ESTIMĂRI IDC: Piaţa IT va înregistra, în 2007, o creştere mai mare decât anul trecut

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Companii #IT / 8 martie 2007

Piaţa IT va înregistra, în 2007, o creştere mai mare decât anul trecut

Piaţa IT din ţara noastră va înregistra, în 2007, o creştere a vânzărilor mai mare decât în 2006, estimează analiştii companiei IDC, care arată că, anul trecut, aceasta a avut o creştere de numai 10,2% faţă 2005, când expansiunea a fost de 24,9%. Laurenţiu Popescu, manager de sucursală al IDC România, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă: "Avem semnale că anul 2007 a început extrem de bine în vânzările IT din ţara noastră şi va continua pe acelaşi trend".

IDC susţine, într-o analiză, că procentul de creştere a cheltuielilor pentru IT se va dubla până în 2010, în Centrul şi Estul Europei, faţă de evoluţia la nivel mondial. Cu toate acestea, aceeaşi analiză susţine că, dacă în 2006 creşterea cheltuielilor pentru IT a fost de aproape 16% în Centrul şi Estul Europei, în 2010 ea va scădea la 13%.

Pentru 2007, specialiştii IDC susţin că utilizatorii casnici şi IMM-urile vor rămâne în continuare segmentele de piaţă "end-user", care vor cheltui cel mai mult pentru IT. Totodată, utilizatorii nu vor migra masiv către aparate care înglobează mai multe tipuri de tehnologii, dar va exista o creştere foarte mare a tehnologiilor orientate către mobilitate. Caracteristica definitorie a anului 2007, în opinia IDC, este dezvoltarea de software bivalent, cu o sinergie între Windows şi Linux. Pe segmentul software se va pune un mai mare accent pe anti-piratare.

Rată scăzută de pătrundere a perifericelor

Piaţa de periferice din ţara noastră este impulsionată de cererea de multifuncţionale, dar segmentul copiatoarelor a scăzut foarte mult, dat fiind că producătorii au renunţat la tehnologia analog, spun specialiştii IDC. De asemenea, în scădere sunt şi vânzările de imprimantele inkjet, care totuşi continuă să domine piaţa. Volumul acestora a scăzut de la 66% din totalul pieţei în 2005, la 63% în 2006. Deoarece este în strânsă legătură cu piaţa de PC-uri, rata de penetrare a echipamentelor periferice în ţara noastră este scăzută.

În 2006, piaţa totală a perifericelor de acest tip a fost de 454.820 unităţi, cu 11,9% mai mult faţă de 2005. Structura vânzărilor este următoarea: multifuncţionale 221.165 bucăţi, cu o creştere de 52,8%, imprimante 231.369 bucăţi, în scădere cu peste 10%, şi 2.286 copiatoare, acestea înregistrând o scădere de 7,6%. În opinia IDC, în 2007, cea mai mare creştere din segmentul imprimantelor se va înregistra la cele laser (+40%).

Piaţa PC-urilor şi serverelor din ţara noastră este caracterizată de Călin Mirea, analist la IDC România, ca fiind o piaţă cu o volatilitate ridicată. Cea mai bună evoluţie a fost întregistrată la notebook-uri, unde, datorită scăderii continue a preţurilor, s-a înregistrat o creştere de 120% în perioada 2005-2007. În 2006 au fost vândute 641.117 PC-uri, în comparaţie cu 607.719 în 2005. Anul trecut s-au vândut 489.585 desktop-uri, 140.331 sisteme mobile, şi 11.201 servere. Analiştii IDC afirmă că anul 2007 va fi caracterizat de revenirea ritmului de creştere, cu evoluţii accelerate pe segmentele retail şi online. Asta, datorită scăderii continue a preţurilor componentelor şi a reintroducerii proiectelor în sectorul public, cum ar fi subvenţionarea de către stat cu 200 de euro a achiziţionării de PC-uri. Călin Mirea declară că achiziţia de servere va înregistra anul acesta cea mai mare creştere în sectorul IMM, iar consumatorii din ţara noastră vor alege sistemele care le oferă o mobilitate ridicată.

1,329 miliarde de dolari pentru achiziţiile IT din 2006

În ţara noastră s-au cheltuit anul trecut, pentru achiziţiile de IT, 1,329 miliarde de dolari, din care 69,5% pentru hardware, 12,4% pentru software, şi 18,01% pentru servicii. Laurenţiu Popescu afirmă că piaţa IT din ţara noastră se îndreaptă către o nouă fază de dezvoltare, cu o tranziţie lentă, dar sigură. O consecinţă a apropierii de maturizare a pieţei de hardware din ţara noastră o reprezintă micşorarea ritmului de creştere a vânzărilor. În opinia domnului Popescu, cele mai mari cheltuieli pe sectorul IT se înregistrează în continuare în companiile din telecomunicaţii, utilităţi, retail şi distribuţie. Domnia sa a remarcat că, spre deosebire de ţările occidentale, în administraţia publică şi Guvern nu există un nivel mare de investiţii în IT.

Domnul Popescu a declarat: "Tendinţa pe piaţa românească de software este de a vinde programele ca un serviciu, prin închirierea licenţei, nu vânzarea ca un produs".

În 2006, creşterea pieţei de soft a fost de 25%, iar a serviciilor - de 12%. Tendinţa cea mai importantă remarcată de analiştii IDC este scăderea preţurilor de licenţă pentru software.

Laurenţiu Popescu susţine că în următorii ani vom asista la tranziţia segmentului de servicii IT către serviciile cu valoare adăugată mare, cum ar fi customizarea de aplicaţii sau integrarea în sisteme. Domnia sa susţine că până în 2010 software-ul va reprezenta 40% din piaţă.

În ceea ce priveşte furnizorii de IT, specialiştii IDC susţin că în următoarea perioadă vom asista la consolidarea furnizorilor, prin fuziuni şi achiziţii, dar şi la oferirea de către aceştia de servicii mai complexe, ca instalare şi suport. Totodată domnul Popescu susţine că firmele de IT vor pune mai mare accent pe creşterea importanţei suportului tehnic, ca furnizarea de versiuni noi şi upgrade-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb