, AIE mai estimează că, anul acesta, cererea de ţiţei brut din China va fi de 8,9 milioane de barili pe zi, cu 400.000 de barili mai mare faţă de 2009, respectiv cu 75.000 de barili peste estimarea făcută de agenţie în luna ianuarie.

În ce priveşte cererea din SUA, cel mai mare cosumator mondial de profil, AIE consideră că aceasta va ajunge la 18,78 milioane de barili pe zi, aproape la fel ca în 2009, dar cu aproape 2 milioane de barili sub nivelul din 2007.

"În pofida iernilor foarte reci cu care s-au confruntat Europa şi Statele Unite, aceste regiuni nu par în măsură să dinamizeze cererea din partea ţărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care urmează să rămână stabilă în 2010", subliniază agenţia.

După ce AIE şi-a lansat noile estimări, preţul petrolului a crescut pe pieţele din SUA şi Europa. La New York Mercantile Exchange, în sesiunea electronică, cotaţia petrolului brut cu livrare în martie a urcat cu 1%, la 75,28 dolari/baril. La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a crescut cu 1,3%, la 73,50 dolari/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb